18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovean despăgubit la CEDO

Craiovean despăgubit la CEDO

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg a dispus marţi despăgubirea cu peste 6.000 de euro a unui tânăr din Craiova care s-a plâns că, după ce a fost bătut de un poliţist din Balş, procurorii au făcut o anchetă doar cu numele şi l-au scos de sub urmărire penală
pe poliţist

GdS publica pe 28 februarie 2006 povestea lui Ionuţ Şercău, care avea 24 de ani, un tânăr din Craiova nemulţumit de faptul că procurorii craioveni nu au reuşit să facă lumină într-un incident petrecut în aprilie 2004, când ar fi fost bătut de Gheorghe Barbu, inspector principal la Poliţia Balş.
Alexandru Şercău, tatăl lui Ionuţ, a povestit că, pe 7 aprilie 2004, Ionuţ a plecat cu fratele său şi cu un alt tânăr, cu maşina, la Slatina. La întoarcere, au avut o altercaţie în trafic cu un şofer, incidentul fiind observat de inspectorul Barbu, care nu a intervenit însă imediat. I-a depăşit pe tineri şi i-a aşteptat în faţa Poliţiei din Balş, unde le-a făcut semn să tragă pe dreapta. Cei trei tineri au fost duşi în sediul poliţiei şi luaţi la întrebări, după care Barbu i-a tras două palme lui Ionuţ. Fratele său a încercat să-i spună poliţistului să nu-l mai lovească, pentru că a fost operat la cap, însă nu a mai apucat pentru că tânărului i s-a făcut rău şi a căzut din picioare.
După aceea, tânărul a fost transportat la Spitalul din Balş, unde a fost diagnosticat cu un traumatism cranio-cerebral prin agresiune. A fost transferat la Spitalul de Urgenţă Craiova, după care a ajuns la Institutul „Vlad Voiculescu“ din Bucureşti. Şi aici, medicii au consemnat acelaşi lucru: traumatism cranio-cerebral prin agresiune. Ulterior, medicii legişti a eliberat pe numele lui Ionuţ Şercău un certificat în care s-a menţionat că are nevoie de 55 de zile de îngrijiri medicale.

Anchetă rapidă la Craiova

Încercând să-şi facă dreptate, Ionuţ a făcut o plângere la IPJ Olt împotriva inspectorului Barbu, plângere care a ajuns în final la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Ancheta a fost finalizată destul de repede, cu scoaterea de sub urmărire penală a poliţistului. După aceea, Ionuţ Şercău a contestat în instanţă rezoluţia procurorilor, însă Curtea de Apel Craiova i-a respins plângerea. A urmat recursul la Curtea Supremă, instanţă care, pe 11 mai 2005, a dispus desfiinţarea rezoluţiei procurorilor şi retrimiterea cauzei la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova pentru începerea urmăririi penale faţă de Gheorghe Barbu pentru infracţiunea de purtare abuzivă.
Procurorii au dispus însă NUP, după care Ionuţ Şercău şi-a căutat din nou dreptatea în instanţă.
Şi de data aceasta, pe 28 februarie 2006, Curtea de Apel Craiova a respins plângerea tânărului. Pe 14 iunie, Curtea Supremă i-a respins recursul.

Dreptate găsită tocmai la Strasbourg

Nemulţumit de modul în care a fost tratat de procurorii şi judecătorii din ţara noastră, Ionuţ Şercău și-a căutat dreptatea la CEDO. Marţi, după mai bine de opt ani şi două luni de la incidentul din Balş, la vârsta de 32 de ani, craioveanului Ionuţ Şercău i s-a făcut dreptate.
Tânărul s-a plâns la CEDO că a fost supus unor rele tratamente de către Barbu, iar în acest caz nu a avut loc o anchetă eficientă sau un proces corect. Craioveanul a solicitat 5.620 de euro daune materiale (sumele de bani cheltuite cu deplasarea şi examinările medicale efectuate după incidentul din 7 aprilie 2004, plus banii pe care i-ar fi câştigat dacă ar fi fost angajat în perioada în care a stat prin spitale). În plus, craioveanul a cerut 23 de euro – contravaloarea altor investigaţii medicale şi 10.000 de euro daune morale.
Curtea a reţinut că, în cazul său, autorităţile române nu au efectuat o anchetă amănunţită a conţinutului documentelor întocmite de medici, care nici măcar nu au fost chemaţi ca martori în proces. De asemenea, Curtea a menţionat că autorităţile române s-au limitat la a-l dezvinovăţi pe poliţist, însă nu au explicat de ce s-a schimbat starea de sănătate a lui Ionuţ după întâlnirea cu poliţistul Barbu, în condiţiile în care procurorii au stabilit că acesta nu l-a lovit. Nu în ultimul rând, judecătorii CEDO s-au arătat îngrijoraţi de felul în care procurorii din Craiova au respins declaraţiile date de martorii aduşi de Ionuţ Şercău, motivând că sunt părtinitoare şi contrazise de restul dovezilor existente. În schimb, procurorul nu a explicat de ce declaraţiile martorilor aduşi de reclamant au fost mai puţin credibile decât cele ale poliţiştilor şi cum contrazic acestea dovezile. În final, Curtea a concluzionat că autorităţile române nu au efectuat o anchetă corespunzătoare în cazul reclamaţiilor depuse de craiovean şi a dispus ca statul să-i plătească 6.023 de euro despăgubiri materiale şi morale.

Despăgubiri cu dobândă

CEDO a dispus ca statul român să-l despăgubească pe Ionuţ Şercău în termen de trei luni, sumele fiind transformate în lei la cursul de schimb valabil la data plății. Dacă tânărul nu va primi banii în termenul de trei luni, se vor aplica dobânzi până la data efectuării plăţii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS