19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAlexander Bălănescu susţine primul concert la Craiova

Alexander Bălănescu susţine primul concert la Craiova

Filarmonica Oltenia primeşte miercuri, 13 februarie, vizita unui invitat de seamă. Reputatul violonist Alexander Bălănescu (foto), fondatorul apreciatului cvartet de avangardă Bălănescu, va susţine, pentru prima dată, un recital în Craiova. Acesta va avea loc pe scena filarmonicii, începând cu ora 19.00.
În program se regăsesc Partita nr. 3 în Mi major, BWV 1006, de Johann Sebastian Bach, şi două compoziţii semnate de Bălănescu însuşi, în primă audiţie: Winter Variations şi Studies for Miriam.  
Accesul la deosebitul eveniment pregătit de instituţie pentru melomanii craioveni se face pe baza unui bilet cu preţ unic, de 15 lei.
Alexander Bălănescu s-a născut în anul 1954, la Bucureşti, unde a început studiul viorii la vârsta de şapte ani, în cadrul Şcolii de Muzică. În 1969, împreună cu familia, a emigrat în Israel, iar doi ani mai târziu şi-a stabilit reşedinţa în Marea Britanie, la Londra, unde trăieşte şi îşi desfăşoară activitatea în prezent.
După plecarea din România, şi-a continuat pregătirea de specialitate la Ierusalim şi Londra, în 1979 absolvind cursurile prestigioasei Julliard School of Music din New York. Ulterior, s-a perfecţionat la cursurile de măiestrie artistică susţinute de Pinchas Zukerman, Itzhak Perlman, Felix Galimir şi Robert Mann.
În perioada 1983 – 1987, a fost membru al Cvartetului britanic „Arditti“, alături de care a susţinut recitaluri şi concerte cu un repertoriu preponderent clasic. În anul 1987, a fondat propria sa formaţie muzicală, Bălănescu Quartet (alături de Clare Connors – vioară, Bill Hawkes – violă şi Nick Price – violoncel), devenind celebru pe plan internaţional datorită originalităţii compoziţiilor sale şi a stilului interpretativ. De altfel, muzica promovată de cvartet se remarcă printr-o deosebită deschidere către genuri extrem de diferite, îmbinate într-un mod eclectic inedit, dar nu mai puţin accesibil publicului larg. Bălănescu Quartet a realizat mai multe albume de studio (Alexander Bălănescu a compus, printre altele, muzica de film pentru producţia regizorului american Philip Haas, „Angels and Insects“, 1995, dar şi pentru pelicula regizorului român Cătălin Mitulescu, „Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii“, 2006).
De-a lungul timpului, Alexander Bălănescu s-a impus în mediile artistice ca un muzician postmodern de fuziune şi ca „artist interdisciplinar“ nonconformist (compozitor, improvizator, violonist virtuoz). A colaborat cu artişti renumiţi din diferite domenii de creaţie: John Lurie, Kate Bush, Pet Shop Boys, Michael Nyman, Andy Sheppard, Carla Bley, Gavin Bryars, Keith Tippett, Rabih Abou Khalil, Ada Milea.
În anii ‘80, Alexander Bălănescu a interpretat (împreună cu Michael Nyman Band) coloanele sonore ale filmelor renumitului regizor britanic Peter Greenaway; în anii ‘90, a semnat coloane sonore pentru mai multe filme de lungmetraj şi documentare TV. În aceeaşi perioadă, a compus muzică pentru diferite companii de dans contemporan din Marea Britanie şi Italia.
Cu totul remarcabilă rămâne însă disponibilitatea artistului de a se adapta unor stiluri muzicale variate, de la cele specifice unor muzicieni de factură clasică (sau contemporan-cultă), precum Philip Glass, Michael Nyman, Gavin Bryars, John Cage sau Kevin Volans, până la maniera de exprimare caracteristică unor exponenţi ai jazzului modern şi experimental (John Surman, Lew Soloff, John Zorn, Paul Rogers, Carla Bley), interpreţi de muzică pop (Kate Bush, Pet Shop Boys) sau formaţii care s-au ilustrat în genul techno de avangardă (Kraftwerk, Deep Forest, Goldfrapp, Spiritualised).
Alexander Bălănescu a acordat importanţă şi moştenirii muzicale româneşti, astfel că, în anul 2005, alături de cvartetul său, a prezentat la Bucureşti spectacolul „Maria T“, inspirat din muzica Mariei Tănase.
Ca solist sau împreună cu cvartetul, violonistul Alexander Bălănescu a participat la numeroase festivaluri internaţionale, susţinând recitaluri şi concerte în diferite centre culturale din Europa şi Australia, în Japonia şi în SUA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS