16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalNinel Potârcă, trimis în judecată într-un nou dosar

Ninel Potârcă, trimis în judecată într-un nou dosar

Fostul candidat la şefia statului, Constantin Ninel Potârcă, preşedinte al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Romi din România, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj pentru comiterea de infracţiuni de natură economică. Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj l-a trimis în judecată pe Constantin Ninel Potârcă, pentru comiterea în formă continuată a două infracţiuni de evaziune fiscală şi pentru săvârşirea a două infracţiuni de spălare de bani. Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, Ninel Potârcă, în calitate de administrator de fapt, în baza unei procuri de administrare, a înregistrat în evidenţa contabilă a SC CENTRUM CONSULTING SRL Târgu Jiu cinci facturi fiscale din 15.12.2011, 9.06.2012, 28.12.2012, 8.03.2013 şi 7.11.2012, ce atestă operaţiuni fictive. În acest mod, a fost produs un prejudiciu bugetului de stat în sumă de 3.324.516 lei, reprezentând TVA şi impozit pe profit.

Operaţiuni fictive pentru diminuarea TVA

Conform anchetatorilor, acelaşi inculpat, în calitate de administrator al SC NYNMETAL SRL Târgu Jiu, a înregistrat în evidenţa contabilă a societăţii două facturi fiscale din 21.10.2010 şi 6.12.2012, ce atestă operaţiuni fictive, fiind diminuat TVA de plată cu suma de 740.000 de lei. Potrivit aceleiaşi surse, tot în calitate de administrator de fapt al SC CENTRUM CONSULTIN SRL Târgu Jiu în baza unei procuri de administrare şi în calitate de administrator al SC NYNMETAL SRL Târgu Jiu, Potârcă şi-a însuşit sumele rezultate din faptele de evaziune fiscală descrise mai sus, încercând să dea o aparenţă de legalitate acestor operaţiuni, pentru a ascunde sursa ilicită a banilor retraşi din societate. Prin acelaşi rechizitoriu a fost trimis în judecată şi Tănase Potârcă, pentru comiterea în formă continuată a infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, reţinându-se că acesta, în baza unei înţelegeri anterioare cu afaceristul Potîrcă, a ajutat la comiterea faptelor.

Două persoane juridice, trimise în judecată

Totodată, prin rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată şi a două persoane juridice, respectiv a societăţilor comerciale SC CENTRUM CONSULTING SRL şi SC NYNMETAL SRL, ambele din Târgu Jiu, pentru comiterea în formă continuată a infracţiunilor de evaziune fiscală. „S-a reţinut de procuror că vinovăţia acestor persoane juridice rezultă din împrejurarea că ele au fost create în scopul comiterii infracţiunilor de evaziune fiscală, iar activitatea infracţională s-a desfăşurat în timp, folosindu-se acelaşi mod de operare, respectiv înregistrarea în evidenţa contabilă de operaţiuni fictive cu scopul de a elimina taxele către bugetul de stat. În acest sens, în afară de faptele reţinute în rechizitoriu, au mai fost exemplificate rechizitoriul 551/P/2010 din 23.06.2011 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj şi rechizitoriul 72/P/2006 din 31.05.2010 al DNA- Serviciul Teritorial Craiova – Biroul Teritorial Târgu Jiu, prin care inculpatul Potârcă Constantin Ninel a mai fost trimis în judecată pentru săvârşirea altor infracţiuni de evaziune fiscală. În cauză, pentru asigurarea recuperării prejudiciului către bugetul de stat s-a instituit sechestru asupra unui imobil aparţinând inculpatului Potârcă Constantin Ninel, situat în Târgu Jiu, strada Meteor“, se menţionează într-un comunicat al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj. De amintit că Potârcă a fost reţinut şi arestat preventiv în cauză în perioada 4 – 10 iulie 2013 inclusiv, iar ulterior,  ca urmare a deciziei din 10 iulie 2013 a Curţii de Apel Craiova, faţă de acesta a fost luată măsura preventivă a obligării de a nu părăsi localitatea Târgu Jiu, fără încuviinţarea organelor judiciare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS