14.4 C
Craiova
vineri, 17 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova: Dezbatere pe tema voluntariatului

Craiova: Dezbatere pe tema voluntariatului

Inspectoratul Şcolar Judeţean Dolj a găzduit ieri, dezbaterea „Voluntariatul în România – pas important spre rezolvarea problemelor comunităţii locale”, organizat de ISJ Dolj, Organizaţia „Salvaţi Copiii”, filiala Dolj, Asociaţia Edulife, Craiova, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto şi Şcoala Gimnazială Alexandru Macedonsky. Potrivit unui comunicat al Mitropoliei Olteniei, evenimentul a reunit reprezentanţi ai unor instituţii importante din mai multe judeţe ale Olteniei, printre care ai Primăriei Municipiului Craiova, ai Consiliului Judeţean Dolj, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dolj, Direcţiei Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dolj, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Dolj, Policlinica „Sfântul Ilie”, Universităţii „Spiru Haret”, ai Şcolii Postliceale Sanitare „Christiana” din Craiova, ai autorităţilor locale din oraşul Balş, judeţul Olt.

Arhiepiscopia Craiovei a fost reprezentată de părintele Viorel Dică, paroh al Bisericii „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” – Harşu. Dezbaterea s-a axat pe discuţii despre modul în care pot fi realizate activităţi şi proiecte folositoare pentru comunitate între instituţii şi organizaţiile de voluntari, despre modul în care oamenii pot fi atraşi în zona de voluntariat, au fost identificate probleme cu care se confruntă atât instituţiile, cât şi ONG-urile, pe acest domeniu, şi au fost înaintate soluţii în vederea rezolvării lor.
„Voluntarii apar din dorinţa de a avea un model”

„Voluntariatul a început în biserică în momentul în care oamenii şi-au dat seama că prin comuniune şi prin dialog reuşesc să dezvolte comunitatea din care fac parte, şi mă gândesc că în secolele de aur ale creştinismului, III, IV, V, Sfântul Vasile cel Mare, care este primul care a realizat bolniţele în care voluntarii adunau pe bolnavi, pe cei bolnavi, pe cei neputincioşi, şi-i duceau în bolniţele respective, unde, fără nicio plată, aveau grijă de ei. Biserica întotdeauna a pomenit pe Doctorii fără de Arginţi. Cred că voluntarii apar şi din dorinţa de a avea un model. În Biserică au găsit întotdeauna modele prin sfinţii militari, prin Doctorii fără de Arginţi, prin martiri, muceniţi şi prin toţi cei care au avut posibilitatea şi le-au lăsat acest mesaj celor care au asistat la astfel de fapte şi celor cu care au fost contemporani”, a mărturisit părintele Viorel Dică, paroh al Bisericii „Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana” – Harşu, parohie care a derulat o serie de proiecte dedicate voluntariatului.

Dezbaterea se înscrie în seria de activităţi desfăşurate în cadrul Proiectului de Parteneriat Comenius Regio intitulat „A bridge to leadership”, care se desfăşoară în perioada 01.08.2013 – 31.07.2015, fiind implicate două regiuni din România, respectiv Lituania. „Proiectul a fost conceput să dezvolte cooperarea inter-culturală şi calităţile de leadership prin intermediul experienţei practice – voluntariatul. Scopul său este de a-i încuraja pe tineri să se exprime şi să promoveze valorile comune ale societăţii, pentru a creşte nevoia implicării în activităţi de voluntariat şi pentru a-şi dezvolta abilităţile de leadership, necesare în societatea de azi. Prin acest proiect urmărim să le arătăm elevilor şi să le prezentăm profesorilor varietatea acţiunilor de voluntariat care pot fi făcute, cum să fie răspândită comunicarea între cluburile naţionale şi internaţionale de tineret, centre de voluntariat, pentru a fi rezolvate numeroase probleme locale, regionale, naţionale şi cele internaţionale precum migraţia, dependenţa de alcool etc”, au precizat partenerii proiectului. Proiectul este finanţat în cadrul Programului sectorial Comenius al Programului de „Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS