11.7 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGrădiniţe sancționate pentru calitatea serviciilor

Grădiniţe sancționate pentru calitatea serviciilor

Inspectorii pentru protecţia consumatorilor au verificat grădiniţele cu program prelungit la calitatea serviciilor, constatând că în multe cazuri nu se respectă actele normative

La nivelul judeţului Dolj, cele mai multe deficienţe s-au înregistrat la calitatea serviciilor pentru asigurarea hranei copiilor. Unităţile de învăţământ preşcolar nu pot asigura circuitul pentru prepararea meniului. De asemenea, s-a constatat că nu există reţete specifice fiecărui sortiment de mâncare preparat, acestea fiind pregătite după priceperea angajaţilor. În unele cazuri, nici meniurile nu sunt afişate, deşi părinţii au dreptul să vadă ce mâncare se pregăteşte preşcolarilor şi cantitatea prevăzută pentru servire. Totodată, între părinţi şi unităţile de învăţământ preşcolar trebuie să se încheie un contract de prestări servicii, document ce nu s-a găsit la majoritatea unităţilor controlate.

Săli de mese foarte uzate

Tot la servicii de calitate intră şi dotarea sălilor de masă din unităţile de învăţământ preşcolar. Cele mai mari deficienţe s-au găsit însă la Grădiniţa nr. 3 din Calafat, unde mesele şi scaunele pe care stau copiii sunt în stare avansată de degradare. „În acest caz, s-a aplicat avertisment şi s-a pus în vedere remedierea problemei. De altfel,  în judeţul Dolj s-au aplicat doar avertismente pentru neregulile găsite la grădiniţele cu program prelungit de stat. Nu a fost cazul de asemenea măsuri, în schimb, la grădiniţele particulare, care au devenit mult mai atente la vânzarea serviciilor pe care le oferă“, a precizat comisar-şef Gheorghe Marinescu, din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Dolj.

Calitate deficitară

Cotrolul în grădiniţele cu program prelungit a fost iniţiat de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor în toate judeţele ţării. Au fost verificate 516 unităţi de învăţământ şi s-a ajuns la concluzia că o treime dintre acestea nu respectă actele normative de calitate. 28 de unităţi din Bucureşti, Sibiu, Timiş, Bihor şi Mehedinţi au fost închise. Au fost aplicate şi 336 de sancţiuni contravenţionale în valoare de 223.500 de lei pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor şi s-a luat măsura de a scoate de la consum 37 kg de alimente în valoare de 586 de lei, care puteau fi periculoase pentru hrănirea copiilor. În urma acestor controale, inspectorii au semnalat şi faptul că uneori în meniu sunt incluse produse care nu sunt permise preşcolarilor, cum ar fi brânza telemea cu un conţinut mare de sare, produse de patiserie, şi produse cu un conţinut mare de zahăr.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS