19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalŞi afară plouă, plouă, ni se rupe strada-n două!

Şi afară plouă, plouă, ni se rupe strada-n două!

http://www.youtube.com/watch?v=afH7fzzduf0

Ca în fiecare an, oamenii continuă să fie luaţi prin surprindere de venirea ploilor, căci cu nepăsarea autorităţilor s-au obişnuit. Nu-i lucru uşor de digerat să ieşi din casă şi să calci în dejecţii sau să te trezeşti în faţa porţii cu strada surpată sau transformată într-un lac. Bariera Vâlcii şi Brestei sunt doar două exemple de zone unde continuă calvarul ploilor.

În Bariera Vâlcii, ploaia continuă să provoace daune mari şoferilor care se încumetă să circule pe anumite drumuri. Pe strada Trandafirului, nebunia a început în noaptea de luni spre marţi, atunci când o dubiţă a rămas împotmolită în mijlocul drumului surpat, spun oamenii, din cauza lucrărilor realizate prost. „Azi noapte a căzut şi de atunci s-a surpat şi pământul. Au băgat canalizare şi vedeţi ce treabă au făcut? Au terminat după 1 august lucrările. Ieri (luni – n.r.) nu a fost aşa, de azi-noapte s-a crăpat pământul, ne scufundăm, intrăm în pământ“, a spus Elena Ungureanu, care s-a trezit cu strada surpată în faţa porţii. Vecinii au încercat să dea de şoferul dubiţei toată dimineaţa, însă nu au reuşit să îl găsească. Strada a rămas blocată nu doar de maşină, ci şi de şanţurile care nu mai permit trecerea niciunei maşini.
„Au montat canalizarea, dar s-a făcut când vremea era bună, şi acum, cu ploile, s-a lăsat pământul, nu a fost bine tasat, probabil că trebuia şi un pic umezit. Vedeţi şi dumneavoastră ce este“, afirmă Ion Gheorghe, căruia îi trec prin cap, atunci când priveşte maşina blocată, mai multe străzi afectate: Toamnei şi Teilor.

Lucrări în bătaie de joc

Pe aceeaşi stradă, mai în faţă, o autoutilitară a rămas şi ea înfiptă în drum. Un bărbat transporta nisip pentru propria gospodărie, când s-a trezit cu maşina înfundată în ceea ce vecinii săi numesc „bătaie de joc“. Materialele folosite pentru a acoperi lucrările nu au fost tasate cum trebuie, iar drumul a cedat sub greutatea maşinilor. „S-a lăsat singură, uitaţi-vă cum e toată strada! S-a întâmplat acum două-trei ore, au trecut de la primărie, dar nimic. Au zis că vin, dar până acum, nimic. De la 6 azi dimineaţă au căzut zeci de maşini. Duceam un transport de nisip la mine acasă. Dar ce să fac, trebuie să lupt singur, să supravieţuim“, a povestit Romică, şoferul rămas cu transportul de nisip blocat în stradă. Bărbatul a încercat ore în şir să mai sape în jurul autoutilitarei cu remorcă sau să o ridice, pentru a-i proteja rezervorul, însă în zadar.

„Ni s-a umplut strada de rahat!“

Dacă aceşti oameni au strada blocată de şanţuri şi cratere imense în care îşi distrug maşinile, în zona Brestei, locuitorii mai au puţin şi înoată… nu doar în apă. Aleea 1 Bâlteni a fost acoperită de ape, iar în urmă cu două zile, canalizarea nu a mai făcut faţă. „Ni s-a umplut strada de rahat. Stăm în mizerie, copiii ies la joacă, alţii fac statui, iar noi ne chinuim aici. N-a mai călcat picior de autoritate pe aici“, a povestit o femeie. „Ieri (luni – n.r.) au venit să desfunde canalizarea şi acum s-a înfundat din nou. Strada figurează ca asfaltată de pe vremea lui Bulucea, dar nu e. Intră apa peste noi în curte. A intrat mizeria în curte peste noi. Maşinile trec şi toată apa din gropi o bagă în curţi. Am săpat pe lângă canal să-i dăm drumul apei, dar unde să se ducă? Am dat telefon să vină să ne ajute, dar degeaba“, povesteşte Dumitru Chelu, căruia i-a intrat mizeria de la canalizare în curte.

„Mergem pe lângă gard, ca pisicile“

Problema cea mare este că această alee a tot fost cârpită, iar nivelul său a fost ridicat, casele rămânând sub nivelul străzii. „Voiau să vină să mai încarce strada cu pietriş, dar ce să mai încarce, că se ridica strada şi ne intră apa în casă. De ce nu au făcut strada ca pe Pelendava, să-i facă scurgere către baltă, să lase un pic de trotuar pe lângă casele oamenilor ca să se scurgă apa? Trebuie să mergem pe lângă gard, ca pisicile. Am semnat cerere la primărie să ne facă strada şi nimic. Nimic, nimic“, povesteşte Gheorghiţa Truică. Femeia spune că, dacă tot nu li se face strada, ar fi frumos din partea primăriţei să trimită nişte bărci. Pentru că altă opţiune nu există; taxiurile nu vor să intre pe acest drum, iar oamenii se gândesc cu frică la momentul în care vor fi nevoiţi să cheme o salvare.

ISU Oltenia şi CAO au scos apa din curţi

De luni şi până marţi, ISU Oltenia a intervenit cu autospeciale şi motopompe în mai multe locuri pentru a scoate apa din curţile oamenilor. Dintre acestea, amintim străzile Aleea II Odesa, Ecoului, Brestei, Mirăslău şi incinta complexului „Ion Oblemenco“. Pentru evacuarea apei, a intervenit şi Compania de Apă Oltenia cu vidanje şi motopompe pe mai multe străzi din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS