14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMedicul veterinar Ana Guţă, în arest pentru 20 de zile

Medicul veterinar Ana Guţă, în arest pentru 20 de zile

Curtea de Apel din Craiova a decis ieri arestarea preventivă pentru 20 de zile a medicului veterinar Ana Guţă, consilier în cadrul Direcţiei Sanitar-Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj. Ana Guţă este urmărită penal pentru comiterea infracţiunilor de fals intelectual şi complicitate la evaziune fiscală, în acelaşi dosar în care a fost arestată preventiv pentru 20 de zile patroana Lexi Star Târgu Jiu, Maria Lupulescu. Femeia de afaceri este urmărită penal pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală în formă continuată şi instigare la fals intelectual. De precizat că săptămâna trecută, Tribunalul Gorj a decis arestarea preventivă a Mariei Lupulescu şi a dispus pentru Ana Guţă interdicţia de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Curtea de Apel din Craiova a respins recursul avocaţilor Mariei Lupulescu şi a acceptat recursul formulat de procurori în ceea ce o priveşte pe Ana Guţă.

A ajutat-o cu falsuri pe Maria Lupulescu

Potrivit Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj, femeia de afaceri Maria Lupulescu, în calitate de administrator al Lexi Star, din Târgu Jiu, care deţine şi un abator, în perioada 2010 – 2012 a comercializat mărfuri în valoare de 6.227.584 de lei fără a înregistra veniturile obţinute. Ulterior, a întocmit în fals documente ce atestau distrugerea sau livrarea cărnii către terţe persoane juridice. În acest fel s-a sustras de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat. Prejudiciul estimat de anchetatori depăşeşte 1,2 milioane de lei. De asemenea, Maria Lupulescu i-a convins pe Ana Guţă, Dumitru Firiza şi Rodica Băbău, medici veterinari în cadrul DSVSA Gorj, să întocmească documente false în baza cărora a diminuat stocul scriptic de mărfuri până la valoarea zero. Anchetatorii au stabilit că Ana Guţă a întocmit în fals o notă de inspecţie prin care se constata în mod fictiv alterarea a 20 de tone de carne şi preparate din carne.

Suspendată din funcţie

Ion Iliuţă, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj, a declarat că funcţionarul public Ana Guţă va fi suspendată din funcţie, începând de astăzi. De asemenea, ceilalţi funcţionari implicaţi în anchetă, respectiv Dumitru Firiza şi Rodica Băbău, nu mai au dreptul de a face controale şi desfăşoară exclusiv activităţi de birou: „Noi aşteptam de mult să o suspendăm din funcţie. A fost o atmosferă deloc plăcută printre angajaţii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Gorj de când s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat. Ana Guţă va fi suspendată pe o perioadă nedeterminată din funcţie. Nu ştiu la ce s-au gândit când au intrat în aşa ceva, mai ales că ştiau foarte bine legea. Este un fapt regretabil. Un duş rece pentru toată lumea. Să faci asemenea gesturi este de neacceptat, indiferent de ce te leagă sau nu te leagă de o anumită persoană. Era dificil de lucrat cu acei oameni de la Lexi Star şi noi am încercat să ne facem la modul cel mai profesionist treaba. Mereu apăreau conflicte. De aceea, nu pot să înţeleg de ce au ajuns în această situaţie cei trei funcţionari. Îmi pare rău că s-a ajuns în această situaţie. Din păcate, munca noastră nu se vede de cele mai multe ori şi doar 10% este activitate de control. Să fie învăţare de minte pentru funcţionarii din cadrul DSVSA şi din alte instituţii“, a precizat directorul Ion Iliuţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS