12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTârgul „Caracal“, obiectiv neautorizat

Târgul „Caracal“, obiectiv neautorizat

Lucrările în târgul „Caracal“ au demarat fără autorizaţie de construire. În plus, autorităţile trebuie să răspundă la o întrebare: avea directorul Cătălin Resceanu mandat să încheie un contract de chirie cu o valoare totală de 1,8 milioane de euro?

Afacerea târgului de săptămână care se va construi pe strada Caracal, nr. 172B din Craiova ridică noi semne de întrebare. După cum relatam săptămâna trecută („Scoateţi contractul!“ – GdS, 14 iunie 2013), începând cu luna martie 2013, SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, societate patronată de Consiliul Local (CL) Craiova, plăteşte o chirie de 15.000 euro/lună pentru 32.000 de metri pătraţi de teren la adresa amintită, fără ca societatea să desfăşoare o activitate economică aici. În consecinţă, societatea care aparţine CL datorează deja 60.000 de euro către Texind SA – firmă controlată prin Redexim SRL de către fostul lider PSD, Andi Gaiu. De altfel, în 2011 terenul respectiv a fost gajat la fisc în favoarea Redexim SRL, pentru eşalonarea la plată a unor datorii către stat.

Mandatul lui Resceanu

Directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Cătălin Resceanu, nu a pus până acum la dispoziţia craiovenilor contractul încheiat cu firma Texind SA – pe care l-am solicitat din 11 iunie 2013. Cu toate acestea, directorul Resceanu a recunoscut într-o emisiune TV că acest contract s-a încheiat pe zece ani, ceea ce înseamnă o chirie totală de 1,8 milioane de euro. Ne întrebăm dacă directorul/administrator Cătălin Resceanu avea împuternicirea CL Craiova să negocieze şi să semneze asemenea contracte. Din actul constitutiv al SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL aflăm că „administratorul va putea să încheie acte juridice în numele şi în contul societăţii, prin care să dobândească bunuri pentru aceasta sau să înstrăineze, să închirieze, să schimbe ori să constituie în garanţie bunuri aflate în patrimoniul societăţii, cu excepţia celor care sunt în proprietatea publică a Municipiului Craiova“ (art. 25). De asemenea, Regulamentul de organizare şi funcţionare al societăţii spune că administratorul „este împuternicit să semneze actele de angajare, de cheltuieli curente, comenzi, contracte şi convenţii, dispoziţii de plată în numerar, precum şi documentele, contractele, actele privind veniturile proprii ale SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL şi altele. Semnarea de către administrator a actelor în cauză va fi făcută numai dacă acestea poartă viza de control financiar preventiv“ (art. 21). Art. 28 din Actul constitutiv spune că „administratorul este responsabil cu luarea tuturor măsurilor aferente conducerii societăţii, în limitele obiectului de activitate al societăţii şi cu respectarea competenţelor exclusive rezervate de lege sau de actul constitutiv al societăţii“. SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL are ca obiect principal de activitate CAEN 682 – Închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate. Cu toate acestea, prin actul constitutiv şi regulamentul de organizare şi funcţionare administratorul este împuternicit să închirieze către terţi doar bunurile aflate în patrimoniul societăţii. În documentele enumerate nu se vorbeşte de închirierea unor bunuri de la terţi. Logica este simplă. În 2011, Serviciul Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Craiova s-a transformat în societate comercială cu răspundere limitată, devenind SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL. Societatea nou-înfiinţată a preluat toate bunurile aflate în patrimoniul Serviciului Public Administraţia Pieţelor şi Târgurilor Craiova. În consecinţă, administratorul era împuternicit să închirieze către terţi bunurile preluate prin această reorganizare.

Chirie sau investiţie?

Într-un comunicat de presă pe care l-a emis săptămâna trecută, directorul Cătălin Resceanu asimila chiria plătită către Texind unei investiţii. Texind SA face investiţiile deoarece „societatea noastră nu dispune de resursele financiare preconizate pentru amenajarea integrală a terenului şi construcţiilor necesare“, urmând să-şi recupereze investiţia din chirie. Logica pare corectă, dar cu o singură condiţie: Pieţe şi Târguri Craiova SRL să achite chiria din momentul preluării la cheie a târgului. Altfel, ce închiriază? Cum justifică directorul Resceanu datoria de 60.000 de euro produsă până acum? Art. 17 din Contractul de administrare spune că „administratorul răspunde, potrivit legii, pentru daunele produse SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, prin orice act al său contrar intereselor acesteia, prin acte de gestiune imprudentă, utilizarea abuzivă sau neglijentă a valorilor materiale şi băneşti ale societăţii“. În plus, dacă afacerea cu terenul de pe Caracal nr. 172B este privită ca o investiţie, trebuie spus că „hotărârile cu privire la contractarea de împrumuturi bancare, acordarea de garanţii şi realizarea investiţiilor“ nu este atribuţia administratorului, ci a asociaţilor societăţii, conform art. 21, lit. f, din Actul constitutiv.

Lucrări fără autorizaţie

În altă ordine de idei, trebuie văzut şi cum se achită Texind SA de realizarea acestor investiţii. Săptămâna trecută, constatam că lucrările la sectorul destinat comerţului cu haine second hand au demarat fără autorizaţie de construire. Pe site-ul Primăriei Craiova, Texind SA a solicitat certificat de urbanism pentru „amplasare construcţii provizorii uşoare din lemn tip hală şi amenajare târg zilnic“ abia pe 7 iunie 2013. Evident, lucrările nu puteau avea autorizaţie de construire săptămâna trecută. Pe de altă parte, trebuie spus că toate termenele avansate de Cătălin Resceanu pentru finalizarea târgului au fost depăşite. Au fost aceste termene stipulate în contractul cu Texind SA? Dacă nu, atunci ce motiv ar avea Texind să grăbească lucrările, din moment ce chiria îi intră oricum în conturi?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS