10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCu restanţierii la mediator

Cu restanţierii la mediator

Recuperarea restanţelor de la datornici trebuie în mod obligatoriu să treacă pe la mediator. Înainte de a ajunge în instanţă, asociaţiile de proprietari sunt obligate prin lege să aibă întâlniri cu datornicii în faţa unui mediator. Acelaşi lucru trebuie să-l facă şi furnizorii de utilităţi, care vor fi nevoiţi să încheie un protocol cu o firmă autorizată.
Întotdeauna este de preferat o înţelegere a părţilor, după lămurirea tuturor aspectelor ridicate de către acestea, decât o executare silită, ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti.
„Ședința de informare cu privire la avantajele medierii este obligatorie din 2012. La 1 august 2013 au intrat în vigoare dispoziții legale ce reglementează modul de desfășurare și sancțiunile în caz de neîndeplinire a cerinței de informare obligatorie cu privire la mediere. Norma spune că în litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 de lei se iniţiază obligatoriu procedura de rezolvare prin mediere. Asociaţia se va adresa unui mediator autorizat, care va invita restanţierul pentru a-l convinge pe cale amiabilă. Dacă restanţierul acceptă, se face un contract cu mediatorul, care va facilita o înţelegere locatar restanţier – asociaţie. Prin această înţelegere se poate ajunge la o reeşalonare a datoriilor, la stingerea unor penalităţi, la diminuarea debitului. Acordul între asociaţie şi restanţier va fi obiectul unei autentificări prin hotărâre judecătorească. Cu acest acord autentificat, în momentul în care una dintre părţi, în speţă datornicul, nu respectă acordul, se poate ajunge la executare. Ei pot să aleagă şi procedura necontencioasă, să valideze acordul şi să solicite consfinţirea înţelegerii printr-o hotărâre judecătorească“, a explicat Mihai Icu, mediator.
Dacă părţile încheie un acord, se va plăti pentru această procedură o sumă de la 300 de lei în sus. În plus, se vor plăti taxe de câteva zeci de mii de lei pentru actele necesare parcurgerii acestei etape.

Pentru binele restanţierului

Restanţierul este mai bine să discute cu mandatarul asociaţiei pe marginea documentelor decât să afle cum i-au fost calculate sumele de plată şi penalizările, pentru că judecătorul îi poate acorda cinci minute, iar mediatorul – două ore. În plus, este indicat să stabilească de comun acord, conform posibilităţilor, tranşele şi termenele de plată, decât să i se impună printr-o hotărâre judecătorească. În cazul acesta scapă de cheltuieli cu apărătorul,  nu mai irosesc timp Asociaţiile de proprietari 25 Craioviţa Nouă şi 5 Orizont.
Şi furnizorii – Compania de Apă Oltenia, SC Termo Craiova, SRL, SC Salubritate Craiova SRL – trebuie să urmeze această procedură a medierii în raport cu asociaţiile de proprietari mari debitoare, înainte de a ajunge în faţa judecătorului. „În cazul abonaţilor debitori, asociaţii de proprietari, pe care Compania urmează să-i acţioneze în instanţă se va aplica procedura de informare cu privire la mediere, aceasta fiind obligatorie, conform NCPC. CAO nu a încheiat până la această dată nici un contract în acest sens şi, ca urmare, nu putem preciza care vor fi costurile acestei etape“, a precizat reprezentantul CAO, Mihaela Chiriţescu.
Aceeaşi procedură va fi urmată şi de furnizorul de căldură al oraşului.

Termen 15 zile

Procedura de informare, incluzând şi formalităţile pentru convocarea părţilor, nu poate depăşi 15 zile calendaristice. După ce reclamantul furnizează mediatorului datele necesare de contact, mediatorul va adresa pârâtului invitaţia scrisă, în vederea informării şi acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului.

Sancțiune

Instanţa va respinge cererea de chemare în judecată ca inadmisibilă în caz de neîndeplinire de către reclamant a obligaţiei de a participa la şedinţa de informare privind medierea, conform art. 2, alin. 12 din Legea nr. 192/2006.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS