6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul din Râmnic, dus la audieri la DNA

Primarul din Râmnic, dus la audieri la DNA

Primarul municipiului Râmnicu Vâlcea, Emilian Frâncu, a fost dus ieri la audieri la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) Bucureşti, într-un dosar privind o presupusă luare de mită, în valoare de 20.000 de euro, a informat Mediafax.ro. Edilul vâlcean a fost dus la Bucureşti după ce timp de aproximativ cinci ore a fost interogat de către anchetatori în sediul primăriei, alături de un angajat al instituţiei şi de directoarea unei televiziuni locale, în al cărei sediu ar fi fost organizat un flagrant.
Conform unor surse judiciare, reprezentantul unei firme de construcţii din Timişoara, care viza obţinerea unui contract de la primărie, ar fi lăsat la sediul televiziunii un plic cu 20.000 de euro, care ar fi trebuit să ajungă la primarul Emilian Frâncu. La sediul DNA Bucureşti ar urma să fie duşi şi directorul televiziunii respective, Aura Constantinov, precum şi şeful corpului de control din Primăria Râmnicu Vâlcea, Vasile Avram.
Surse judiciare au declarat că primarul este suspectat de luare de mită în cazul unei pasarele construite la intrarea în oraşul Râmnicu Vâlcea, iar procurorii DNA au solicitat acte privind achiziţiile făcute de primar din momentul preluării funcţiei, inclusiv documente care vizează proiectul şi documentaţiile de execuţie a pasarelei.
Primarul Emilian Frâncu a câştigat alegerile în iulie 2012 din partea Partidului Naţional Liberal (PNL), pe lista Uniunii Social Liberale, el fiind, de alfel, preşedintele organizaţiei municipale a PNL Râmnicu Vâlcea, iar până în 2009 a condus organizaţia judeţeană a liberalilor. Frâncu a fost deputat în parlament între anii 2004-2008 şi senator între 2008 şi 2012, calitate la care a renunţat în momentul câştigării alegerilor locale pentru Primăria Râmnicu Vâlcea.

Îl urmează pe Gutău

Emilian Frâncu este al doilea primar al municipiului Râmnicu Vâlcea acuzat de luare de mită, după ce Mircia Gutău a fost condamnat tot pentru o astfel de infracţiune. Fostul primar al municipiului Râmnicu Vâlcea, Mircia Gutău, şi fostul său adjunct, Nicolae Dicu, au fost condamnaţi definitiv, în 27 ianuarie 2010, de instanţa supremă, la câte trei ani şi jumătate de închisoare cu executare, perioadă din care le-a fost scăzut intervalul de timp în care au fost ţinuţi în arest preventiv.
Gutău şi Dicu au fost acuzaţi de procurorii anticorupţie că, în perioada aprilie – iulie 2006, ar fi pretins 50.000 de euro de la denunţătorul Constantin Popescu, patronul firmei Rovimet, pentru a-i elibera acestuia un certificat de urbanism.
Nicolae Dicu a fost prins în flagrant de procurorii DNA în 6 iulie 2006, când Popescu îi dădea 25.000 de euro, iar Mircia Gutău a fost arestat cinci zile mai târziu. Cei doi au fost eliberaţi, în 10 noiembrie 2006, de magistraţii Curţii de Apel din Alba Iulia.
Mircia Gutău a fost eliberat condiţionat din închisoare în septembrie 2011, în urma unei decizii a Tribunalului Mehedinţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS