22 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPedepse blânde pentru administratorii hoţi

Pedepse blânde pentru administratorii hoţi

Fosta administratoare a Asociaţiei de proprietari nr. 14 Rovine, Georgeta Lascu, a înşelat sute de proprietari, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Direcţia Generală a Finanţelor Publice Dolj cu sute de milioane şi a primit o condamnare de trei ani cu suspendare. Aceasta a fost depistată în urmă cu trei ani că a creat asociaţiei un prejudiciu de peste 180.000 de lei, că a îndatorat-o la furnizorul de căldură cu 1.136.650 de lei şi la furnizorul de apă cu 308.630 de lei. Fosta administratoare avea întreaga asociaţie pe mână, era şi casier, şi cenzor, şi chiar preşedinte. Mult timp după ce aceasta a fost depistată cu nereguli în activitatea contabilă şi i s-a retras atestatul a continuat să încaseze banii proprietarilor şi să ascundă faptul că nu mai are nici o calitate să facă acest lucru. Georgeta Lascu îşi făcuse un obicei din a întocmi state de plată şi dispoziţii de plată fictive, din a încasa banii de întreţinere de la proprietari, dar aceştia nu mai ajungeau la furnizori. „Sumele sunt destul de mari, de ordinul miliardelor. Ne-a înşelat pe noi, proprietarii, a înşelat Financiarul, ANAF. Instanţa a obligat-o să plătească daune materiale de 189.383 de lei. Nu mai vorbesc de datoriile cu care asociaţia a rămas la furnizori. Trebuie să plătească la Financiar 5.132 de lei, dar instanţa nu i-a băgat toate daunele. Ce se întâmplă cu restanţele către furnizori, când ea nu a dat un an şi jumătate nici măcar un leu la căldură şi apă. Şi-a făcut de cap şi a primit o pedeapsă cu suspendare. Aşa  se încurajează astfel de fapte“, este de părere actualul preşedinte al Asociaţiei de proprietari nr. 14 Rovine, Constantin Stănescu.

 Pedepse privative în cazuri similare

Proprietarii şi reprezentanţii asociaţiei consideră pedeapsa destul de blândă în comparaţie cu alte cazuri. De exemplu, fosta administratoare de la Asociaţia de proprietari IJK şi 49 de apartamente, Mihaela Oprica, a primit o pedeapsă de cinci ani închisoare pentru o delapidare de 124.010,22 lei. Aceeaşi pedeapsă a primit şi Elena Stanciu, administratoarea Asociaţiei de proprietari nr. 13 Lăpuş, care a sustras aproape 300.000 de lei din banii locatarilor.
„Este de criticat decizia instanţei. Tocmai de aceea am şi făcut recurs împotriva hotărârii date de prima instanţă. Au fost situaţii asemănătoare, în care foştii angajaţi au primit pentru delapidare pedepse mai mari, pedepse privative de libertate“, a susţinut Ion Pătrulescu, jurist.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS