23.9 C
Craiova
luni, 3 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalSărdaru şi „Paris“, acuzaţi că au umplut New York-ul cu... romi

Sărdaru şi „Paris“, acuzaţi că au umplut New York-ul cu… romi

http:http://www.youtube.com/watch?v=pfWyjrV_-XI
http:http://www.youtube.com/watch?v=hy78tuKkEV4

Mai mulţi romi din municipiul Craiova, printre care Dumitru Chiciu şi Filip Sărdaru, au fost ridicaţi ieri de procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova, care îi acuză că, în schimbul a mii de dolari, au dus la „muncă“ în SUA şi Canada, via Mexic, sute de romi din Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi

Ofiţerii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, însoţiţi de jadarmii doljeni şi luptătorii de la Serviciul de Intervenţie Rapidă, coordonaţi de un procuror DIICOT, au bătut ieri-dimineaţă la uşile membrilor unui grup infracţional care se ocupa cu traficul de migranţi romi pe relaţia România – Mexic – SUA – Canada. Pe lângă cele 13 percheziţii domiciliare făcute în Craiova, oamenii legii au verificat şi opt agenţii de turism prin care romii obţineau biletele pentru Mexic.
În acest caz de trafic de migranţi romi, care porneşte din Oltenia şi ajunge până în Canada, procurorii DIICOT au cooperat cu ofiţerii FBI şi cei ai Serviciului pentru Controlul Imigraţiei din cadrul Departamentului de Securitate Naţională al SUA, care încearcă să oprească „asaltul“ romilor asupra oraşelor Los Angeles şi New York.
Suportul tehnic al acţiunii organizate de oamenii legii din Craiova a fost asigurat de ofiţerii SRI Dolj.

Romi duşi la cerşit şi la furat în SUA

Procurorii DIICOT au precizat ieri că „liderii grupării au fost identificaţi ca fiind Dumitru Chiciu, zis Paris, de 39 de ani, Filip Sărdaru, de 40 de ani, şi Luigi Cristinel Popescu, de 44 de ani, exponenţi ai lumii interlope din municipiul Craiova“.
Aceştia sunt acuzaţi că au pus bazele unui grup infracţional organizat care transporta romi din Oltenia în SUA şi Canada, „afacere“ din care au scos până acum aproximativ un milion de dolari. Anchetatorii au stabilit că suspecţii racolau romi sau chiar familii de romi din Dolj, Vâlcea şi Mehedinţi care vroiau să plece peste hotare, la „muncă“. Traficanţii le explicau romilor că îi ajută să ajungă în SUA sau Canada în schimbul unor sume de bani care ajungeau şi până la 8.000 de dolari de persoană. În schimb, romilor le era asigurată trecerea frauduloasă a frontierei de stat dintre Mexic şi SUA, respectiv dintre SUA şi Canada.
Migranţilor li se făceau rezervări pentru Cancún şi Mexico City, Mexic, iar când ajungeau la destinaţie erau puşi să achite cele câteva mii de dolari, după care erau preluaţi de alţi membri ai grupării şi transferaţi pe teritoriul statului american, cu destinaţia Los Angeles şi New York.
Anchetatorii au mai stabilit că, în unele cazuri, traficanţii falsificau diverse chitanţe, facturi ori alte documente ca să crească costurile călătoriei şi să îi scoată datori pe romi, care au ajuns astfel să fure sau să cerşească pentru a face rost de bani. „În cadrul cercetărilor efectuate în cauză este analizată inclusiv posibilitatea ca unii migranţi, care nu au putut plăti integral sumele de bani pretinse de către învinuiţi, să fi fost obligaţi să comită infracţiuni sau să cerşească pe teritoriul SUA, în beneficiul învinuiţilor“, au mai precizat procurorii DIICOT.
În urma investigaţiilor făcute până în prezent de anchetatorii craioveni şi de autorităţile din SUA, au fost identificaţi aproape 600 de romi care au plecat din Oltenia către Mexic, aproximativ jumătate dintre aceştia fiind depistaţi pe teritoriul SUA. După efectuarea percheziţiilor domiciliare, pe lângă liderii grupării, la sediul DIICOT din Craiova au fost duse mai multe persoane pentru a fi audiate. Anchetatorii au mai precizat că, după finalizarea audierilor, procurorul de caz va dispune faţă de învinuiţi măsurile legale.

Documente „obişnuite“ ridicate la percheziţie

Gheorghe Vintilă, avocatul lui Filip Sărdaru, a declarat, după ce clientul său a fost ridicat de anchetatori din „palatul“ de pe bulevardul Ştirbei Vodă din Craiova, că în urma percheziţiei au fost ridicate documente „obişnuite“ şi diferite înscrisuri care „îndeobşte se află în casa unui om“. Avocatul Vintilă a mai explicat că este prematur să se vorbească de învinuirea de trafic de migranţi în cazul lui Filip Sărdaru.

Infracţiuni

Romii traficanţi de migranţi sunt cercetaţi de procurorii DIICOT pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, faptă pedepsită cu puşcăria între 5 şi 20 de ani, dar şi pentru încălcarea OUG nr. 112/2001 privind sancţionarea unor fapte săvârşite în afara teritoriului ţării de cetăţeni români. Potrivit art. 2 al OUG nr. 112/2001, fapta cetăţeanului român care racolează, îndrumă sau călăuzeşte una ori mai multe persoane în scopul trecerii frauduloase a frontierei unui stat străin constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS