13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalFascinaţia cititorului într-o noapte în bibliotecă

Fascinaţia cititorului într-o noapte în bibliotecă

\n

Biblioteca Judeţeană „Alexandru şi Aristia Aman“ din Craiova i-a invitat vineri, 15 noiembrie, pe craioveni, la „O noapte în Bibliotecă“. Încă de la lăsarea serii, copii care nu au deprins încă tainele cititului, tineri curioşi sau mai vechi cititori printre slove au trecut pragul instituţiei. Au făcut turul bibliotecii, i-au ascultat pe artiştii Filarmonicii „Oltenia“, au ascultat poveştile de viaţă ale Elenei Farago narate de bibliotecari în atmosfera Casei Memoriale, au aflat secretele lumii antice împreună cu lectorul universitar doctor Mădălina Strechie şi elevii Colegiului Naţional „Fraţii Buzeşti“, pentru ca apoi să se lase „Surprinşi de viaţă“, alături de psihologul Mihail Jianu, la secţia de Împrumut Adulţi „Adrian Păunescu“.
Oferta bibliotecii pentru „O noapte în Bibliotecă“ a încântat şi cucerit deopotrivă. De cel mai mare succes s-a bucurat Ludoteca. În mână cu hăinuţele împătimiţilor vizitatori începători în tainele cititului,  părinţii aşteptau cuminţi pe hol sfârşitul distracţiei. Vizionările Disney propuse de bibliotecari nu i-au fascinat atât de mult cât personajele din lumea basmelor interpretate de actori ai Teatrului pentru copii şi tineret „Colibri“. Cei mici au putut atinge şi chiar mânui câteva dintre păpuşi, pe care odinioară le admirau pe scena teatrului, şi s-au lăsat prinşi în jocuri interesante. „Am venit cu nepoţica şi acum doi ani, şi anul trecut. Ne-a plăcut şi repetăm în fiecare an povestea“, a precizat Dina Barbu.

Încântarea celor mari

Lăsăm în urmă zarva şi bucuria descoperirii tărâmului basmelor din bibliotecă şi păşim în Casa Memorială „Elena Farago“. Şi aici poveştile curg frumos, spre încântarea auditoriului. Unul dintre ei, cucerit de casa care păstrează parfumul epocii în care a trăit Elena Farago, a murmurat la ieşirea din casă, pentru a nu strica parcă atmosfera: „Am senzaţia că m-am întors în timp şi parcă aştept să vină şi poeta să ne citească versuri“. Pe masa de lucru a poetei, lângă maşina de scris, bibliotecarii au scos volume de versuri „din Fondul Tradiţional al bibliotecii“. Sunt versuri de maturitate, poezia simbolistă a Elenei Faragaro, „Şoaptele amurgului“, cu autograful autoarei din 1921, anul în care a fost numită directoarea Fundaţiei „Alexandru şi Aristia Aman“. Se păstrează mobilierul în condiţii destul de bune, lucru care încântă publicul vizitator. Pot fi admirate obiecte dragi poetei, maşina de scris, samovarul lucrat într-o fabrică la Tula, care are peste 150 de ani vechime, şi aparatul de radio Tesla din 1940, care funcţionează şi astăzi. Impresionează şi obiectele personale care au aparţinut Elenei Farago, poşeta, evantaiul. De asemenea, se păstrează schiţe şi tablouri care i-au aparţinut fiicei Elenei Farago, Coca. Toate aceste lucruri i-au încântat pe cei care au trecut pragul Casei Memoriale. „Venim des la bibliotecă pentru că acesta e locul în care ne informăm pentru diferitele teme de la şcoală. Ne-a plăcut foarte mult expoziţia Elena Farago, diversele scrieri şi obiecte personale, dar şi documentele vechi ce ne-au fost prezentate. E un loc deosebit“, a precizat Ana Maria Constatin.
De acelaşi succes s-a bucurat, în rândul vizitatorilor, şi Depozitul General. La intrarea în camerele destinate cărţilor ce îşi aşteaptă cititorii zi de zi, un elev de şcoală generală nu a putut exclama decât „uau“. L-au impresionat noile rafturi monobloc, dar şi numărul impresionat de volume. Un alt cititor a fost cucerit nu atât de numărul impresionant de cărţi, cât de parfumul pe care ele îl degajau.
Vizitatorii nu au ratat nici secţia Audio Video, unde, după vizionarea spectacolului de operetă „Bărbierul din Sevilia“, au putut deprinde tehnicile artei japoneze origami. „Începem cu forma cea mai simplă, care este cocorul, simbol al prosperităţii şi norocului“, a precizat coordonatorul activităţii, Cătălina Elena Ciobanu. Cei care au trecut pragul sălii „Nicolae Romanescu“, în „O noapte în Bibliotecă“, sală încărcată de cultură, au descoperit colecţia de carte a acad. Dinu C. Giurescu, pentru ca apoi, o dată ce au urcat scările instituţiei, să poată trece pragul Salonului Expoziţional, ce a găzduit expoziţia de carte „Nicolae Romanescu- bibliofil“ şi prezentarea multimedia „Nicolae P. Romanescu – personalitate marcantă a vieţii publice şi culturale craiovene“.
Cărţile, poveştile, filmul, lucrările de artă, muzica, dansul şi-au dat mâna pentru a încânta şi cuceri încă o dată cititorul de ieri şi de azi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS