24.5 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDoctorul Osama, trimis de colegi la Parchet

Doctorul Osama, trimis de colegi la Parchet

Româno-sudanezul Elagha Elkhawad Osama, doctor de familie, a fost acuzat de un coleg de breaslă de mai multe infracţiuni, printre care şi cea de exercitare fără drept a profesiei de medic pe teritoriul României

Sudanezul Elagha Elkhawad Osama, medic de familie în Dolj, s-a trezit cercetat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat într-un dosar deschis în urma unor plângeri făcute de un coleg de breaslă, care îl acuza de comiterea a şapte infracţiuni: exercitare fără drept a unei profesii, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals în declaraţii, falsificarea unor instrumente oficiale, abuz în serviciu contra intereselor personale şi înşelăciune în convenţii. Doctorul african, cetăţean român din anul 2000, are domiciliul în comuna Desa, unde se află şi cabinetul său, dar mai are şi două puncte de lucru, la Poiana Mare şi Ghidici. Necazurile sale au început în iulie 2011, când 252 de pacienţi din Ghidici au trecut de pe lista medicului de familie din comună pe lista sa. Atunci, Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj a dispus, în urma controlului efectuat, reînscrierea pacienţilor respectivi pe lista medicului iniţial, deoarece „transferul s-a făcut fără respectarea prevederilor legale în vigoare“. „Declaraţiile completate de fiecare pacient erau date pe un model vechi, care nu mai era acceptat de CAS, de asta nu a fost legal transferul la acea vreme. Dar apoi s-au rezolvat lucrurile. Eu nu am făcut nimic nelegal. A fost opţiunea oamenilor să treacă de la un medic la altul“, susţine dr. Osama. Tot în acea perioadă, medicul româno-sudanez s-a ales şi cu plângerile de la Parchet, procurorii fiind nevoiţi să treacă la cercetări.
Cea mai gravă acuzaţie a fost cea privind exercitarea fără drept a profesiei de medic pe teritoriul României, făcută în baza numelui de pe diploma de absolvire a Facultăţii de Medicină, care nu este identic cu cel de acum. Pe diploma de medic emisă de UMF „Victor Babeş“ din Timişoara în anul 1988 apare numele Osama Agha Alkhawad Mohamed, care, la prima vedere, nu pare să fie unul şi acelaşi lucru cu Elagha Elkhawad Osama, numele actual din acte al medicului doljean. Tocmai de aici a apărut suspiciunea reclamantului că persoana care profesează acum ca medic în cele trei comune doljene nu este aceeaşi cu cea care a absolvit Facultatea de Medicină în 1988 şi că toate avizele luate ulterior în baza respectivei diplome nu sunt valabile.

Cum s-a produs schimbarea de nume

În timpul facultăţii, Osama Agha Alkhawad Mohamed s-a căsătorit cu o olteancă din Poiana Mare (23 noiembrie 1987), dar după absolvire a decis să se întoarcă în ţara natală, împreună cu soţia. „Am mai stat un an după actele de căsătorie, apoi mi-am luat nevasta şi am plecat în Sudan. Aveam la bază şcoala românească de medicină şi mă mândream cu asta. Am făcut patru-cinci ani de stagiatură în Sudan, după care am decis să mă întorc în România“, povesteşte Osama. În 1994 a devenit medic de familie la Poiana Mare, în satele Tunarii Vechi şi Tunarii Noi, ca şi cetăţean sudanez. „După doi-trei ani, Ministerul Sănătăţii a dat o lege prin care medicii străini fără cetăţenie română nu mai aveau voie să profeseze. Atunci am început demersurile pentru a obţine cetăţenia. La mine s-a făcut o excepţie şi am putut profesa în continuare, la solicitarea pacienţilor“, îşi aminteşte sudanezul, care a devenit cetăţean român prin HG nr. 465 din 9 iunie 2000.
Tot atunci, explică dr. Osama, a fost nevoit să-şi „românizeze numele“. „La noi nu există nume de familie, ci se preia numele tatălui, al bunicului, al străbunicului. Iar „al“ la noi înseamnă „al lui“. Eu sunt Osama al lui Agha al lui Khawad, iar pe străbunicul îl chema Mohamed. Când am devenit cetăţean român, am decis să mai scurtez din nume şi să-l românizez puţin, aşa că nu am mai luat şi numele străbunicului, iar din „al“ am făcut „el“, care înseamnă acelaşi lucru. Aşa am devenit Osama Elagha Elkhawad, iar rectificarea de nume am făcut-o atât la notariat, cât şi pe paşaport“, a explicat româno-sudanezul istoria numelui său, care pentru români pare mai greu de înţeles din cauza diferenţelor culturale existente între cele două popoare. Tocmai această schimbare de nume i-a creat acum probleme lui Osama, deşi el a primit, o dată cu cetăţenia, un act de identitate românesc şi un nou certificat de naştere.

NUP de la Parchet

În urma sesizărilor primite, procurorii au trecut la cercetări, dar „din materialul probator administrat în cauză rezultă indubitabil că numitul Osama Agha Alkhawad Mohamed este una şi aceeaşi persoană cu numitul Elagha Elkhawad Osama“, după cum se specifică în rezoluţia dată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Calafat. „Din interpretarea întregului material probator administrat în cauză (înscrisuri, martori, declaraţii persoană vătămată şi declaraţie făptuitor) nu reies date, indicii temeinice privind existenţa vreuneia din infracţiunile sesizate“, se mai arată în rezoluţia întocmită de Parchet, care a dispus astfel „neînceperea urmăririi penale faţă de Elagha Elkhawad Osama“.
„Cum să mă folosesc de o diplomă care să nu fie a mea? Dacă era vorba de vreo meserie de mecanic, hai că o mai făceai, dar de medic… Cum să nu termini medicina, dar să practici? E vorba de viaţa omului, cu asta nu te poţi juca. Din toate cercetările făcute a reieşit că sunt nevinovat. Dar mai aveau puţin şi mă făceau criminal. Acum pe mine cine mă apără de toate aceste acuze? Asta e discriminare“, a spus dr. Osama.
În comunele în care profesează medicul Elagha Elkhawad Osama, localnicii nu au nici un fel de plângere. Fie că este vorba de Desa, de Poiana Mare sau de Ghidici, oamenii spun că sunt mulţumiţi de „doctorul cel negru“. „De ce medic întrebi maică, de ăla negru? E om bun, vine la program, ne dă reţete, ne tratează. Vine şi acasă dacă îl chemi. Vecinu’ a fost bolnav, a chemat doctorul şi acum e bine. E multă lume bolnavă pe aici, suferă de inimă, dar doctorul ne consultă şi ne dă reţete să luăm medicamente. Ăştia de pe la farmacie ne mai trag în piept cu banii, când le cumpărăm“, a spus o femeie în vârstă din Poiana Mare.

Scandal şi pe programul medicului Osama

Din aprilie 2011, cabinetul dr. Elagha Elkhawad Osama nu mai funcţionează ca un Cabinet Medical Individual, ci ca un SRL. Aşa că doctorul şi-a mai deschis un punct de lucru la Ghidici, depunând actele pentru a obţine contractul cu CAS Dolj, aşa cum are la Desa şi Poiana Mare. În total, pe lista sa de capitaţie se află, conform ultimelor date înregistrate la CAS, 1.051 de pacienţi, iar acordul privind un contract cu Casa pentru punctul de la Ghidici este doar o formalitate, conform spuselor celor de la CAS: „Din punctul nostru de vedere, dr. Osama îndeplineşte toate condiţiile pentru a lucra şi la Ghidici în contract cu Casa. Nu a depus încă toată documentaţia, dar ea există. Pentru a lucra în contract cu CAS trebuie să aducă un certificat de înregistrare de la DSP, o autorizaţie sanitară de la Sanepid şi decizia de evaluare de la noi. Nu vor fi probleme“.
Unii dintre colegii medicului sunt însă de altă părere şi susţin că dr. Osama nu poate avea un alt punct de lucru pentru că nu respectă legea care prevede asigurarea unui program de minimum 35 de ore pe săptămână la punctul de lucru. În prezent, la cum are programul dr. Osama, acesta efectuează cinci ore la cabinet plus două pe teren pe zi, cumulate la cele trei cabinete Desa, Poiana Mare şi Ghidici, ajungând astfel la un total de 35 de ore pe săptămână, fără weekenduri, când este de gardă. Orarul cabinetelor nu se suprapune, lucru care îl face pe medicul sudanez să spună că are legea de partea sa. „Programul meu este în funcţie de numărul de pacienţi şi este avizat de Direcţia de Sănătate Publică. Dacă ei şi-au dat acordul înseamnă că nu e nimic ilegal“, a afirmat Elagha Elkhawad Osama.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS