19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDolj: O nouă etapă în valorificarea monumentului de la Cioroiu Nou

Dolj: O nouă etapă în valorificarea monumentului de la Cioroiu Nou

Florin Ridiche, directorul Muzeului Olteniei, a anunţat că, după două luni de cercetări realizate cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj în situl de la Cioroiu Nou, s-a ajuns la finalul unei noi campanii bogate în rezultate. 
„Cercetarea şi restaurarea monumentelor arheologice de la Cioroiu Nou şi Răcari reprezintă un obiectiv cuprins în programul «Consiliul Judeţean Dolj investeşte în cultură». Descoperirile făcute de-a lungul timpului la Cioroiu Nou au fost publicate în mai multe articole şi cărţi, au fost prezentate la diferite sesiuni de comunicări naţionale şi internaţionale şi au fost larg mediatizate.
Fortificaţia romană de la Cioroiu Nou reprezintă, alături de castrul roman de la Răcari, un important monument arheologic de pe teritoriul judeţului Dolj. Dimensiunile sale (235 x 140 metri), precum şi descoperirile arheologice spectaculoase anunţă un sit arheologic de excepţie.
După cercetările efectuate de C. S. Nicolăescu-Plopşor, Dumitru Tudor şi Gheorghe Popilian, săpăturile au fost reluate în anul 2000 de către colegul Dorel Bondoc, de la Muzeul Olteniei.
An de an au fost efectuate sondaje de informare, urmate de săpături arheologice sistematice. După achiziţionarea unei parcele de teren de către ONG Alexis Project şi cedarea acesteia pentru cercetările arheologice, s-a putut trece la conservarea primară a ruinelor dezvelite. În săpăturile din anii 2009 – 2010, au fost puse în evidenţă fundaţiile termelor construite de detaşamentul legiunii VII Claudia, care a staţionat la Cioroiu Nou vreme de aproximativ jumătate de secol“, a afirmat directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS