25.5 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalA venit toamna, acoperă-mi strada cu ceva!

A venit toamna, acoperă-mi strada cu ceva!

http://www.youtube.com/watch?v=bIZImnsAj-Q

Ploile lasă să se vadă, de cele mai multe ori, lucrările făcute de mântuială sau lipsa reparaţiilor pe străzile din Craiova.
În multe cartiere, apa din cer vine la pachet cu curţi şi case inundate şi cu maşini blocate în şanţurile lăsate neasfaltate.

În Catargiu, oamenii sunt bucuroşi. Duminică noapte nu a plouat atât de rău încât să le intre apa în casă, dar li s-a apropiat foarte mult de pereţi. Strada, însă, e acoperită de băltoace imense. „Strada e mai jos decât celelalte şi aici se strânge toată apa. Canalul care este e îngust şi nu preia toată apa. Eu mi-am asfaltat pe aici, dar când intră apa în casă, ies prin spate. Trebuie să-ţi iei cizmele, barca. Nu ştiu când se vor rezolva problemele“, a spus Cornel Băileşteanu, care e, totuşi, mai norocos decât alţi vecini ai săi.
Din cauza vârstei de peste 80 de ani, domnul Petre nu mai poate face mare lucru prin casă. A golit, totuşi, un sac de pietriş în faţa porţii. „Mai înainte, la ploile alea mari, au venit rău de tot, au intrat aici în curte. Am pus un sac de pietriş. Azi-noapte a fost bine, a intrat în grădină, doar atât“, a povestit bătrânul, ca şi cum ar fi un lucru normal. La fel şi Marin Dobroiu, pentru care singura soluţie a rămas să… plece. „Eu am noroc că mi-am pus supapa asta la poartă, dar totuşi, vedeţi că apa a ajuns destul de departe. Dacă ploua mai rău, intra pe deasupra. Îmi cade tencuiala, dar nu mai am când să o fac acum. Rămâne pentru la anul. Ce vedeţi aici este asigurat. Singurul lucru pe care pot să-l fac este să plec de aici şi să răspundă statul, pentru că eu i-am plătit asigurări. Mai mult de atât ce să mai facem?“, a mai spus bărbatul.
Strada e numai gropi ascunse de băltoace mari. Nici nu ştii pe unde să mergi cu maşina, fiindcă s-ar putea să dai într-o groapă şi să nu mai ieşi din ea. Dar asta nu s-a întâmplat în Catargiu.

Şoc şi groază pe strada Parângului

S-a întâmplat, însă, în Bariera Vâlcii, pe strada Parângului, care arată ca după război. Lucrările în curs sau cele neterminate la sistemul de canalizare le-au dat bătăi de cap şoferilor ieri după-amiază. Pe lângă faptul că sunt nămoale pe care nu mai ai cum să le ocoleşti, şi cu carosabilul sunt probleme. Din câte spun oamenii, Compania de Apă ar fi făcut aceste lucrări şi ar fi acoperit şanţurile rămase cu pământ care a fost spălat de ploaie. „E greu cu copiii la şcoală dimineaţa, trebuie să ne ducem cu ei în braţe şi cu adidaşii lor în plasă. De mult timp nu s-a mai făcut ceva pe stradă, sunt numai nămoale. Iarna e foarte greu, plugul vine în funcţie de telefoanele pe care le dăm. Acum, de la canalizare sunt nămoalele astea“, a povestit Claudia Cocoşilă, care ieşise până la magazin în cizmele de cauciuc, „dotări“ nelipsite locatarilor din această zonă.

Ieşi la plimbare, ajungi în şanţ

Între timp, în imensele şanţuri rămân blocate două maşini. Una intră cu ambele roţi din faţă într-un şanţ imens şi rămâne blocată acolo pentru zeci de minute bune. Telefoanele sună, iar oamenii încearcă să ridice maşina cu puterea mâinilor. Nici o şansă de ieşire, însă. „Lucrările nu s-au terminat niciodată, în fiecare zi se astupă ceva şi se desface altceva. De vreo două săptămâni nu mai ştii pe unde să ocoleşti cu maşina. Înţeleg că este o lucrare la canalizare care se înscrie până în octombrie la anul. Pentru mine, dacă ai o maşină scumpă, este groaznic să ajungi cu ea în service. Nu ştiu ce o să facă domnişoara“, povesteşte Marcel Rujan, arătând către tânăra care a avut ghinionul să-şi înfigă maşina în… lucrarea de canalizare. „Trebuie să pleci cu o jumătate de oră mai devreme ca să duci şi să iei copiii de la şcoală şi să şi ajungi cu pantofii curaţi acasă. Şanţurile au apărut după ploaie. Până acum, în ele era pământ bătătorit, dar după ploaia de ieri toate sunt aşa. Toate gurile de canal care s-au montat au pământ lăsat pe lângă ele. Noi am plătit bani din buzunar să punem piatră pe stradă. Au venit, au săpat, au luat piatra şi acum este doar pământ“, a încheiat bărbatul.
După domnişoara blocată în şanţ, alt şofer a intrat într-o ditamai groapa, dar doar cu o roată. A fost mai norocos şi a ieşit mai repede. „Ce să vă mai spun, nu vedeţi şi dumneavoastră?“, se întreba, bărbatul, retoric. „Lăsaţi-mă, ce să vorbim! Aştept să vină tata să mă ajute“, a replicat şi tânăra şoferiţă. Lumea nu înţelege de ce aceste lucrări sunt făcute tocmai acum. „Nu cred că a fost ales momentul potrivit cu lucrările. Putea să fie strada închisă sau să fi fost făcută mai devreme. (…) Suntem şi noi plătitori de taxe, avem copii. Vrem să ajungem la doamna primar de vreo lună şi ceva, am cerut audienţă şi nu ne-a băgat nimeni în seamă“, a spus un şofer aflat pe strada Parângului, care-şi aducea copilul acasă.
Fie locuitori ai acestor zone, fie şoferi aflaţi în trecere, toţi au de suferit şi la cea mai mică ploaie.
Contactaţi de GdS, reprezentanţii Companiei de Apă Oltenia nu au oferit nici un punct de vedere până la încheierea ediţiei. Toamna de abia a venit, iar acesta este doar începutul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS