12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMandat de arestare pentru avocata lui Dinel Staicu

Mandat de arestare pentru avocata lui Dinel Staicu

Curtea de Apel Craiova a emis un nou mandat de arestare preventivă pe numele avocatei Alinei Răducan, judecată în două dosare penale, dintre care unul viza mituirea unei magistrate de la Tribunalul Bucureşti pentru eliberarea din arest a omului de afaceri Dinel Staicu.

Ancheta în acest dosar a început în vara anului 2007, când Banca Comercială Română(BCR) a înaintat procurorilor DIICOT Craiova mai multe plângeri împotriva unor persoane care împrumutaseră bani în baza unor adeverinţe de venit şi contracte de muncă false, pe care erau aplicate ştampile contrafăcute. Mai exact, era vorba despre 11 persoane care obţinuseră credite bancare cu ajutorul unor documente care atestau în mod nereal calitatea de angajaţi la SC Guardo AM Trading SA Bucureşti, SC Aruxtrans SRL Călăraşi. Adeverinţele de venit erau semnate de persoane care nu mai aveau calitatea de angajaţi ai SC Guardo AM Trading SA, ştampila cu parafa nu aparţinea acestei societăţi, iar contractele individuale de muncă depuse la dosarele de bancă erau false, pentru că SC Guardo AM Trading SA nu avea competenţa de a încheia şi înregistra contracte individuale de muncă, acest lucru fiind atributul exclusiv al unităţii centrale din Bucureşti.
Ulterior, în martie 2008, anchetatorii i-au reţinut pe avocata craioveană Alina Răducan, David Leontin Popescu, zis Ducu, Lucian Tuţă, zis Ness, şi Florentin Florea, poreclit Domn’ director Florică. Poliţiştii au stabilit că grupul infracţional a obţinut în şase luni de la filiala din Craiova a BCR credite cu acte false în valoare de aproximativ 500.000 de lei.
Ulterior, procurorii au dispus trimiterea în judecată a 13 persoane, printre care şi avocata Alina Răducan, sub acuzaţiile de constituire a unui grup infracţional organizat, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals, uz de fals şi fals privind identitatea.

Avocata Răducan, achitată

În mai 2010, Curtea de Apel Craiova a dat o sentinţă în acest dosar. Avocata Alina Răducan a fost găsită nevinovată pentru toate acuzaţiile aduse de procurorii DICOOT, în timp ce restul inculpaţilor au primit pedepse între doi ani de închisoare cu suspendare şi zece ani de închisoare. Procurorii DIICOT Craiova au declarat recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova, iar în februarie 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât ca acest dosar să fie judecat din nou de magistraţii Curţii de Apel Craiova.
Vineri, pe 18 octombrie, instanţa a hotărât să emită un mandat de arestare preventivă pe o perioadă de 30 de zile pe numele avocatei. În aceeaşi şedinţă de judecată, instanţa a dispus sesizarea Autorităţii Tutelare pentru luarea unei măsuri de ocrotire faţă de minorii aflaţi în întreţinerea inculpatei.
Reprezentanţii Curţii de Apel Craiova au precizat pentru GdS că instanţa a luat această măsură pentru că inculpata a încălcat obligaţia de a se prezenta la proces atunci când este chemată. La rândul lor, poliţiştii din cadrul IPJ Dolj au explicat că avocata Alina Răducan a fost dusă în arest vineri noaptea.

Judecată şi pentru dare de mită

Aceeaşi Alina Răducan a fost deferită justiţiei de procurorii DNA într-un alt dosar privind infracţiuni de dare de mită şi trafic de influenţă. Printre inculpaţii trimişi în judecată în iulie anul acesta se mai numără Marian Bobocel, soţul Alinei Răducan, Marian Staicu, fratele lui Dinel Staicu, judecătoarele Dinu Viorica și Costache Antonela Anemary de la Tribunalul București, dar şi alte 17 persoane, printre care şi doi grefieri. Anchetatorii au reţinut că fratele lui Dinel Staicu a oferit în mai multe rânduri, o dată prin intermediul avocatei Alina Răducan, diverse sume de bani judecătoarelor Dinu şi Costache pentru a-l elibera din arest pe Dinel Staicu, care era arestat preventiv în dosarul „Transgaz“. Alina Răducan a fost arestată preventiv în martie, iar în iulie Curtea de Apel Bucureşti a obligat-o să nu părăsească localitatea de domiciliu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS