13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii care fac softuri pentru Airbus

Craiovenii care fac softuri pentru Airbus

În condiţii de maximă securitate industrială, 90 de „creiere“ concep în Craiova softuri pentru sisteme de avertizare la bordul avioanelor, pentru testarea motoarelor elicopterelor, pentru transporturi inteligente etc. Firma craioveană CS România SA este specializată în producerea de sisteme informatice critice, adică acelea de care depind multe vieţi omeneşti şi afaceri de amploare. GdS vă prezintă povestea unei afaceri unde zeci de tineri inteligenţi au ales să rămână în Craiova, dar să creeze pentru Occident.

Ştiaţi că sistemul de avertizare de la bordul celui mai mare avion din lume, Airbus A380, a fost creat de o echipă de specialişti IT din Craiova, împreună cu alţi experţi IT din alte state? Ştiaţi că un soft de back-office ce gestionează tranzacţiile privind monitorizarea traficului rutier şi a sistemelor de plată de tip free-flow pe autostrăzile din Canada, SUA, Chile şi Irlanda a fost conceput de echipe de tineri specialişti IT din Craiova? Sistemul free-flow este acela în care, pe autostradă, se poate face plata taxei de pe card, fără a opri la barieră. Ştiaţi că întregul sistem naţional de energie privind urmărirea producţiei de energie, controlul, prognoza şi tranzacţionarea energiei pe piaţa liberă este gestionat de softuri produse de către o firmă de outsourcing din Craiova? Dacă nu ştiaţi aceste lucruri, atunci GdS vă prezintă povestea afacerii din Bănie, care are drept clienţi unele dintre cele mai mari companii din lume. CS România SA este acum deţinută în totalitate de către un grup francez, Communication Systems (CS) Group, cu sediul la Paris, dar cu ramificaţii în toată lumea. Compania care activează în Craiova are 90 de angajaţi, iar media de vârstă este de 32 de ani. Ei lucrează pe echipe şi concep sisteme informatice critice pentru marile companii ale lumii. „Suntem o firmă IT specializată în sisteme informatice critice, adică acele softuri care, dacă nu ar mai funcţiona, fie s-ar produce importante pierderi de vieţi omeneşti, fie s-ar produce pierderi economice însemnate. Aceste sisteme le aplicăm în domenii cum ar fi aeronautică, energie, transporturi inteligente şi mediu înconjurător“, a explicat directorul general al CS România, Mircea Grosu.
Compania cu sediul în Craiova creează softuri pentru Grupul ADS (aeronavele Airbus A380 şi A350, cât şi pentru ATC), pentru Thales Avionics – s-a realizat soft-ul de bord pentru elicopterul de ultimă generaţie Sikorsky S-76. De asemenea, pentru Grupul Sefram, compania locală face softuri pentru controlul motoarelor de avioane pentru Sagem. „În prezent, lucrăm pentru Pratt & Withney din SUA, tot pentru testarea motoarelor de avioane ecologice de ultimă generaţie“, spune directorul general al SC România. Pentru unele softuri, se lucrează simultan în echipe cu alţi specialişti IT din alte ţări, dar alte sisteme sunt create 100% la Craiova. Datorită complexităţii produselor, durează ani întregi până se creează un soft important. Pentru elicopterul Sikorsky, crearea softului a durat patru ani. Comenzile de sisteme informatice către clienţii externi importanţi se perfectează cu ajutorul celorlalte firme din grupul francez CS.
Firma o găsiţi pe strada Păcii nr. 29 din Craiova. În două vile situate în aceeaşi curte pe strada Păcii, nr. 29, tinerii creează în linişte, pe echipe poziţionate la fiecare etaj. Intrările sunt securizate, iar accesul persoanelor se face pe bază de cartelă magnetică. Atmosfera în interior este una relaxată, foarte prietenoasă, iar specialiştii IT ne primesc cu zâmbetul pe buze. „Este o atmosferă familială. Trebuie să fie un mediu de creaţie, omul să vină de plăcere la serviciu“, susţine Mircea Grosu, în timp ce ne conduce în toate birourile. Salariile sunt motivante, consideră directorul firmei, fiind la nivelul domeniului IT din România.

Cum stopăm exodul de creiere?

Câţiva studenţi din Franţa şi din Craiova fac practică anual la CS România. Mircea Grosu susţine că există mari diferenţe între cele două sisteme de învăţământ: „În general, selectăm oamenii pentru că au ei un fond bun, nu pentru că şcoala îi pregăteşte. Mediul universitar din România s-a degradat continuu în ultimii zece ani. Sistemul de învăţământ din Franţa este mult mai bun şi se vede la studenţii din Franţa că au un background solid din facultate. În schimb, craiovenii noştri sunt mult mai creativi“. Întrebat cum se poate opri exodul de „creiere“, directorul general al CS România a răspuns: „Putem să stopăm exodul de creiere prin crearea cât mai multor firme ca a noastră, care să ofere mediu de lucru plăcut, salarii motivante şi care să le permită conexiunea cu înaltele tehnologii existente la nivel mondial, fără ca ei să fie nevoiţi să plece în altă parte. Noi avem oameni care merg la clienţii noştri, de la o săptămână, până la un an, dar după aceea se întorc acasă“.

Cum se vede România de la o firmă IT

Pe anul 2011, cifra de afaceri a CS România a fost de 2,3 milioane de euro, iar profitul s-a cifrat la 15% din nivelul veniturilor. Pentru 2012, compania estimează o creştere a cifrei de afaceri cu 15%. Dar ceea ce face diferenţa între o firmă normală şi una de software este faptul că la ultima oamenii trebuie să se adapteze clar şi strict la cerinţele clienţilor occidentali. În acest sens, directorul general a precizat: „Noi am ieşit din mediul acesta economic. Avem clienţi mari din exterior şi ne raportăm cerinţelor lor de calitate. În domeniul transporturilor inteligente, de exemplu, trebuie să ai un nivel ridicat de expertiză. Înainte de începerea unui astfel de proiect, companiile respective fac un audit la noi, testează cunoştinţele, modul de lucru, securitatea, capacitatea managerială etc“. Principalul avantaj al companiei craiovene pe piaţa externă este acela că oferă aceeaşi calitate ca şi alţi competitori externi, dar la preţuri mult mai mici, iar preţurile mai mici se pot negocia cu marile companii tocmai pentru că în România salariile specialiştilor IT sunt mult mai mici decât ale celor din străinătate. Ca şi comparaţie, în ţară se plătesc salarii de 1.000 de euro pentru un specialist IT, pe când în străinătate, acelaşi specialist ar încasa 5.000 sau chiar 10.000 de euro pe lună. Avantajele salariilor mai mici nu vor mai ţine mult timp, deoarece în domeniul acesta cresc rapid salariile. „Peste patru-cinci ani, outsourcing-ul nu va mai fi un avantaj competitiv pentru România, datorită creşterii salariilor“, a precizat Mircea Grosu, care este şi cadru universitar şi care a adăugat că tinerii nou-angajaţi în firma pe care o conduce sunt selectaţi din rândul celor mai buni studenţi care ies de pe băncile şcolii, care trec anumite teste importante. Întreprinzătorul local susţine că singurul lucru deranjant în România este lipsa de stabilitate fiscală, care face ca firmele să nu poată să-şi previzioneze bugetele. „Te aştepţi să se schimbe regulile în timpul jocului“, a explicat Grosu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS