19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalProtest în faţa CJ Mehedinţi

Protest în faţa CJ Mehedinţi

Blocul Naţional Sindical a ieşit în stradă luni, în jurul orei 15.00, cu aproximativ 600 de persoane, pentru a protesta pe platforma din faţa Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Mehedinţi. Este vorba de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, salariaţi de la Hidroserv, Poşta Română, CEZ şi profesori. Mitingul a fost organizat în scopul asigurării protecţiei sociale din partea guvernului în cazul disponibilizărilor.
Profesorii din Mehedinţi au intrat de luni în grevă japoneză, acţiunea urmând să continuie marţi şi miercuri, concomitent cu acţiunile de pichetare a sediului USL şi sediului guvernului, la Bucureşti.
Profesorii din Mehedinţi au mers luni la cursuri purtând pe braţ o banderolă albă, semnul grevei japoneze. Astfel, au vrut să tragă un semnal de alarmă guvernanţilor cu privire la subfinanţarea sistemului şi la salariile mici.
„Greva japoneză este în întreaga ţară, în semn de protest faţă de guvern, concomitent cu pichetarea în faţa guvernului, la Bucureşti şi la sediul USL. Pichetările vor fi luni, marţi şi miercuri, 28-30 octombrie, iar pe 6 noiembrie este un miting la Bucureşti, organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ“, a spus Ion Zoican.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Mehedinţi, Ion Zoican, a declarat că pentru ca greva japoneză să nu fie continuată în celelalte etape ale programului de proteste stabilit la nivel naţional, salariile dascălilor ar trebui să fie majorate cu 15%. Profesorii cer, de asemenea, şi alocarea a şase procente din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educaţie.
„Principalele revendicări sunt alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, modificarea Legii Educaţiei şi obţinerea drepturilor care au fost până în anul 2010. Noi am pierdut atunci 40% din venituri. Se solicită o majorare a salariilor cu cel puţin 15%, majorare salarială pentru cadrele didactice debutante, pentru personalul nedidactic – majorare salarială, dar şi schimbarea programei şcolare“, a mai declarat Ion Zoican.
Greva japoneză nu a afectat orele de curs ale elevilor din instituţiile mehedinţene. Directorii şcolilor şi liceelor au fost în majoritate solidari cu protestul profesorilor, chiar dacă nu au purtat banderolă albă.
Liderul Sindicatului Romag Prod, afiliat Blocului Naţional Sindical, Florin Rogobete, a declarat că principala revendicare a celor care au demonstrat sau vor mai protesta săptămâna aceasta în faţa Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Mehedinţi este asigurarea protecţiei sociale din partea guvernului în cazul disponibilizărilor, în condiţiile în care în prezent nu sunt locuri de muncă disponibile pentru cei care vor fi daţi afară din structurile menţionate mai sus.
Protestatarii şi-au arătat nemulţumirea faţă de Ordonanţa nr. 36 privind protecţia socială prin plăţi compensatorii, atacată cu OUG nr. 29, care la articolul 10 a scos de pe listă o parte din unităţile de stat care beneficiază de plăţi compensatorii în urma disponibilizărilor.
Potrivit OUG nr. 36, unităţile cu capital de stat primesc, pe lângă ajutorul de şomaj, şi venituri compensatorii pe o perioadă de doi ani, dar nu şi angajaţii de la RAAN, Hidroserv şi cei care vor pleca în perioada următoare de la Poşta Română şi CEZ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS