18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPeter Schneider, Gigi Căciuleanu, Robert Wilson - pe scena craioveană

Peter Schneider, Gigi Căciuleanu, Robert Wilson – pe scena craioveană

Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova începe stagiunea 2013-2014 cu o nouă echipă, care îşi propune să revitalizeze imaginea instituţiei de cultură, dar şi cu proiecte îndrăzneţe pentru noul an, încercând să aducă pe afişe nume grele ale scenei naţionale şi internaţionale – Gigi Căciuleanu şi Robert Wilson.

Teatrul Național „Marin Sorescu“ deschide stagiunea 2013-2014, vineri, 27 septembrie, la ora 18.00, cu un spectacol de excepție, „Familia Tót“, de Örkény István, în regia lui Bocsárdi László. Următorul spectacol va avea loc sâmbătă, 28 septembrie, de la aceeași oră.
De numele lui Bocsárdi László se leagă cel mai recent succes al Naționalului craiovean. În anul 2012, a pus în scenă spectacolul „Caligula“, de Albert Camus, cu o distribuție remarcabilă. Spectacolul, aclamat de public și de critica de specialitate, a fost distins cu Premiul UNITER la categoria cel mai bun regizor, iar interpretul rolului principal, Sorin Leoveanu, a primit Premiul pentru cel mai bun actor. Bocsárdi László are o colaborare de durată cu instituția craioveană: primul său spectacol montat aici a fost „Năzdrăvanul Occidentului“, de J.M. Synge, în stagiunea 2000-2001, iar cel de-al doilea, „Avarul“, de Moliére, a avut premiera în stagiunea 2004-2005.
Din distribuție fac parte actori valoroși ai Naționalului craiovean: Sorin Leoveanu, Valer Dellakeza, Mirela Cioabă, Nicolae Poghirc, Valentin Mihali, Iulia Colan, Gabriela Baciu, Eugen Titu, Cătălin Băicuș, precum și copilul Flavius Glăvan.
Traducerea și asistența de regie poartă semnătura Cristei Bilciu, scenografia aparţine lui Bartha Jószef, costumele – Bajkó Blanka-Aliz, montaj-foto – Csiki Csaba, proiecţii video – Florin Chirea.

Imaginea, îmbogăţită cu o echipă nouă

Echipa teatrului s-a îmbogăţit cu noi membri, în dorinţa de a revitaliza imaginea instituţiei de cultură, dar şi pentru a face posibilă exercitarea într-un grad superior a rolului său social şi educativ. Este vorba de Dorian Florea, specialist de marketing, şi de Silvia Pavel şi Andreea Gofiţă, specialişti în relaţii publice. De asemenea, actriţa Gina Călinoiu a primit postul de şef serviciu artistic, iar Alexandru Boureanu – pe cel de consilier al directorului. La prezentarea noii echipe, directorul Mircea Cornişteanu a precizat: „Mi-am apropiat o echipă nouă şi incomparabil mai profesionistă decât cele cu care am colaborat până acum. Acum câteva luni, după ce am modificat, cu aprobarea Ministerului Culturii, organigrama teatrului, am căpătat postul de şef serviciu artistic, rol care îi revine actriţei Gina Călinoiu. Vi-l prezint şi pe Alexandru Boureanu, consilierul meu pentru tot felul de probleme legate de conducerea teatrului şi de management. El este şi şeful Catedrei de actorie de la Departamentul de Teatru al Universităţii din Craiova. Este şi doctor în ştiinţe economice şi în arte“.
Proiectele tinerilor colaboratori ai teatrului sunt interesante. Andreea Gofiţă, specialist în relaţii publice, şi-a propus să implementeze programul educaţional al Teatrului Naţional care va include ateliere tematice (dramaturgie, scenografie, arta actorului) pentru elevi, concursuri de scenarii pentru liceeni, stagii de formare pe departamente, conferinţe reunite sub genericul „Sunt om – teatrul la intersecţia cu celelalte arte“, în vreme ce colega sa, Silvia Pavel, purtător de cuvânt al instituţiei de cultură, şi-a anunţat intenţia de a pune la punct un spectacol aniversar sub genericul „Mari actori în spectacole geniale: 50 de ani sub arcadele şi pe scenele teatrului“, dedicat artiştilor Leni Pinţea-Homeag, Georgeta Luchian Tudor, Valeriu Dogaru, Emil Boroghină, Vasile Buz.

2014, anul proiectelor teatrale cu greutate

După premiera spectacolului „Familia Tót“, Naţionalul craiovean va veni în întâmpinarea publicului cu o dramatizare de Ana Maria Nistor, după volumele „La Lilieci“, în regia Mirelei Ciobă. Din calendarul stagiunii următoare fac parte şi alte premiere. Una dintre ele este „o piesă inedită, care nici măcar nu a fost scrisă. Se va munci la acest spectacol după metoda «work in progress», adică dramaturgul va lucra împreună cu regizorul şi actorii la definitivare sinopsisului, care poartă semnătura Mihaelei Mihailov. Regia aparţine lui Bobi Pricop“, a precizat Mircea Cornişteanu. Altă premieră, care va avea loc pe 22 decembrie, este „Hotel Baltimore“, în regia lui Peter Schneider, mare personalitate a teatrului şi televiziunii americane, care a fost vreme de 17 ani producător-şef şi manager la Disney Production. Scenografia spectacolului va purta semnătura lui Cătălin Ionescu Arbore, fost director al Operei Naţionale  din Bucureşti.
După aceste spectacole, Naţionalul craiovean anunţă pentru anul 2014 două proiecte importante.
„Noi lucrăm pe ani calendaristici. Nu avem bugetul pentru anul 2014, un an neobişnuit pentru instituţia nostră. Vom face doar două spectacole, în loc de şapte sau opt, cum am făcut în celelalte stagiuni, pentru că vor fi realizate de doi mari creatori: unul mare şi unul uriaş. E vorba de Gigi Căciuleanu, marele coregraf, care va face un spectacol de teatru-dans inspirat din opera lui Shakespeare, care se cheamă «Dansul lui Puck», destinat ediţiei următoare a Festivalului Shakespeare, care va reprezenta Teatrul Naţional din Craiova şi cel mai mare proiect teatral pe care l-a făcut Teatrul Naţional «Marin Sorescu» vreodată. Cred că nici un teatru din România şi puţine teatre din Europa au reuşit să facă un asemenea proiect. E vorba de prezenţa la Craiova a, poate, celui mai important om de teatru al lumii în momentul de faţă, Robert Wilson. Propunerea lui este «Rinocerii» de Eugen Ionescu“. Dat fiind faptul că bugetul unei asemenea producţii care angrenează nume mari ale scenei mondiale este foarte mare, directorul speră ca după ce va obţine banii de la Ministerul Culturii pentru anul 2014 şi susţinerea materială a Consilului Judeţean Dolj şi a Primăriei Craiova să dea mai mult de 50 la sută şanse de reuşită realizării acestui spectacol pe scena craioveană, de altfel un proiect îndrăzneţ pentru viaţa culturală, date fiind condiţiile tehnice de care dispun instituţiile de cultură de la noi.

Operele lui Wilson, la Muzeul de Artă?

Date fiind calităţile de mare artist vizual ale lui Robert Wilson şi faptul că el va fi prezent cu o expoziţie în perioada noiembrie 2013- februarie 2014, la Luvru, directorul Naţionalului craiovean a lansat propunerea directorului Muzeului de Artă şi Consiliului Judeţean Dolj ca la redeschiderea Palatului „Jean Mihail“ să aducă în faţa publicului craiovean portretele video purtând semnătura marelui artist. „O astfel de expoziţie ar fi un eveniment în viaţa culturală a Craiovei, o onoare care ar trezi interesul întregii suflări artistice“, a declarat Mircea Cornişteanu, directorul Naţionalului craiovean.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS