17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovean condamnat în SUA pentru fraude informatice

Craiovean condamnat în SUA pentru fraude informatice

Departamentul de Justiţie al SUA a anunţat, miercuri, condamnarea de către Tribunalul Districtual din statul New Hampshire a unui craiovean şi a unui constănţean la şapte, respectiv 15 ani de puşcărie pentru comiterea de fraude informatice.

Craioveanul Iulian Dolan, de 28 de ani, din Craiova, Adrian-Tiberiu Oprea, de 29 de ani, din Constanţa, şi Cezar Iulian Butu, de 27 de ani, din Ploieşti, au fost acuzaţi pe 7 decembrie 2011 de autorităţile americane de conspiraţie în vederea comiterii de fraude informatice, comiterea de fraude în domeniul comunicaţiilor electronice şi accesarea fără drept a unui sistem informatic. Oprea a fost arestat în România şi extrădat pe 29 mai 2011, iar Dolan şi Butu au fost arestaţi când au ajuns pe teritoriul Statelor Unite, pe 13 şi 14 august 2011, printr-o hotărâre a Tribunalului Federal din New Hampshire. Românii au fost acuzaţi că, în perioada 2008 – mai 2011, au accesat ilegal, de la distanţă, sisteme informatice de tip POS din sute de magazine pentru a obţine fraudulos informaţii de pe cardurile clienţilor, precum şi alte informaţii asociate. Printre victimele acestor acţiuni s-au numărat peste 250 de fast-food-uri ce funcţionau sub franciza Subway.
Potrivit documentelor oficiale, inculpaţii au folosit datele obţinute pentru a efectua plăţi neautorizate şi/sau transferuri de fonduri din conturile posesorilor cardurilor. În faţa instanţei, Butu a recunoscut că a încercat şi să vândă sau să transfere informaţiile furate către alţi membri ai reţelei, pentru ca datele să fie folosite în acelaşi fel. Anchetatorii din SUA au precizat că românii au compromis datele cardurilor de credit a peste 146.000 de clienţi şi au creat un prejudiciu de peste 17,5 milioane de dolari.

Trei condamnaţi
la puşcărie în SUA

Pe 7 ianuarie 2013, Lanny A. Breuer, procuror general asistent în cadrul Departamentului de Justiţie din Statele Unite, a anunţat că unul dintre inculpaţi, Cezar Iulian Butu, a fost condamnat de judecătorul Steven J. McAuliffe din cadrul Tribunalului Districtual din New Hampshire. Potrivit unui comunicat emis de Departamentul de Justiţie, pe 17 septembrie 2012, Butu a pledat vinovat la acuzaţia de conspiraţie în vederea comiterii infracţiunii de accesare fără drept a unui sistem informatic, iar pe 7 ianuarie a fost condamnat la 21 de luni de închisoare.
Craioveanul Iulian Dolan şi constănţeanul Adrian Tiberiu Oprea au pledat şi ei vinovaţi la acuzaţiile de conspiraţie pentru comiterea de fraude informatice şi conspiraţie în vederea accesării fără drept a unui sistem informatic, audirea celor doi fiind programată în perioada următoare.
Miercuri, Departamentul de Justiţie al SUA a comunicat că şi în cazul acestor doi inculpaţi instanţa a luat o hotărâre. Oprea a fost condamnat la 15 ani de puşcărie, iar Dolan la şapte ani de închisoare pentru accesarea fără drept a informaţiilor şi datelor bancare.
Ancheta în acest caz a fost efectuată de Serviciile Secrete, cu ajutorul Poliţiei din New Hampshire şi DIICOT România. Cazul a fost instrumentat de Mona Sedky din cadrul Diviziei Penale Infracţiuni Informatice şi Proprietate Intelectuală şi de procurorul districtual Arnold H. Huftalen.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS