10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi firmele au obligaţii la întreţinere

Şi firmele au obligaţii la întreţinere

Firmele care ocupă spaţii la parterul unui bloc au aceleaşi obligaţii ca şi proprietarii din respectivul imobil. Numai că, la multe asociaţii de proprietari din Craiova, locatarii suportă şi cheltuielile acestor vecini, care sunt, de fapt, societăţi comerciale. Orice activitate ar desfăşura acestea, fie că sunt magazine comerciale, cabinetele medicale, birouri sau instituţii de stat, au obligaţia să plătească întreţinerea ca orice proprietar. „Există mari probleme în asociaţii cu aceste firme. Mulţi au mers la mica înţelegere cu vechile conduceri ale asociaţiilor, alţii refuză să încheie o convenţie cu asociaţia. Furnizorii de utilităţi ne solicită permanent datele acestor firme pentru a factura la preţul perceput agenţilor economici, mai mare decât cel destinat populaţiei. În plus, de când se plăteşte căldura pe părţile comune, trebuie să participe şi aceste societăţi la cheltuieli. Asociaţiile care au avut probleme cu societăţile de la parter sunt: Patria, 2 Spania, Romarta. Unii înţeleg, alţii refuză“, a precizat Ion Pătrulescu, jurist la Uniunea Asociaţiilor de Proprietari 2012 Craiova.
Pe listele lunare de plată afişate la avizier trebuie să apară şi proprietarii spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă. Dacă nu au contracte separate cu furnizorii sau nu sunt debranşaţi de la utilităţi, ei plătesc asociaţiei cheltuielile cu apa rece şi caldă, căldura şi cota parte din căldura pe spaţiile comune şi pentru conductele care tranzitează spaţiul deţinut. Firma nu este exclusă nici de la plata fondului de reparaţii, investiţii, modernizări, de la cheltuielile administrative, cota-parte indiviză pentru salariile angajaţilor asociaţiei, dar şi cota-parte pentru iluminatul pe părţile comune. Neintroducerea la cheltuielile comune a acestor societăţi, fie din cauza unui refuz al acestora de a încheia o convenţie cu asociaţie, fie din nepăsarea reprezentanţilor proprietarilor este, de fapt, o favorizare a celor care au spaţii comerciale la parterul unui bloc. Adică sunt sponsorizaţi de proprietarii de locuinţe.

Agentul economic, locatar la bloc

Este ştiut că întreţinerea este formată din contribuţii calculate pe număr de persoane şi contribuţii pentru suprafaţa utilă sau „cotă parte de proprietate“. Primele cheltuieli scăzute din totalul facturilor sunt cele pe care le datorează asociaţiei acele spaţii folosite în alte scopuri decât de locuinţă. Sumele sunt importante şi ele trebuie repartizate agenţilor respectivi, scăzând ­astfel întreţinerea pentru proprietarii de apartamente. Adică, dacă într-un bloc există o frizerie, un cabinet de avocatură sau se desfăşoară orice altă activitate comercială într-un apartament sau la parterul blocului, administratorul este obligat ca înainte de defalcarea pe persoane şi apartamente a sumelor adunate din facturi să scadă din acestea cheltuielile convenite de adunarea generală a locatarilor cu proprietarii spaţiilor comerciale. Apoi, sumele rămase se împart pe număr de persoane sau cota parte de proprietate.
Până în prezent, aceşti proprietari de spaţii de la parter au fost favorizaţi şi „subvenţionaţi“ de ceilalţi locatari din bloc din cauza necunoaşterii şi neaplicării legii de către administratorii de bloc. Instituţiile de stat care deţin proprietăţi în blocuri au obligaţia să delege persoane care să colaboreze cu asociaţia de proprietari în acest scop.
„Noi avem 30 de societăţi în asociaţie. Majoritatea au încheiat convenţii cu furnizorul de căldură, alţii au microcentrale, dar pentru părţile comune trebuie să plătească asociaţiei. Conductele care tranzitează aceste spaţii au un diametru mare şi sunt o sursă de căldură pentru acestea şi logic este să plătească asociaţiei pentru  partea comună“, este de părere administratorul Asociaţiei de proprietari nr. 22 Calea Bucureşti, Mihail Buţescu.

Sediul nu e firmă

Se face distincţie între firma care are sediul social într-un apartament, caz în care se plăteşte întreţinerea normal, în funcţie de numărul de persoane ce locuiesc permanent, şi firma care are punct de lucru în apartament, caz în care se aplică prevederile convenţiei prevăzute în Normele de punere în aplicare a Legii nr. 230/2007.

Preţuri diferite

„Preţul pentru gigacalorie este diferit; pentru societăţile comerciale percepem 256,37 lei, iar pentru populaţie – 220,50 lei. În plus, populaţia beneficiază şi de acel ajutor de căldură din partea statului şi a administraţiei locale“, a precizat directorul AC Termo Craiova, Nicolae Degeratu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS