6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMuncitorii din construcţii înfruntă canicula

Muncitorii din construcţii înfruntă canicula

Oamenii care reabilitează străzile Craiovei lucrează şi când asfaltul li se înmoaie sub picioare. În unele cazuri, angajatorii pun în pericol sănătatea salariaţilor, neasigurându-le condiţiile necesare. Cei care suportă cel mai greu canicula sunt muncitorii de pe şantiere, dar şi personalul care lucrează în spaţii închise, cum ar fi brutăriile şi patiseriile.

Muncitorii de pe şantierele craiovene lucrează chiar şi la 40 de grade Celsius. De respectarea orelor recomandate pentru expunerea la soare nici nu se pune problema, aşa că acestora nu le rămâne decât să înfrunte canicula şi să lucreze toată ziua sub cerul liber. Sunt la ordinele şefilor şi altfel nu îşi pot câştiga traiul. „Trebuie să lucrăm în orice condiţii, altfel nu avem cum să câştigăm un ban. Pentru asta suntem plătiţi şi nu avem decât să suportăm canicula“, spune un muncitor, căruia îi curg picături de sudoare pe frunte. Pe Calea Severinului găsim muncitori care lucrează de dimineaţa până seara, fără să ţină cont de valul de căldură care a pus stăpânire pe întreaga ţară. Deşi angajatorii sunt obligaţi să le asigure salariaţilor condiţii optime de muncă în perioada caniculară, la amiază muncitorii sunt în plină activitate pe şantiere. Un angajat trece cu o sticlă de apă rece, luată de la izvorul din apropiere, pe la fiecare muncitor, care îşi potoleşte setea, apoi îşi continuă treaba. Oamenii spun că merg la izvor şi iau apă pentru întreaga echipă. „Luăm apă de la un izvor de aici. Acum e totuşi bine, că e aproape, dar nu ştim ce o să facem când o să ne mutăm cu lucrarea lângă Universitate“, spune un muncitor care tocmai a adus câteva sticle de apă.

Practica îi omoară
pe angajatori

Şeful de echipă ştie ce prevede legea, iar muncitorii spun cum se întâmplă în realitate. „Din trei în trei ore, muncitorii au un sfert de oră pauză ca să stea la umbră“, ne spune şeful de echipă al lucrării, Elena Bran. În ceea ce priveşte programul de muncă, aceasta susţine că „angajaţii pot să lucreze mai puţin în vreme de caniculă, dar programul de lucru este de opt ore pe zi“. Deşi angajatorii declară că le asigură muncitorilor apa necesară pe caniculă, acest lucru nu se întâmplă întotdeauna în realitate. De multe ori oamenii muncesc fără pauză, iar cu apă se aprovizionează de unde pot.
Lucrătorii din spaţiile închise, cum ar fi brutăriile şi patiseriile, se confruntă cu aceeaşi problemă. „Este cald afară, dar aici! Nu ştim ce ne-am face dacă nu am avea ventilatoarele astea. Se cunoaşte că avem o sursă de aer măcar, altfel nu am putea să lucrăm. Ar fi mult mai bine să avem aer condiţionat, ar fi mai puternic, dar în patiserii nu trebuie să existe aer condiţionat“, spune o vânzătoare cu bonetă albă. Angajaţii laboratorului de patiserie declară că primesc apă minerală în fiecare zi.

Obligaţiile angajatorilor în vreme de caniculă

În perioadele cu temperaturi extreme, angajatorii trebuie să le asigure muncitorilor condiţiile de microclimat la locul de muncă în limitele prevăzute de normele generale de protecţie a muncii. Ei trebuie să le asigure angajaţilor apă minerală, câte 2-4 litri/persoană, echipamentul individual de protecţie şi ventilaţia la locul de muncă. De asemenea, reducerea şi intensitatea ritmului activităţilor fizice, alternarea efortului dinamic cu cel static, dar şi alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus sunt condiţiile de care trebuie să beneficieze muncitorii din aer liber.
Silviu Poenaru, şeful Serviciului de Control Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Dolj, spune că faţă de alţi ani este o îmbunătăţire în ceea ce priveşte condiţiile pe care le asigură angajatorii muncitorilor de pe şantiere şi din spaţiile închise. „În urma controalelor pe care le-am efectuat până acum, am observat că în majoritatea cazurilor se respectă normele legale. Au mai fost situaţii în care angajatorii nu le asigurau muncitorilor apa, pauzele şi echipamentul necesar, dar în urma sesizării noastre s-au conformat. Oricum, faţă de alţi ani este o îmbunătăţire“. Conform legii, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de locul de muncă în condiţii de temperaturi extreme, patronii trebuie să le asigure salariaţilor controalele medicale periodice, puncte de prim ajutor şi transportul la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate. În cazul în care aceste prevederi nu sunt respectate, „angajatorii riscă să primească o amendă de la 1.000 de lei care poate ajunge la 2.500 de lei“, precizează şeful Serviciului de Control Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Dolj.
Roxana Nica

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS