12.9 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalBugetul Craiovei, cu 8% mai mic

Bugetul Craiovei, cu 8% mai mic

Investiţiile pe plan local vor fi făcute preponderent din fonduri europene şi foarte puţine din bugetul propriu, pentru a permite primăriei să majoreze alocaţiile bugetare ale instituţiilor din subordine

Bugetul Craiovei pe anul 2013 va fi de 575 de  milioane de lei (circa 130 de milioane de euro), cu 8% mai mic decât anul trecut. Aşa reiese din proiectul de buget pe anul în curs, afişat pe site-ul Primăriei Craiova spre dezbatere publică.
Reducerea veniturilor – din cauza scăderii încasărilor la bugetul local – nu se împăca deloc cu politica de stânga a conducerii municipale, care ar fi dorit o creştere a sumelor alocate (mai ales pentru cheltuieli de personal) angajaţilor proprii şi instituţiilor subordonate. Singura soluţie s-a dovedit o diminuare drastică a investiţiilor.
Practic, aproape toate investiţiile pe plan local se vor face din fonduri europene, cele din bugetul propriu fiind ca şi inexistente. Doar aşa, primăria poate face economii suficiente pentru a creşte alocaţiile bugetare pentru funcţionarea instituţiilor subordonate.

Bani în plus pentru salarii

La capitolul bugetar „Autorităţi publice şi acţiuni externe“ vor fi alocaţi bani ceva mai puţini decât anul trecut – doar 26,56 milioane de lei, faţă de 28,06 milioane de lei în 2012. Totuşi, sumele destinate salariilor din Primăria Craiova cresc de la 14 milioane la aproape 16 milioane de lei. Ca să se poată face asta, municipalitatea reduce drastic cheltuielile de capital.
Capitolul „Ordine publică şi siguranţă naţională“ prevede în 2013 o alocaţie bugetară de 9,5 milioane de lei, faţă de 8,2 milioane de lei în 2012. Poliţia Locală Craiova urmează să primească din această sursă bugetară fonduri cu aproape 20% mai mari decât anul trecut. În schimb, Protecţia Civilă se va confrunta cu o scădere drastică a sumelor alocate, ce vor fi cu… 75% mai mici faţă de anul trecut!
În cadrul capitolului „Învăţământ“ se înregistrează creşteri bugetare. Banii alocaţi strict pentru salariile profesorilor, la capitolul Cheltuieli de personal, ajung la 140 de milioane de lei, mult peste cele 106,5 milioane de lei alocate anul trecut. Sumele afectate secţiunii de dezvoltare, deci investiţiilor în unităţile de învăţământ, vor fi însă cu 35% mai mici decât anul trecut
La capitolul „Sănătate“ a fost prevăzută o alocaţie bugetară de 13,37 milioane de lei, cu circa 40% mai mare decât anul trecut. Pentru personalul sanitar se vor aloca pentru salariile din acest an 6,81 milioane de lei, valoare comparabilă cu cea de anul trecut (6,12 milioane de lei). În privinţa banilor alocaţi pentru funcţionarea unităţilor sanitare, Centrul de Sânge, Spitalul de Neuropsihiatrie şi Spitalul „Victor Babeş“ primesc sume aproape identice cu cele de anul trecut. Mult mai norocos va fi Spitalul „Filantropia“, care va primi cu 80% mai mult decât în 2012. Şi Serviciul Public de Creşe va primi bani în plus, cam cu 10% mai mult decât anul trecut, inclusiv pentru salariile personalului.

Mai mult la Cultură, mai puţin la Spaţii Verzi

În dreptul capitolului „Cultură, recreere şi religie“, bugetul local va avea trecută suma de 51,32 milioane de lei, cam cu 30% mai mare decât în 2012. Această creştere se va reflecta în bugetul fiecărei instituţii de cultură din subordinea municipalităţii. Casa de Cultură „Traian Demetrescu“ va primi cu 27% mai mulţi bani, Teatrul Liric „Elena Teodorini“ – cu 24% în plus, Teatrul pentru Copii şi Tineret – cu 20% în plus, Filarmonica „Oltenia“ – cu 20% mai mult, Ansamblul Folcloric „Maria Tănase“ – 22% mai mult, iar Sport Club Municipal – 23% mai mult
Singura scădere se observă la capitolul de Întreţinere a grădinilor publice, unde se va aloca mai puţin cu 7% decât în 2012.
Arhiepiscopiei Craiovei îi va fi alocată suma de 500.000 de lei, din care 350.000 de lei au fost deja daţi drept cofinanţare la trei proiecte cu fonduri europene obţinute de biserică.
O alocaţie bugetară mai mare (33,43 milioane de lei) se va înregistra şi la capitolul „Asigurări şi asistenţă socială“. Aici, bugetul Căminului de Bătrâni va fi oarecum similar cu cel de anul trecut. Se vor da însă bani mai mulţi cu 10% pentru asistenţii personali ai persoanelor cu handicap. Pe de altă parte, sumele destinate ajutoarelor pentru încălzirea cu lemne a locuinţelor vor fi cu 30% mai mici. O reducere drastică, cu 77%, se înregistrează şi la fondurile acordate Centrului de zi pentru vârstnicii abandonaţi de familie. Cu peste 85% au fost micşorate şi sumele pe care le dă primăria pentru îngrijirea la domiciliu a bătrânilor. Suma alocată pentru înhumarea săracilor este aceeaşi din ultimii ani (25.000 de lei).

Sume la jumătate pentru reparaţii de străzi

Se vor mai înregistra reduceri ale alocaţiilor bugetare la capitolul privind dezvoltarea iluminatului public (bani fiind însă destui pentru funcţionarea iluminatului), dar şi la Protecţia Mediului, unde vor scădea de circa trei ori fondurile care erau alocate pentru canalizare şi tratarea apelor reziduale. Totuşi, curăţenia în oraş va primi atenţia cuvenită, Salubrităţii fiindu-i daţi cu 20% mai mulţi bani decât în 2012.
Ultimul capitol bugetar – „Transporturi“ – are alocate fonduri cu 30% mai mici decât în 2013. Municipalitatea a prevăzut însă peste 19 milioane de lei atât pentru acoperirea reducerilor de preţ la abonamente pentru diverse categorii de cetăţeni, dar şi ca subvenţii pentru acoperirea diferenţelor de preţ şi tarif, astfel că pensionarii pot să stea liniştiţi, rămânând în vigoare gratuităţile acestora pe transportul în comun.
Pentru reparaţia străzilor a fost prevăzută suma de 35 de milioane de lei, la jumătate faţă de cele 71,5 milioane de lei prevăzute în bugetul de anul trecut. N-au fost uitate nici cele şase milioane de lei destinate achiziţionării de autobuze noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS