12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAleşii nu dau raportul cetăţenilor Craiovei

Aleşii nu dau raportul cetăţenilor Craiovei

Legea nr. 393/2004, privind statutul aleşilor locali, stabileşte „condiţiile de exercitare a mandatului de către aleşii locali, a drepturilor şi obligaţiilor ce le revin, în baza mandatului încredinţat“ (art.1). Prin aleşi locali, în sensul legii menţionate, înţelegem „consilierii locali şi judeţeni, primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene“ (art. 2). Pe lângă drepturi, aleşii locali au şi obligaţii faţă de cetăţenii care i-au ales. Astfel, art. 50 alin. (2) din lege spune că „aleşii locali sunt obligaţi ca, în exercitarea mandatului, să organizeze periodic, cel puţin o dată pe trimestru, întâlniri cu cetăţenii, să acorde audienţe şi să prezinte în consiliul local o informare privind problemele ridicate la întâlnirea cu cetăţenii“. Alin. (3) spune că şi „comisiile de specialitate sunt obligate să prezinte consiliului un raport anual de activitate, care va fi făcut public prin grija secretarului comunei sau oraşului, respectiv a secretarului general al judeţului“. Am căutat să vedem dacă aleşii locali din municipiul Craiova îşi respectă statutul reglementat prin lege şi obligaţiile faţă de cetăţeni. Pe site-ul Primăriei Craiova, găsim o rubrică intitulată „Rapoarte de activitate consilieri locali iunie 2012 – iunie 2013“. Doar opt rapoarte de activitate există pe site, deşi sunt 27 de consilieri locali.

Ce susţin aleşii

Cele mai multe dintre ele sunt simple formalităţi. Unii consilieri locali susţin că au avut nenumărate întâlniri cu cetăţenii, dar că nu le-au consemnat în vreun raport. „Am organizat întâlniri cu cetăţenii în cartierul Rovine. Nu îl am repartizat, dar eu acolo am locuit şi cunosc problemele din cartier. Nu mi se pare normal să prezint o informare în consiliul local, atâta timp cât îmi fac treaba. Mi-am ţinut toate audienţele. Nu am făcut o asemenea informare către consiliul local. Bravo celor care au făcut“, a declarat consilierul Sorin Manda.
„Eu am avut mai multe întâlniri cu cetăţenii, pe diverse probleme, în cartierele Brazda lui Novac, Craioviţa Nouă, 1 Mai, Lăpuş, şi am făcut interpelări în consiliul local. Am fost la întâlnirile asociaţiilor de pensionari şi ale asociaţiilor de proprietari. Am făcut interpelări în consiliul local, pe baza problemelor ridicate de cetăţeni. Am un raport, dar nu l-am înregistrat, mi-am propus să scriu unul în care să trec şi rezultatele obţinute. Am văzut rapoartele depuse de consilierii locali, m-am mirat cât de relative sunt şi cât de pompos sună“, a spus, la rândul său, consilierul Mihai Cilibiu. În schimb, consilierul Dan Daşoveanu a recunoscut franc că aleşii nu se prea omoară cu întâlnirile cu cetăţenii. „Întâlnirile cu cetăţenii cred că nu le-a făcut nici unul dintre consilierii municipali. De obicei, se fac întâlniri la partid şi le trec ca şi întâlniri cu cetăţenii. Eu nu le văd utilitatea, decât dacă ar fi organizate de un ONG şi să participe consilieri de la toate partidele“, a afirmat Daşoveanu. Nici la rubrica dedicată primarului Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, nu am găsit vreo informare privind întâlnirile trimestriale cu cetăţenii pe anul 2013. În consecinţă, am adresat Primăriei Craiova o solicitare în baza Legii nr. 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, pentru a afla câte întâlniri cu cetăţenii s-au organizat şi care au fost rezultatele acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS