21.7 C
Craiova
luni, 10 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocal„Ăl de l-a văzut pe Dumnezeu“, pe scena Naţionalului craiovean

„Ăl de l-a văzut pe Dumnezeu“, pe scena Naţionalului craiovean

După deschiderea stagiunii cu piesa „Familia Tot“, Naţionalul craiovean îi invită pe iubitorii artei, sâmbătă, 5 octombrie, de la ora 18.30, în Sala Mare, la premiera piesei „Ăl de l-a văzut pe Dumnezeu“, în regia Mirelei Cioabă, după volumele „La Lilieci“ de Marin Sorescu.
„Am luat replici din mai multe poeme, le-am pus cap la cap, astfel încât să fie un scenariu dramatic. În funcţie de necesităţile scenei, a trebuit să mai facem nişte modificări. Desigur, sunt părţi din poeme care au fost păstrate integral şi scoase replici din alte poeme în aşa fel încât să servească situaţiilor pe care eu a trebuit să le creez, ca totul să curgă ca o poveste dintr-un spectacol de teatru. Am păstrat tonalitatea gravă a textelor. Ele au savoarea lor, iar noi am încercat să le punem în valoare. Universul Liliecilor e unul puternic, marcat de tristeţi rurale. Trebuie precizat că nu am urmărit nici o clipă crearea unor efecte comice gratuite, nu suntem la o comedie cu olteni, pentru că nu în asta constă esenţa Liliecilor.
E un spectacol de echipă. Sunt 11 actori care intră toţi odată în scenă şi care ies în aceeaşi formaţie. A trebuit să ne concentrăm pentru a reda impresia că totul e viu, mai ales că în lumea lui Sorescu viii şi cu morţii se amestecă fără nici o problemă. Păgânismul îmbinat cu creştinismul dă frumuseţe textului lui Sorescu. Spectacolul nu este o lecţie de religie, nici de dogmatică creştină, la fel cum nu am vrut să facem arheologia unor rânduieli, ritualuri“, a precizat regizorul Mirela Cioabă.

Prima experienţă regizorală

Actriţa Mirela Cioabă este la prima experienţă regizorală, asta dacă nu luăm în calcul ajutorul oferit unuia dintre studenţii săi de la Departamentul de Artă din cadrul Facultăţii de Litere a Universităţii Craiova, care a pus în scenă vara aceasta o piesă după „Însemnările unui nebun“ a lui Nikolai Vasilievici Gogol. „Am putea spune că e un debut la o vârstă onorabilă, pe care o am. Nu am propus eu proiectul acesta. El demarase cu o altă echipă şi până la urmă s-a ajuns la mine. A fost o întâmplare. Munca de regizor implică alte rigori. Ai responsabilitatea unui decor, a muzicii, a luminilor. Când eşti actor ştii de rolul, de costumul tău. E mult mai tracasant să fii regizor. Am admirat întotdeauna răbdarea unui regizor şi nu am crezut că o pot avea. Şi totuşi am reuşit. Colegii m-au ajutat foarte mult, toţi din distribuţie îmi sunt şi prieteni, şi asta mi-a uşurat munca“, a mai precizat Mirela Cioabă.
Din distribuţia spectacolului fac parte: Monica Ardeleanu, Geni Macsim, Angel Rababoc, Ştefan Mirea, Mircea Tudosă, Cătălin Vieru, Gina Călinoiu, Dragoş Măceşanu, Raluca Păun şi alţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS