17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPercheziţii în nouă vile din Strehaia

Percheziţii în nouă vile din Strehaia

Palatele romilor din Strehaia au fost luate din nou la puricat de oamenii legii. Peste 90 de specialişti de la Serviciul Crimă Organizată, procurori DIICOT, dar şi jandarmi au descins ieri-dimineaţă în nouă vile din orașul mehedințean. Ofiţerii BCCO aveau în vizor un grup infracţional format din 20 de persoane, în special cetăţeni de etnie romă, care au prejudiciat statul român cu mai bine de trei milioane de euro, în perioada 2010-2012.
Pentru destructurarea acestei grupări infracţionale organizate, ieri-dimineață au fost efectuate 28 de percheziţii domiciliare în cinci judeţe şi în municipiul Bucureşti: Mehedinţi (9), Ilfov (1), Giurgiu (1), Olt (1) Prahova (9), Bucureşti (7), urmând să fie puse în aplicare 25 de mandate de aducere.
Din cercetările efectuate până acum s-a stabilit că, în perioada 2010-2012, persoanele suspectate s-au constituit într-un grup infracţional organizat care, prin intermediul mai multor firme, au efectuat achiziţii de produse agroalimentare din Ungaria şi Bulgaria, pentru care au întocmit documente fictive în vederea efectuării de operaţiuni ilegale de import-export, ulterior fiind valorificate pe piaţa internă. Mărfurile au fost cumpărate fără achitarea TVA-ului, iar la comercializarea acestora pe teritoriul României, suspecţii au colectat TVA aferentă, rezultând sume de bani pe care, deşi aveau obligaţia să le achite către bugetul de stat, şi le-au însuşit, folosindu-se de facturi fictive, pe care le-au înregistrat în evidenţele contabile, prejudiciind astfel bugetul general consolidat al statului cu suma de peste trei milioane de euro.
„Pe 9 iulie, poliţiştii din cadrul BCCO Craiova – Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate Mehedinţi şi procurorii DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi au efectuat, simultan, 28 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Mehedinţi (9 în Strehaia), Ilfov (1), Giurgiu (1), Olt (1) şi Prahova (9) şi a municipiului Bucureşti (7), urmând a fi puse în aplicare 25 de mandate de aducere. Pentru probarea activităţii infracţionale a membrilor grupării s-a beneficiat de sprijinul de specialitale al SRI.
Persoanele identificate în urma percheziţiilor domiciliare vor fi conduse la sediul DIICOT – Biroul Teritorial Mehedinţi, în vederea audierii şi dispunerii de măsuri legale corespunzătoare. Faţă de membrii grupului infracţional organizat se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, folosirea de acte nelegale la autoritatea vamală, folosire de acte falsificate la autoritatea vamală, evaziune fiscală, înşelăciune, nerespectarea dispoziţiilor privind operaţiile de import sau export şi spălare de bani“, a declarat Nicolae Lohon, purtător de cuvânt IPJ Mehedinţi.
De la palatele romilor din Strehaia au fost ridicate patru maşini de lux. Printre familiile de romi percheziţionate se numără și cea a preşedintei romilor din Strehaia, Stela Mihai, care a mai fost reţinută şi apoi pusă în libertate pentru mai multe fapte de evaziune fiscală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS