12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLegumicultorii din Teasc - şi calamitaţi, şi impozitaţi

Legumicultorii din Teasc – şi calamitaţi, şi impozitaţi

http:http://www.youtube.com/watch?v=LzjQxNHnV38

Toamna se numără bobocii. La Teasc însă, în această perioadă, legumicultorii numără banii pentru a-şi plăti impozitul pe venitul din agricultură. Localnicii spun că estimările privind venitul sunt mai mari decât ceea ce se găseşte în teren. Mai ales că la Teasc, în urmă cu câteva săptămâni, culturile au fost distruse de grindină.

În comuna doljeană Teasc, uliţele sunt animate de copiii care merg la şcoală. Localnicii nu se văd prea mult pe străzi. Sunt în trecere spre locurile de muncă: grădinile şi solariile. Chiar dacă este toamnă şi s-a lăsat frigul, în grădini se munceşte intens. Mulţi din asta îşi câştigă existenţa. Anul acesta însă, sunt puşi să dea o parte din venituri şi la stat. Primăria Teasc a primit deja tabelul cu cât ar trebui să se oprească fiecărui producător. Edilul comunei spune însă că impozitul va fi o corvoadă pentru localnici.
„La declaraţia făcută la Agenţia de Plăţi cu terenurile cultivate de cetăţeni se aplică un impozit de 16%  pe sumă fixă, la care  se mai adaugă un 5,5% pentru CAS, ceea ce nu mi se pare corect. Unii dintre oamenii comunei sunt şi angajaţi. Ei plătesc deja la locul de muncă 5,5% CAS-ul şi mai trebuie să mai plătească şi pe declaraţia la APIA. Limitele neimpozabile sunt extrem de mici. La cereale, impozitarea începe de la două hectare.  Şi este stabilită o normă de venit de 449 de lei la hectar. Tot de la două hectare se impune impozit şi pentru producţia de cartofi, la care statul român a estimat un venit de 3.488 de lei pe hectar. Ceea ce ne interesează pe noi la Teasc mai mult este că legumele din câmp pe suprafeţe mai mari de 50 de hectare se impozitează, fiind luată în calcul o normă de venit de 4.001 leu pe hectar. Şi la solarii, cei care au mai mult de 20 de ari de solarii sunt impozitaţi cu 8.000 de lei la hectarul de legume în solar“, a precizat Cristinel Banu, edilul comunei.

25 de hectare distruse de grindină

Acesta susţine că veniturile estimate de stat pentru impozitare nu sunt reale. „Seminţele costă foarte mult, la fel şi folia. În schimb, preţul la legume a fost destul de mic, piaţa de desfacere insuficientă în Craiova. Ei preferă să meargă în  Deva, Cluj, Timişoara, Braşov, Arad, Oradea. Oferta este prea mare şi piaţa este prea mică. Este ocupată de acei intermediari. Încercăm să facem petiţii la parlamentarii care reprezintă aceste colegii şi reprezintă comuna, să propună micşorarea acestor norme de venit. Să fie normele reale. Toate sunt făcute pe statistică. Să vină la faţa locului să vadă cât producem pe hectar“, a mai declarat Cristinel Banu. Primarul din Teasc a mai spus că estimările sunt mult mai mari, având în vedere că localnicii au fost calamitaţi de grindină. „Noi, pe 12 septembrie, am fost calamitaţi de grindină, peste 25 de hectare de legume cu diferite produse în solarii şi în câmp fiind distruse. Situaţia am trimis-o şi la Ministerul Agriculturii, la prefectură şi la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Dolj, şi am cerut să se realizeze o comisie care să stabilească paguba pentru despăgubiri. Dar nu s-a deplasat nimeni la faţa locului până acum să vadă realitatea“, a spus edilul.
 
Au fost compromise culturile de toamnă

Legumicultorii din Teasc speră însă la despăgubiri din partea statului. „Varza a fost compromisă în proporţie de 80%. Grindina a doborât şi un solar. A pus la pământ şi tot ardeiul capia. Numai la ardei paguba este de 10.000 de lei la suprafaţa cultivată pentru că am pus sămânţă de calitate. A mai bătut grindina, dar nu a fost atât de mare. Sperăm să primim o despăgubire, mai ales că avem de plătit şi impozitele“, a precizat
 Ionel Mărţan, unul dintre legumicultorii din Teasc. La acest producător, culturile afectate au rămas neatinse în speranţa că va veni cineva să vadă dezastrul. Nu şi-a încetat activitatea. Ca şi alţi localnici, a pregătit culturile cu care va ieşi până la sfârşitul anului în piaţă. „Am pus ridichiile, ceapa, usturoiul verde. Ce să facem?! Viaţa merge înainte. Trebuie să trăim din ceva“, a afirmat localnicul.

O piaţă pentru producători

Pentru perioada următoare, Primăria Teasc intenţionează să vină în sprijinul producătorilor din comună cu o piaţă angro, pe care să o facă prin accesarea finanţărilor europene.  „Împreună cu câteva comune din jur, am înfiinţat un grup de acţiune locală, pentru finanţarea europeană din 2014-2020. Mă gândesc să accesez fonduri pentru comunitate, să asfaltez străzile, să terminăm proiectul cu canalizarea şi să înfiinţez un centru de colectare legume, de tip angro, care să vină în sprijinul producătorilor, să nu mai fie obligaţi să meargă în ţară să-şi vândă marfa. Costă foarte mult combustibilul, iar unde merg ei, în bună parte sunt pieţe private şi numai taxa de intrare este aproape 100 de lei“, a subliniat edilul din Teasc. Un alt proiect de investiţie pentru comuna Teasc este reabilitarea căminului cultural.

Activităţi europene
şi la şcoală

În toată această vâltoare a vieţii cotidiene nu lipsesc copiii. Ce-i drept, ei sunt din ce în ce mai puţini la Teasc. De doi ani, la şcoala de centru nu s-a mai realizat clasa I. Şi nici pentru anul viitor nu există posibilitatea, decât la şcoala din satul Secui, unde figurează 17 copii în clasa pregătitoare. În prezent, la Teasc sunt 350 de elevi. Unii dintre ei au rezultate bune. Cinci absolvenţi au reuşit să ajungă la colegii de prestigiu din Craiova. În această perioadă, se fac pregătiri pentru un schimb european. „Un grup de cinci profesori şi cinci elevi va pleca în Bulgaria, într-un schimb de experienţă pe tradiţii şi obiceiuri. În primăvară, vom primi şi noi o vizită a celorlalţi participanţi, care sunt din mai multe ţări“, a precizat Cosmin Floricel, directorul Şcolii Teasc. De altfel, din această toamnă, la grădiniţă s-a mutat şi biblioteca, fiind dotată cu calculatoare şi internet, la care apelează atât cadrele didactice şi elevii, cât şi localnicii. „Aici se fac fişe de evaluare, pe care le folosesc cadrele didactice la clasă, dar se şi completează declaraţii pentru Agenţia de Plăţi. În curând, va fi adus şi fondul de carte de 10.000 de volume pe care îl avem“, a precizat bibliotecara Sorina Mardale.
Tot pentru tineri, la Teasc se va amenaja şi baza sportivă, după modelul celei din Secui, pe care joacă, din luna aprilie, cele trei echipe de fotbal existente în comună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS