13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCăldura la garsonieră, mai scumpă decât la trei camere

Căldura la garsonieră, mai scumpă decât la trei camere

În acelaşi bloc, un apartament cu trei camere plăteşte pentru căldură doar 37 de lei, în timp ce factura la o garsonieră ajunge la 220 de lei, potrivit calculelor făcute de asociaţii, în baza citirii repartitoarelor de costuri

Primăria Craiova a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, situaţia cel puţin ciudată a facturilor la întreţinere ale craiovenilor. În condiţiile în care preţul gigacaloriei a fost redus astă-vară cu 10% (de la 245 de lei la 220,5 lei), facturile pentru căldură ale locatarilor de la bloc n-au scăzut, ci, dimpotrivă, au devenit mai mari ca anul trecut.

„Cineva fură şi vrem să ştim cine!“

„Ne aşteptam, aşa cum era firesc, să scadă facturile la întreţinere ale craiovenilor. Din păcate, am constatat că unii plătesc 14 lei/lună, cum e un caz în blocul unde domiciliez, iar la alţii – la apartamentul meu – sunt facturi de 870 lei/lună. Este foarte clar că acolo se întâmplă ceva! Cineva fură şi vrem să ştim cine! Am ajuns la concluzia că firmele care au pus aceste repartitoare în Craiova nu şi-au respectat obligaţiile. Din păcate, nu putem să le facem nimic, pentru că ele au contract cu asociaţiile de locatari. Am ajuns la concluzia că trebuie să facem un regulament, aşa cum s-a întâmplat şi pentru drumuri, şi că trebuie să modificăm legislaţia astfel încât să dăm mai multe prerogative administraţiilor locale. Altfel, degeaba ne chinuim noi să scădem preţul gigacaloriei“, a spus primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, în conferinţa de presă de ieri.
„Odată cu montarea acestor repartitoare, conform legii, era nevoie să se facă echilibrarea coloanelor verticale de distribuţie a agentului termic. Pentru că nu s-a făcut această echilibrare, avem nenorocirile pe care le avem în oraş şi nimeni n-a vrut să se ocupe de această problemă. Consumurile de energie sunt peste cele aşteptate. Puterea instalată nu este suficientă pentru acoperirea nevoilor de vârf. Atingerea temperaturilor dorite necesită un timp îndelungat. Debitul nu este repartizat corect între consumatori, rezultând diferenţe mari, deoarece la primii consumatori, care sunt aproape de pompă, trece o mare parte a debitului de agent termic, iar la ultimii nu ajunge debitul dorit. Un grad în plus sau în minus într-o cameră nu are prea mare influenţă asupra confortului uman. Însă un grad în plus peste temperatura de 20 de grade Celsius creşte costurile încălzirii cu 12%. Din cauza neefectuării echilibrării hidraulice în blocurile în care sunt multe apartamente debranşate sau nelocuite, deci cu robineţii închişi, avem diferenţe foarte mari la costurile de energie termică repartizate“, a explicat, la rândul său, administratorul public al oraşului, Gheorghe Nedelescu.

Lipsa echilibrării termice e vinovată!

Administratorul public Nedelescu a prezentat o serie de situaţii cel puţin stranii, descoperite de o comisie constituită la nivelul primăriei, din dispoziţia primăriţei: „În ceea ce priveşte calculul şi repartizarea consumurilor de energie termică efectuate de către firmele specializate, se observă diferenţe mari de costuri între garsoniere, apartamente cu două camere şi cele cu trei camere. De exemplu, în blocul F8, care face parte din Asociaţia de Proprietari nr. 15 Brazda lui Novac, la un apartament de două camere contravaloarea energiei termice calculate a fost de 322 de lei, iar la un alt apartament de două camere a fost de 146 de lei. Tot în acest bloc, la un apartament cu trei camere, contravaloarea energiei termice a fost de 320 de lei, iar la altul, tot de trei camere, a fost de 145 de lei. Din compararea acestor sume se observă că valoarea energiei termice este mai mare la apartamentele cu două camere decât la cele cu trei camere“.
Alte exemple oferite de primărie au vizat o asociaţie de pe strada Arieş şi alta din cartierul Lăpuş. „În blocul B din Asociaţia de Proprietari Arieş nr. 1, cheltuielile cu energia termică pe luna noiembrie 2012, conform listei de plată afişată de asociaţie, sunt pentru o garsonieră de 220 de lei, iar pentru altă garsonieră de numai 63 de lei; pentru un apartament cu două camere sunt de 169 de lei, iar pentru altul de două camere, 56 de lei; pentru un apartament cu trei camere suma este de 154 de lei, iar pentru alt apartament cu trei camere, 37 de lei. Şi în această situaţie se observă că cea mai mare valoare a energiei termice este la garsonieră. Apoi, la blocul F11 scara 1 din Asociaţia de Proprietari nr. 5F Lăpuş, conform listei de plată afişată de asociaţie pe luna decembrie 2012, cheltuielile cu energia termică la o garsonieră sunt de 140 de lei, iar la apartamentele cu două camere energia termică calculată are valori între 10,79 şi 493 de lei“, a precizat Nedelescu.
Administratorul public al municipiului consideră că „toate aceste situaţii se întâmplă din cauza neechilibrării sistemului hidraulic de distribuţie, a ţinerii robineţilor termostatici în poziţia închis în situaţia în care apartamentul este nelocuit sau când proprietarii preferă să se încălzească cu gaze naturale, caz în care costurile acestora sunt calculate proporţional cu numărul de persoane din apartament“.

Olguţa, fără repartitoare

Pentru a scăpa de asemenea aberaţii ale sistemului termic neechilibrat din blocul său, primarul Lia Olguţa Vasilescu a spus în conferinţa de presă de ieri că a renunţat la repartitoarele de costuri: „Eu am renunţat la repartitoare şi am trecut la pauşal. Ştiu că nu am făcut un lucru bun, dar sunt convinsă că firma care se ocupă de repartitoare mă fură. Acum plătesc cu un milion (100 de lei – n.r.) mai puţin decât atunci când aveam repartitoare“.
Cu toate deficienţele de moment ale sistemului, primăriţa le recomandă cetăţenilor să nu se debranşeze, susţinând că viitorul este al unui sistem de termoficare în care fiecare apartament de bloc este contorizat individual şi proprietarul plăteşte exact atât cât consumă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS