12.8 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalSalubritatea s-ar putea desfiinţa

Salubritatea s-ar putea desfiinţa

Cei 700 de angajaţi ai SC Salubritate Craiova SRL riscă să rămână fără loc de muncă în această iarnă, după ce primăria va scoate la licitaţie curăţenia oraşului

O mare problemă socială – pe care puţini vor să o recunoască deocamdată – va apărea peste câteva luni în Craiova: 700 de oameni vor rămâne dintr-un foc fără loc de muncă din cauza desfiinţării Salubrităţii. Pentru că, e de acum cert, SC Salubritate Craiova SRL are zilele numărate.
Salubritatea craioveană are licenţă de funcţionare doar pentru un an, adică până la începutul lunii martie 2013. După această dată, de salubrizarea oraşului trebuie să se ocupe o firmă privată, desemnată în urma unei licitaţii pe care trebuie să o organizeze Primăria Craiova. Cum Salubritatea nu are dreptul să se prezinte la această licitaţie, rămâne doar o singură variantă – din păcate, cea mai tristă: punerea lacătului pe uşă şi trimiterea tuturor celor 700 de angajaţi acasă.

Activităţile bănoase, scoase la licitaţie

Dând la o parte problema socială, privatizarea activităţilor de care se ocupă acum Salubritatea ar putea fi o mare afacere pentru unii din Primăria Craiova. Pentru că, potrivit unor surse din administraţia municipală, vor fi scoase la licitaţie doar activităţile deosebit de rentabile. Cele din care nu se scot mulţi bani – cum ar fi dezinsecţia, de pildă – ar urma să treacă la RAADPFL Craiova, regie aflată în subordinea primăriei. Tot RAADPFL ar urma să preia şi activitatea de ecarisaj, pe care Primăria Craiova vrea să o aibă sub control, în contextul construirii viitorului adăpost canin.
Activităţile bănoase vor fi scose însă la licitaţie. Printre acestea se numără măturatul stradal, pentru care Primăria Craiovei plăteşte în prezent Salubrităţii circa 1,2 milioane de lei (12 miliarde de lei vechi) pe lună. De ce n-ar intra aceşti bani în conturile unei firme private, apropiate unui partid sau vreunei persoane din primărie?
Şi mai bănoasă se dovedeşte activitatea de transportare a deşeurilor de la cetăţeni până la groapa de gunoi. Pentru asta, Primăria Craiova achită lunar circa două milioane de lei (20 de miliarde de lei vechi).
Însă, cea mai bănoasă şi mai lejeră activitate pe care ar urma să o privatizeze Primăria Craiova ar fi deszăpezirea oraşului. Oficial, deszăpezirea o face acum Salubritatea, care şi-a luat drept „ajutor“ firma Delta ACM ‘93 Bucureşti. Desfiinţându-se Salubritatea, cade şi contractul de deszăpezire, iar mai-marii municipalităţii vor avea ocazia să-l dea unei alte firme, apropiată – de ce nu? – altui partid. Iar deszăpezirea înseamnă bani, nu glumă! E vorba de circa şase-şapte milioane de lei (60-70 de miliarde de lei vechi) pe câteva luni de iarnă, cea mai mare parte din această perioadă fiind percepute plăţi pentru… stat degeaba.

Un subiect incomod

Conducerea SC Salubritate Craiova SRL nu a dorit să comenteze în nici un fel această situaţie, nu tocmai fericită. La rândul ei, noua conducere a Primăriei Craiova – care a câştigat alegerile locale promiţând zeci de mii de noi locuri de muncă – evită să atingă acest subiect deosebit de sensibil pe plan social. Politic vorbind, o asemenea tăcere e de înţeles, pentru că nu e deloc uşor să vorbeşti despre concedierea a 700 de oameni chiar în preajma alegerilor generale din această toamnă…
Singurul care a recunoscut că există o asemenea problemă este consilierul local Gheorghe Nedelescu, care este şi unicul candidat la concursul pentru postul de manager public al municipiului.
„Cu Salubritatea e o problemă, în sensul că însăşi societatea comercială nu a fost înfiinţată cum trebuie. Cert este că SC Salubritate Craiova SRL are licenţă doar până la începutul lunii martie şi nici nu se poate prezenta la viitoarea licitaţie pentru serviciile de salubrizare. Va trebui să vedem ce putem face pentru oamenii de acolo“, a declarat Gheorghe Nedelescu.
Cum înfiinţarea SC Salubritate s-a făcut pe vremea când în Consiliul Local Craiova erau la putere cei care acum se află fie prin PDL, fie prin UNPR, e de la sine înţeles că nici acestora nu le vine deloc să vorbească de problema menţionată, din moment ce tocmai ei au conceput încă din start o societate comercială neviabilă.

Ce-i de făcut?

Şi, totuşi, ceva s-ar putea face pentru angajaţii Salubrităţii. Nu pentru toţi 700, dar măcar pentru o parte… Primăria Craiova ar putea încerca să impună în caietul de sarcini – în momentul scoaterii la licitaţie a activităţilor de salubrizare – o condiţie privind preluarea măcar în parte a foştilor angajaţi de la Salubritate de către firma care va câştiga licitaţia. O asemenea condiţie trebuie însă formulată cu mare atenţie din punct de vedere juridic, pentru a nu da naştere la fel de fel de procese, timp în care gunoiul să rămână neridicat în Craiova. Totul depinde acum de noua conducere a primăriei, de viziunea sa şi, de ce nu, de interesele celor care conduc acum oraşul…

Sirop a demisionat

Administratorul SC Salubritate Craiova SRL, Flavius Adrian Sirop, și-a depus demisia din funcție ieri, decizia având la bază motive personale. Potrivit documentului înaintat Primăriei Craiova, încetarea raporturilor de serviciu va intra în vigoare începând cu 1 septembrie 2012. SC Salubritate Craiova SRL a înregistrat la finalul anului 2011 un profit de 600.000 de lei, în timp ce în 2010 pierderea societății s-a cifrat la 2,1 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS