19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPute, mă, da’ pute!

Pute, mă, da’ pute!

http://www.youtube.com/watch?v=qwolmj1IvG4

Toaletele aşa-zis ecologice din Craiova îţi mută nasul din loc! De la distanţă le simţi prezenţa, după miros. Trecătorii le folosesc obligaţi de împrejurări, ţinându-se de nas sau cu stomacul întors pe dos. Fie că sunt amplasate în parcuri sau pe trotuar, în apropierea unei pieţe publice ori a unei instituţii, când treci pe lângă WC-urile publice grăbeşti pasul.
Mirosul greu şi înţepător, mai ales acum, când temperaturile sunt ridicate, te face să ocoleşti degrabă zona. Dar uneori ai nevoie de ele… De cum deschizi uşa unei astfel de toalete, te „trăsneşte“ mirosul greu, urina bălteşte pe jos, vasul este îmbâcsit de mizerie. La hârtie, săpun sau apă nici nu îndrăzneşti să te mai gândeşti, singura dorinţă pe care o ai este aceea de a părăsi încăperea, după ce ţi-ai ţinut respiraţia minute întregi. Te îndepărtezi cât mai repede, ca să poţi respira din nou aer curat.
Craiovenii care folosesc toaletele ecologice (taximetrişti, trecători, turişti) se plâng de aceste condiţii şi de proasta întreţinere. „Sunt vai de mama lor! Miros ca dracu’! Am sunat de două, trei ori la Telefonul Cetăţeanului şi le-am zis să facă, domn’e, unde s-a demolat, câte un WC pentru oamenii care trec pe stradă. Să plăteşti taxă, dar să intri de drag, nu să vomiţi pe scări. Degeaba am vorbit! Păi în ăstea când intri te ţii de nas. Sunt puse în zonele astea circulate şi te trăsneşte mirosul“, a spus craioveanul Ion Neaţă, aflat în trecere pe Aleea Personalităţilor din Craiova, unde este amplasată şi o toaletă publică.
Oamenilor le este jenă să folosească astfel de „bombe“ infecte şi dezagreabile, dar nu au altă variantă. Le este lehamite să vorbească despre starea de degradare şi lipsa de curăţenie a toaletelor ecologice din Craiova.

Vrei, nu vrei, te ţii de nas

Taximetriştii sunt poate cei care, de nevoie, folosesc cel mai des aceste WC-uri. „Le folosim, ce putem să facem? Sunt foarte murdare, pentru că nu le întreţin. Este ceva de nedescris, de la mizerie la miros. Le mai spală din când în când, dar degeaba. Mirosul te dă afară. Nu sunt îngrijite, asta e. Poate nici oamenii nu sunt civilizaţi“, afirmă un taximetrist aflat în staţia din faţa fostului hotel Jiul, unde, în vecinătate, este amplasată şi o toaletă ecologică. Prezenţa acesteia se simte de departe, după miros, chiar dacă este amplasată la km 0 al oraşului, înconjurată de spaţii verzi care ar avea rolul să împrospăteze mirosul.
Până şi trecătorii străini de oraş spun că nu le-ar strica unor astfel de toalete să fie dotate cu hârtie igenică, săpun şi apă. Poate o cerinţă prea mare pentru administratorul acestor toalete ecologice, RAADPFL Craiova. Care se rezumă la a goli periodic aceste toalete şi a le spăla pe fugă.
Nu-i putem disculpa nici pe craiovenii care nu cunosc nici regulile elementare de bun-simţ şi distrug aceste toalete.
Din păcate, reprezentanţii RAADPFL Craiova nu au putut fi găsiţi ca să vorbească despre modul în care curăţă şi igienizează angajaţii WC-urile publice, de care orice craiovean a avut sau ar putea avea nevoie la un moment dat.

În lumea civilizată

Felul în care arată aceste toalete plasate din loc în loc în Craiova nici nu se poate compara cu toaletele din marile oraşe.
Iată ce ne-au povestit craiovenii care au călcat pe meleaguri civilizate, în marile oraşe europene. „Când am fost în Paris, am folosit toaletele publice. Sunt impecabile, nici nu se compară! Nu miros. După ce foloseşti toaleta – unde ai apă, săpun -, se închid uşile şi există un sistem prin care se autocurăţă, se spală, se dezinfectează şi abia după aceea poate intra următoarea persoană“, povesteşte Ion Teodorescu.
La fel stau lucrurile şi în Portugalia. „Am rămas uimită când am fost în Lisabona. Nu ziceai că acolo este toaletă. Aveau săpun, hârtie, dezinfectant. Am văzut toalete care aveau cameră specială pentru mamă şi copil, puteai să schimbi acolo bebeluşul sau să-l laşi într-un scaun prevăzut cu o centură. Existau toalete pentru copii de trei-şapte ani, cu mobilier pentru vârsta lor. Nu se pot compara cu mizeriile din Craiova“, a explicat Victoria Simionescu.
La fel de curate sunt şi toaletele din Elveţia. „În Berna am văzut că erau toalete din inox în interior şi exterior. Erau foarte curate. Aveau un program şi înainte de a intra erau igienizate. Mirosea a curat, a dezinfectant. Este uimitor!“, a spus Alina Grăman.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS