10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalSe deschide pasajul suprateran

Se deschide pasajul suprateran

De mâine, se va putea circula pe pasajul din Valea Vlăicii, după aproape 16 luni de la debutul lucrărilor

După aproape 16 luni de la începerea lucrărilor, deci cu circa două luni peste termenul-limită stabilit prin contract, pasajul suprateran din centrul Craiovei este, în sfârşit, gata. Azi sunt programate ultimele operaţiuni de finisaj, pentru ca de mâine pasajul să fie dat în folosinţă.

Convoi de testare de opt camioane

Testarea rezistenţei podului s-a făcut deja vineri, 20 iulie 2012, când opt autocamioane, cu o greutate totală de aproape 400 de tone, au traversat pasajul, staţionând în anumite puncte critice, pentru a permite proiectanţilor să măsoare deformarea structurii.
„S-au folosit opt autocamioane de mare tonaj, care, încărcate fiind, ajungeau la o greutate de 47-48 de tone fiecare. Acesta a fost un convoi de test, pentru că pasajul nu va mai fi supus pe întreaga sa durată de viaţă la o asemenea greutate“, a declarat ing. Gabriel Nicolau, directorul Agenţiei Poduri din cadrul constructorului SCT Bucureşti.
În urma testelor, pasajul s-a dovedit mai rezistent decât o arătau calculele.
„Din calculele proiectantului, în prima schemă de încărcare, deplasarea maximă pe verticală trebuia să fie în jur de 7,51 mm şi a fost de 7,40 mm, iar în a doua schemă de încărcare, în loc de 10,33 mm, s-a deplasat cu 8,98 mm. Podul s-a dovedit, aşadar, mai rigid, mai rezistent decât se aştepta proiectantul“, a menţionat Gabriel Nicolau.
Testarea fiind încheiată, ieri s-a trecut la turnarea pe pasaj a celui de-al doilea strat de asfalt, cel de uzură, şi la efectuarea ultimelor retuşuri.
„Miercuri dimineaţă, pe 25 iulie, o să dăm drumul la circulaţie pe pasaj. Mai sunt câteva lucrări de făcut, inclusiv marcajele, dar vom lucra şi noaptea pentru a da în folosinţă pasajul pe 25, aşa cum am promis“, a declarat ing. Leonica Gamberea, directorul Agenţiei Craiova a SCT Bucureşti.

Se termină lucrările, încep modificările

Aşadar, mâine va fi dat în funcţiune pasajul din Valea Vlăicii, menit să permită şoferilor evitarea intersecţiei de la kilometrul 0 al oraşului.
La pasaj, însă, mai e de lucru, chiar dacă lucrarea SCT Bucureşti se încheie. Există lucrări care n-au fost prinse în proiectul iniţial sau a căror modificare s-a solicitat acum, după efectuarea lor potrivit proiectului. Spre exemplu, trebuie refăcut spaţiul verde de sub şi de lângă pasaj, pentru a îmbrăca în flori pilonii de susţinere a podului, aşa cum doreşte primarul Olguţa Vasilescu.
Mai trebuie făcută iluminarea bretelelor de pe lângă pasaj, care n-a fost prinsă în proiectul iniţial, pentru că proiectanţii au uitat de aşa ceva şi nici angajaţii Primăriei Craiova nu s-au gândit la asta. Şi-au dat seama abia acum o lună că e nevoie de iluminat pe lângă pasaj, iar Primăria Craiova a scos la licitaţie această lucrare.
Nu în ultimul rând, trebuie vopsite şi rampele de la cele două capete ale pasajului, operaţiune care, iarăşi, a fost omisă la proiectare, aşa că podul va fi alb doar între rampe, iar urcarea şi coborârea vor rămâne – deocamdată – în culoarea gri a cimentului folosit pentru turnarea pietrelor ornamentale atât de urâte de fostul primar Antonie Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS