19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMasterplanul pe deşeuri şi parcarea subterană - în corzi

Masterplanul pe deşeuri şi parcarea subterană – în corzi

Una caldă, una rece şi alta călâie. Cam aşa s-ar putea rezuma soarta a trei licitaţii organizate de principalele organisme ale administraţiei publice locale din Dolj, Consiliul Judeţean şi Primăria Craiova.

Trei firme, din care una puternic ancorată în lumea politică, au trântit prima licitaţie de anvergură organizată de Consiliul Judeţean Dolj în cadrul Masterplanului de deşeuri de circa 50 de milioane de euro. După ce au reuşit să suspende procedura de achiziţie, firmele au convins Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) să anuleze licitaţia. Nici licitaţia organizată de Primăria Craiova pentru construirea parcării subterane de lângă Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ nu stă mai bine. Două societăţi, dintre care una SCT Bucureşti, au solicitat şi au obţinut la CNSC suspendarea procedurii de achiziţie. Motivul este legat de cantităţile de materiale din caietul de sarcini.
O veste bună este desemnarea câștigătorului licitației pentru concesionarea Centrului Medical Siretului, din Craiova. Firma va prelua în folosință clădirea pentru următorii zece ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului cu jumătate din perioada inițială, urmând să achite o redevență lunară de 3.300 de euro. Să le luăm pe rând.

Dispută mare pe afacerea cu gunoaie

Consiliul Judeţean Dolj a publicat, la începutul lunii trecute, anunţul de participare la licitaţia pentru „Furnizare containere îngropate pentru colectare deşeuri municipale, lucrări şi montaj aferente, utilaje specifice acestora“, în cadrul proiectului „Sistem de management integrat al deşeurilor în judeţul Dolj“. Suma pusă la bătaie, din fonduri europene, este consistentă: peste 45 de milioane de lei plus TVA, circa zece milioane de euro. Pentru aceşti bani, firma care va câştiga contractul va trebui să furnizeze 729 de containere îngropate, cu o capacitate de cinci metri cubi, 30 de bucăţi de containere îngropate, cu o capacitate de trei metri cubi, şi mai multe utilaje automatizate. Termenul-limită stabilit de consiliul judeţean pentru depunerea ofertelor este 27 iunie, dar mai multe firme au contestat procedura de achiziţie şi au solicitat modificarea documentaţiei de atribuire.
Este vorba despre Iridex Group Plastic SRL, Evw Holding SRL şi Eurith SRL. Iridex este deţinută în proporţii egale de Valentin Feodorov şi Corneliu Pascu. Despre acesta din urmă, presa a scris că este omul lui Dan Voiculescu. Pascu este fost senator conservator, are o avere de 33 – 35 de milioane de euro, iar despre el se spune că şi-a început afacerile în umbra lui Dan Voiculescu, cu contracte de salubritate în București. Senatorul Pascu a primit prin firma sa de salubritate miliarde de lei din bugetul Camerei Deputaților. Iridex Group Plastic face parte dintr-un grup de firme.
EVW Holding este importator al camioanelor DAF în România, iar Euriteh se laudă cu mai multe contracte cu diferite primării.
Firmele în cauză au contestat la CNSC o parte din factorii de evaluare, respectiv termenul de livrare, montaj şi inscripţionare pentru containerele îngropate, termenul de livrare a utilajelor, garanţia acordată containerelor îngropate, costul de funcţionare al utilajelor pe lună/manoperă, numărul de containere operate pe zi şi numărul de containere igienizate pe zi pe utilajul de spălare. „De asemenea, sunt criticate, solicitarea de prezentare de cataloage, broşuri, pliante, înregistrări video din care să reiasă modul de operare al bunurilor care fac obiectul achiziţiei, care este apreciată ca fiind abuzivă, neprezentarea specificaţiilor tehnice, a planşelor, standardelor şi normativelor care trebuie respectate pentru lucrările de realizare a cuvei din beton armat, fapt care ar putea duce la imposibilitatea întocmirii ofertei şi a evaluării propunerilor tehnice ale ofertanţilor, precum şi faptul că autoritatea contractantă nu a transmis un răspuns clar şi neechivoc la solicitarea de clarificări care a vizat posibilitatea îndeplinirii condiţiei de experienţă similară cu contracte de furnizare pubele, containere pentru colectarea deşeurilor, autogunoiere, bunuri care se încadrează în acelaşi CPV-uri (simbol specific unei anumit produs sau serviciu – n.r.) cu produsele care urmează să fie achiziţionate. Nu în ultimul rând, sunt aduse critici şi cu privire la clauza de suspendare, care permite începerea executării contractului doar în situaţia obţinerii finanţării necesare prin încheierea contractului de finanţare cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, direcţia AMPOS MEDIU“, se arată în decizia CNSC. Prin urmare, Consiliul a decis anularea procedurii de achiziţie, iar CJ Dolj trebuie să refacă documentaţia.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a precizat că proiectul va fi dus la capăt şi că respectivele contestaţii sunt un exerciţiu democratic. „Mi se ridică semne de întrebare când nu sunt contestaţii la o licitaţie. Problema noastră nu este cu cei care contestă, ci cu aceia care îşi fac un titlu de glorie că nu se prezintă la licitaţie. Pe de altă parte, cea mai mare problemă pe care o avem la licitaţii este durata mare a procedurii. Din momentul în care ai banii şi până când semnezi contractul durează un an. Am discutat la Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România ca la licitaţiile din bugetul naţional să nu mai fie atâtea încurcături cum ar fi Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice. Aşa se pierde timp. Legat de acest masterplan pe deşeuri, la început am crezut că vom pierde contractul, dar după discuţiile avute la Ministerul Mediului, proiectul va fi dus la capăt, chiar dacă vor mai apărea întârzieri“, a spus Prioteasa.

Licitaţia pentru parcarea subterană, trasă un pic pe dreapta

Şi Primăria Craiova are emoţii pentru licitaţia de aproape 15 milioane de euro pentru construirea parcării subterane de lângă Teatrul Naţional „Marin Sorescu“. Municipalitatea a publicat anunţul de participare în luna aprilie 2013, dar licitaţia a fost suspendată de CNSC la solicitarea a două firme, dintre care una este SCT Bucureşti, constructorul pasajului suprateran de la kilometrul zero al Craiovei.
Conform anunţului de participare, valoarea estimată a lucrărilor se ridică la peste 65 de milioane de lei plus TVA. Proiectul prevede realizarea unei parcări subterane pe două niveluri, cu 586 de locuri pentru autoturisme şi 33 de locuri pentru motociclete. Lungimea ei este de 212,5 metri, lăţimea de 63,5 metri, iar suprafaţa construită la nivelul solului este de 200 de metri pătraţi. Termenul de finalizare a construcţiei este de doi ani de la data atribuirii contractului. Când se va întâmpla acest lucru nu se ştie încă, deoarece CNSC a decis să suspende procedura de achiziţie. Surse apropiate licitaţiei spun că decizia de suspendare a venit ca urmare a faptului că proiectul ar avea anumite lacune, ceea ce a dus la numeroase solicitări de clarificări din partea firmelor legate de cantităţile de materiale necesare.

Centru medical în Catargiu

Dacă la construcţii şi achiziţii nu stăm pra bine, la concesionări, lucrurile merg bine. Recent, a fost desemnat câștigătorul licitației pentru concesionarea Centrului Medical Siretului din cartierul Lascăr Catargiu din Craiova. Centrul Medical Phoenix va prelua în folosință clădirea pentru următorii zece ani, cu posibilitatea de prelungire a contractului cu jumătate din perioada inițială, urmând să achite o redevență lunară de 3.300 de euro. „Intenționăm ca, la Centrul Medical Siretului, să înființăm un minispital, cu aproximativ 40 de paturi, o unitate mai complexă decât o policlinică, în regim de internări pentru o zi. Oamenii vor putea rămâne aici timp de 4-12 ore, timp în care vor beneficia de consultații, ecografii, radiografii, analize medicale specifice, diagnostic și tratament, totul în mod gratuit pentu pacienții asigurați, serviciile urmând să fie decontate în baza contractului cu Casa de Asigurări de Sănătate Dolj“, a precizat dr. Vasile Ionuț.
Construit printr-un proiect finanțat cu peste 500.000 de euro de la bugetul județean, Centrul Medical Siretului dispune de un laborator pentru analize și de zece cabinete medicale, pentru specialități precum pediatrie, oncologie, oftalmologie, ORL, medicină internă, cardiologie și endocrinologie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS