16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe alegem după epuizarea plafonului, spital sau privat?

Ce alegem după epuizarea plafonului, spital sau privat?

Pacienţii care au nevoie de investigaţii paraclinice în ambulatoriu, fie că este vorba de analize de laborator, de examene de înaltă performanţă, de radiologie, ecografie ori explorări funcţionale, se confruntă în fiecare lună cu aceeaşi problemă: insuficienţa fondurilor. Cum plafonul alocat de la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) se termină relativ repede, în funcţie de natura investigaţiilor, asiguratul are la dispoziţie două variante: programarea pentru luna viitoare (dacă mai prinde loc) sau examinarea cu plată. Iar de cele mai multe ori, pentru că boala nu ţine cont de lipsa plafonului, pacienţii aleg cea de-a doua variantă. În acest caz, ei ar trebui să ştie şi care ar fi cea mai avantajoasă alegere din punct de vedere financiar, asta dacă nu primesc „instrucţiuni“ precise din partea medicului în a merge spre un anumit furnizor de servicii paraclinice.

Pornind de la acest aspect, singura dilemă a asiguratului rămâne doar sistemul unde îşi poate face investigaţiile necesare contra cost: public (spital) sau privat (clinicile particulare). Pentru că preţurile nu doar că diferă, ci sunt uneori cu mult peste preţul de referinţă stabilit de CAS, cel la care se şi decontează de altfel investigaţiile atunci când se fac în contract cu Casa. Aici apare goana după clienţi, care naşte concurenţa între public şi privat.
În Craiova, lupta se dă între Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) şi clinicile şi laboratoarele private, care nu sunt deloc puţine. Spre exemplu, într-o lună, din plafonul de la CAS, la SJU Craiova nu se pot face mai mult de 80 de examene CT (pentru un segment, cu substanţă de contrast), 40 de examene RMN (pentru un segment, cu substanţă de contrast), 30 de scintigrafii, 40 de mamografii, 40 de ecografii, 100 de electrocardiograme, 20 de electroencefalograme, în jur de 1.500 de radiografii şi zece teste de oscilometrie. De obicei, plafonul pentru investigaţiile de înaltă performanţă se termină în două-trei zile, iar restul în maximum două săptămâni. De analize de laborator nu se pune problema, pentru că Spitalul Judeţean nu are contract cu CAS în acest sens.
În schimb, pe la privaţi, perioada cu plafon este de obicei mai mare decât la spital. Managerul SJU, conf. dr. Florin Petrescu, are o explicaţie simplă: „La noi nu există nici un fel de coplată la investigaţii, iar pacienţii vin întâi la spital. După ce se termină fondurile, aleg să meargă la privat, de aceea acolo mai au plafon, iar noi nu. Chiar dacă unii privaţi mai percep şi o coplată, pacientului îi convine să plătească o sumă modică, decât valoarea integrală a investigaţiei, cum s-ar întâmpla dacă se epuizează fondurile. Aici intervine şi libera alegere, e dreptul fiecăruia să decidă unde face investigaţii contra cost“.

Unde se plăteşte mai mult

Într-adevăr, acela care ar trebui să decidă ce furnizor este mai avantajos, când se pune problema plăţii integrale a investigaţiilor, este pacientul (aici se include şi cel neasigurat). La o primă analiză a preţurilor pe piaţa investigaţiilor paraclinice, lăsând la o parte angiografiile şi scintigrafiile, care se pot face doar la Spitalul Judeţean, tot acesta din urmă pare să aibă un preţ mai bun. Multe analize de laborator pot fi făcute la SJU Craiova contra cost, au un preţ mai mare decât cel de referinţă stabilit de CAS, dar sub cel practicat de două dintre laboratoarele private învecinate. E adevărat că diferenţa de preţuri este mică, de câţiva lei pentru fiecare analiză. Cam la fel stau lucrurile şi când vine vorba de radiografii, existând pe piaţă privaţi mai scumpi, dar şi mai ieftini decât spitalul, pacientul putându-se informa printr-un simplu telefon.
La capitolul înaltă performanţă, SJU pare să iasă în avantaj clar în lupta cu privaţii, un examen CT costând, cu mici variaţii în funcţie de segment, 270 de lei (cu substanţă de contrast, care şi ea costă 130 de lei). Şi un RMN cu substanţă de contrast pare să fie mai ieftin la spital, 491 lei/segment, în timp ce la privaţi preţul depăşeşte 500 de lei. În ceea ce priveşte ecografiile, ecodopplerul sau electrocardiogramele / electroencefalogramele, preţurile de la spital, deşi sunt peste cele de referinţă, unele sunt sub cele de la privat. Alegerea este a pacientului.
„Fiecare unitate are regia ei de funcţionare şi aceste lucruri sunt luate în calcul. Când se face o investigaţie, se are în vedere ce materiale se consumă, ce resurse umane necesită. Să vă dau şi un exemplu: anatomia patologică poate să aibă o investigaţie la privat cu un salariat angajat cu 1.000 de lei şi când se face calculul la timpul de lucru se constată care este costul, iar la noi un angajat care se ia în calcul poate să aibă 4.000 de lei pe lună, şi atunci regia este diferită. Ai personal calificat, ai costuri mai mari, calculul se face la o formulă bine definită. Cheltuielile sunt aproximativ asemănătoare cu cele decontate de CAS, şi preţurile se apropie, dar nu ştiu ce se întâmplă în alte sectoare, unde apar diferenţele. Fiecare cu bucătăria lui. Nu putem face nişte lucruri, iar apoi să ieşim în pierdere“, a mai explicat managerul Spitalului Judeţean, Florin Petrescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS