20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDNA a pus sechestru pe conturile a 40 de societăţi şi pe 50 de imobile

DNA a pus sechestru pe conturile a 40 de societăţi şi pe 50 de imobile

Procurorii DNA au instituit sechestru asigurător asupra sumelor aflate în conturile bancare a 40 de societăţi comerciale şi asupra a 50 de imobile aparţinând persoanelor fizice cercetate în dosarul evaziunii fiscale de 50 de miliarde de euro, şi au confiscat bani şi bijuterii la percheziţiile domiciliare efectuate în 160 de locaţii care au legătură cu cazul, anunţă DNA, într-un comunicat postat pe site-ul instituţiei.

La solicitarea procurorilor DNA, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis propunerea de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile faţă de 16 inculpaţi: Moubarak Mahmous Sleiman, Masri Mahmoud Mohamed, Laurenţiu Antonio Burlacu, Răzvan Adrian Lungu, Abdul Mounim Al Zaid, Vasile Corbu, Georgian Rădulescu, Florin Dănilă, Sorin Cristian Ştefan, El Madhoun Suheil Rashid Selim Ahmed, Rami Ghezari, El Khoury Elias, El Khoury Charbel, Adrian Sărăcuţu, Angela Eugenia Nicolae şi Daniel Nicolae.
12 inculpaţi nu au voie să părăsească ţara 30 de zile: Camelia Sora, Georgeta Neagu, Petra Ghernezan, Ali A. Ali, Atef El Said Abd El Aziz El Keleini, Daher Orlando Emil, Mouhamed Kouli, Omar Hamid, Chraif Ali, Andrei Viorel Mardare, Zayed Hussein şi Mihail Răzvan Ţigănilă.
Patru dintre inculpaţi, respectiv Moubarak Mahmous Sleiman, Abdul Mounim, Ghaziri Rami şi Zayed Hussein, sunt cercetaţi penal şi de către procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Ploieşti, pentru fapte de acelaşi gen săvârşite în perioada mai 2010 – august 2012.

Mafia cărnii de pui

Este vorba despre iniţierea sau constituirea unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, spălare de bani în modalitatea transferului de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestor bunuri şi al deducerii ilegale a TVA.
Astfel, afirmă procurorii DNA, Ghaziri Rami, în calitate de administrator şi director general al SC Avicola Crevedia SA din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, respectiv administrator al SC Avicola Tărtăşeşti SA din Tărtăşeşti, judeţul Dâmboviţa, a evidenţiat în actele contabile ale celor două societăţi operaţiuni fictive privind livrări intracomunitare de mărfuri către societăţi comerciale de tip fantomă din Bulgaria, Ungaria şi Cipru, în realitate mărfurile fiind comercializate pe teritoriul României, prin folosirea unui circuit economic având ca beneficiari finali ai mărfii societăţile comerciale reprezentate de învinuit (furnizori iniţiali ai produselor), membre ale holdingului AGROLI (SC Avicola Crevedia SA, SC Synergy Invest SRL, SC Avicola Tărtăşeşti SA şi SC Agroli Group SRL).
Prin aceste activităţi s-a cauzat un prejudiciu la bugetul statului în sumă de 89.988.299 de lei (din care 75.828.694 de lei în cazul SC Avicola Crevedia SA şi 14.159.605 lei în cazul SC Avicola Tărtăşeşti SA) reprezentând TVA dedus ilegal.
De asemenea, inculpatul Ghaziri Rami a solicitat şi obţinut, fără drept, de la bugetul general consolidat, suma totală de 80.378.868 de lei (din care 72.063.601 lei în cazul SC Avicola Crevedia SA şi 8.315.267 de lei în cazul SC Avicola Tărtăşeşti SA), cu titlu de rambursare şi/sau compensare de TVA, urmare a livrărilor intracomunitare fictive declarate de cele două societăţi, acuză procurorii.
În aceeaşi perioadă de timp, Ghaziri Rami a transferat fondurile provenite din săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală în conturile din Liban deschise pe numele unor cetăţeni de origine libaneză, membri ai familiei sau societăţi comerciale pe care le controlează în ţara respectivă, după care sumele de bani au fost redirecţionate către conturi din România, fiind destinate acordării unor împrumuturi/investiţii firmelor românești deţinute de acesta.
Ulterior, o parte din aceste fonduri s-au reîntors în Liban, având o aparenţă de legalitate conferită de interpunerea unor operaţiuni justificate din punct de vedere economic şi comercial, cum ar fi „rambursări împrumuturi“, plăţi aferente unor operaţiuni de comerţ exterior etc.
Toţi cei patru inculpaţi (Moubarak Mahmous Sleiman,  Abdul Mounim, Ghaziri Rami si Zayed Hussein) urmează a fi prezentaţi cu propunere de arestare preventivă pentru 29 de zile la Tribunalul Prahova.
Şi în această cauză, procurorii DNA au instituit sechestru asigurător asupra activelor Avicola Crevedia SA şi Avicola Tărtăşeşti SA, precum şi asupra conturilor bancare şi părţilor sociale deţinute de Ghaziri Rami la SC Agroli Group SRL.
Valoarea bunurilor sechestrate acoperă în totalitate prejudiciul cauzat, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie, potrivit comunicatului citat.
Precizăm că Moubarak Mahmous Sleiman, Abdul Mounim şi Ghaziri Rami au fost arestaţi preventiv pe o perioadă de 29 de zile, în cursul zilei de 30 octombrie 2013, în cazul evaziunii fiscale de 50 de milioane de euro. Faţă de Zayed Hussein, judecătorii au dispus măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru o perioadă de 30 de zile.

Carne de pui alterată, cu excremente de rozătoare, de la SC Avicola Călăraşi SA, livrată către magazinele din lanţul Selgros

„SC Avicola Călăraşi SA a livrat cantităţi de carne de pui alterată şi către magazinele din lanţul Selgros, aspect constatat de Olteanu George, responsabil în cadrul Selgros Cash&Carry SRL Braşov, respectiv pulpele de pui recepţionate în data de 11.09.2013 prezentau un miros rânced, închis, iar în paleţii de marfă au fost identificate produse mâncate şi excremente de rozătoare (o situaţie similară a fost identificată şi într-un magazin Selgros din Cluj-Napoca)“, se precizează în referatul cu propunerea de arestare a celor implicaţi în dosar.
Mai mult, potrivit anchetatorilor, unul dintre inculpaţii din dosar, Orlando Daher, a dispus reambalarea unor cantităţi importante de pui grill, de ordinul zecilor de tone, returnate din hipermarket. Astfel, el i-a cerut administratorului unei firme care presta servicii către SC Avicola Călăraşi SA să îl ajute să găsească o soluţie prin care se pot reambala cantităţi de pui, fără ca activitatea să fie supravegheată sau verificată de persoane specializate, respectiv de medici veterinari.
„La data de 13.09.2013, Orlando Daher este informat de un angajat, Ilie, despre gravitatea extinderii infestării halelor cu pui, constatări făcute de medicii veterinari: «Sunt la DSV, vreau să vă spun că toate celelalte hale trimise, aveau trimitere 4, 5, şi numai puţin 4, 5, 11, 12, 13, 14 adică şase hale, din şase hale trimise toate sunt pozitive la CO… sunt pozitive la CO (salmonella CO tipo ifantis), deci pe fecale tot ce a trimis a doua oară a ieşit pozitiv»“, se arată în referat.
Conform documentului citat, la data de 16 septembrie, Daher îi spune angajatului său Constantin Răducu: „…dai marfa aia care… a comandat şi Provitul, şi ULS…“, iar angajatul îl informează ca „…păi ULS-ului i-am lăsat 4.000 şi ceva, lu’ Provit i-am zis că-i dau trei tone şi jumătate, deja a plecat maşina cu şase tone…“. La finalul discuţiei, Orlando îi ordonă lui Răducu „să nu rămână nimic acolo dacă ai nevoie de carne, m-ai înţeles?“.
O situaţie similiară a fost identificată de procurori la data de 17 septembrie, în legătură cu livrări de produse ale SC Avicola Călăraşi SA către SC Avicola Crevedia şi SC Avicola Buzău, când Orlando Daher i-a cerut lui Ilie Bocioagă, medic veterinar, angajat al SC Avicola Călăraşi, să ascundă medicilor veterinari ai DSVSA Buzău aspectul legat de infestarea cărnii de pasăre cu salmonella, singurii pe care urma să-i înştiinţeze fiind persoanele din abatoare.

Avicola Călăraşi este „în lichidare“

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Vladimir Mănăstireanu, a precizat ieri, într-o conferinţă de presă, că instituţia pe care o conduce s-a autosesizat în urma informaţiilor privind livrarea de carne de pui alterată de către Avicola Călăraşi la „un lanţ de supermarketuri“, destinatar fiind Selgros, conform informaţiilor anchetatorilor din dosarul evaziunii de peste 50 de milioane de euro.
Mănăstireanu a spus că au fost demarate verificări în toată ţara în lanţul de supermarketuri şi că managementul acestuia a decis să retragă de la vânzare toate loturile provenind de la Avicola Călăraşi.
„Verificăm tot ce înseamnă carne de pasăre, pe lanţul de distribuţie“, a mai spus Mănăstireanu, care a precizat că rezultatele finale ale controalelor vor fi făcute publice săptămâna viitoare.
Potrivit ANSVSA, până în acest moment, au fost retrase aproximativ 7.350 de kilograme de carne de pasăre în Bucureşti şi alte 6.200 în Braşov.
Preşedintele ANSVSA a subliniat că, în urma verificărilor făcute până în prezent, nu au fost depistate loturi de carne cu salmonella, periculoasă pentru om. Vladimir Mănăstireanu a mai declarat, referitor la Avicola Călăraşi, că atât abatorul, cât şi ferma societăţii sunt „în lichidare“.
Compania Selgros a informat, în acelaşi context, că în septembrie a refuzat în mai multe magazine livrări de la furnizorul Avicola Călăraşi din cauza aspectului şi calităţii necorespunzătoare.
„În data de 11.09.2013, magazinul Selgros din Brăila a trimis direct la distrugere o cantitate importantă de carne de pasăre de la Avicola Călăraşi. Dată fiind situaţia furnizorului Avicola Călăraşi, compania Selgros a decis retragerea din magazine a tuturor produselor livrate de către acesta şi stoparea oricăror livrări viitoare de marfă până la clarificarea situaţiei. Această măsură a fost luată pentru a garanta tuturor clienţilor Selgros calitatea şi siguranţa alimentelor comercializate“, a mai precizat compania, într-un comunicat de ieri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS