17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎn aşteptarea luminii Învierii la Lainici

În aşteptarea luminii Învierii la Lainici

Mănăstirea Lainici este una dintre cele mai frumoase locașuri de cult din Gorj, situată sub o culme de munte, într-un peisaj feeric. De Paşte, la Mănăstirea Lainici vin mii de credincioşi, plini de speranţă că Icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoare îşi va pogorî harul asupra lor. Pelerinii sunt bine primiţi de călugări şi de stareţul sfântului locaş de cult şi revin an de an.

Serile lui aprilie sunt pline de mireasmă la Mănăstirea Lainici, de pe Defileul Jiului, în Gorj. Se apropie cea mai sfântă şi importantă sărbătoare creştină, Învierea Mântuitorului Iisus Hristos, şi toată suflarea se primeneşte în aşteptarea luminii. După ce am trecut de porţile mari de lemn sculptat, un miros de pâine proaspăt scoasă din cuptor ne-a îmbrăţişat, iar în liniştea din jur, din curtea mănăstirii, aveam impresia că am ajuns, poate, în Rai. Simţurile ne-au fost încântate de mireasma ierbii tăiate, a florilor de care au grijă zilnic cei 35 de vieţuitori ai locaşului de cult şi de aerul curat din defileu. Am intrat în Săptămâna Patimilor Lui Hristos, cea mai propice perioadă din an pentru a ne regăsi, pentru a ne ruga şi pentru a ne apropia de Dumnezeu. Liniştea deplină de la Mănăstirea Lainici a fost întreruptă de bătăile lungi ale clopotului. „Am intrat în Săptămâna Patimilor şi este momentul rugăciunii, este şansa să ne apropiem de Dumnezeu, să ne spunem păcatele, să ne pregătim pentru Învierea Lui Iisus, pentru cea mai mare şi plină de simboluri sărbătoarea a creştinătăţii“, ne-a întâmpinat, zâmbind, părintele stareţ Ioachim.

În aşteptarea luminii Învierii

Judeţul Gorj a fost binecuvântat cu o mulţime de mănăstiri, iar una dintre cele mai importante este cea de la Lainici. De sute de ani, Mănăstirea Lainici sau „Mireasa din Defileu“ îşi primeşte la fel credincioşii şi pelerinii. De Paşte, aici vin mii de credincioşi din toate colţurile ţării: Hunedoara, Vâlcea, Bucureşti, din judeţele Moldovei sau ale Ardealului. Pelerinii care vin de departe sunt găzduiţi între zidurile locaşului de cult, iar unii au fost nevoiţi chiar să apeleze la părintele stareţ pentru a-şi rezerva o cameră. Aceştia, ca şi călugării din mănăstire, au ţinut cu sfinţenie Postul Paştelui. „Ca în fiecare an, de Paşte vor veni peste cinci mii de credincioşi, care vor participa la slujba de Înviere. După slujbă, spre dimineaţă, aproximativ 300 dintre dânşii vor rămâne la masă. Aici nu se serveşte carne, aşa că meniul de sărbătoare va cuprinde bucate din peşte: vom avea sărmăluţe de peşte, piftie şi alte preparate. M-au căutat cam 40 de credincioşi care mi-au spus că vin la Lainici de Paşte şi au nevoie de găzduire. Se poate spune că şi-au făcut rezervare, vin de departe“, a spus părintele stareţ Ioachim. Nici unul dintre pelerinii care vor fi găzduiţi la Mănăstirea Lainici nu va plăti nimic. Locaşul de cult dispune de 100 de locuri de cazare.

Icoana făcătoare de minuni

În vremea noastră, în care mulţi dintre români abia au din ce trăi, în care boala ne încearcă credinţa şi puterea, credincioşii vin la Mănăstirea Lainici plini de speranţa că Dumnezeu îi va ajuta. În biserica sfintei mănăstiri a fost adusă în 2006 icoana Maicii Domnului Grabnic Ascultătoarea, icoană despre care se spune că este făcătoare de minuni. A fost aşezată la loc de cinste şi fiecare credincios se roagă cu ardoare, uitându-se în ochii mari şi blânzi ai Fecioarei, ce-şi ţine cu dragoste Pruncul. Crini a căror mireasmă te îmbată, lalele şi alte feluri de flori sunt aduse Maicii Sfinte. „Am adus crini şi m-am rugat la Maica Făcătoare de Minuni. Poate că noi, oamenii, greşim, venim la biserică când avem necazuri şi de cele mai multe ori uităm să Îi mulţumim Lui Dumnezeu pentru tot binele de care avem parte. Am un copil bolnăvior, nu e grav, dar sufăr şi eu cu el. M-am rugat şi sincer vă spun că simt linişte în suflet, de parcă Maica mă va ajuta“, a spus o femeie venită din Petroşani la Mănăstirea Lainici. „Am îngenuncheat în faţa icoanei, ca şi cum era cel mai firesc lucru ce se putea face. M-am rugat din suflet, pentru multe, pentru cei dragi, pentru prieteni. E o linişte, o pace mai bine spus, ce te cuprinde când stai în faţa acestei icoane. Credinţa în Dumnezeu e foarte importantă în viaţa mea“, a povestit, în șoaptă, altă tânără credincioasă. „Această icoană a fost executată special pentru Mănăstirea Lainici, este o copie după icoana de la Muntele Athos. Este a cincea copie care s-a făcut în ultimii 100 de ani. Este o floare a Lui Dumnezeu adusă din Grădina Maicii Domnului, Muntele Athos“, a spus stareţul Ioachim.

Fortăreaţa ortodoxiei româneşti

Specialiştii spun că Mănăstirea Lainici a apărut într-un moment de grea încercare pentru ortodoxia românească, ca o adevărată fortăreaţă a spiritualităţii noastre. Au trecut mai bine de 230 de ani de când pragul acestui locaş este trecut de pelerini. Schimbările care au avut loc în toată Europa la sfârşitul veacului al XVIII-lea şi începutul celui de-al XIX-lea au creat o atmosferă de instabilitate în România. În secolul al XIX-lea, Mănăstirea Lainici a fost marcată de câteva momente cruciale, dintre care amintim Primul Război Mondial, când Defileul Jiului a fost un teatru de luptă. Soldaţii germani care veneau dinspre Petroşani au intrat cu caii în biserică, au profanat-o fără milă. „Au scrijelit pictura din biserică, au dormit în ea, au furat clopotele, cimitirul a fost devastat, arhiva a fost arsă, iar unii călugări au fost trimişi în Germania pentru că au păzit mănăstirea riscându-și viaţa. După Primul Război Mondial, mănăstirea a cunoscut o perioadă înfloritoare, graţie stareţilor din acele timpuri. Altă perioadă tristă avea să fie comunismul, în 1961 Mănăstirea Lainici fiind desfiinţată. Încet-încet, Mănăstirea Lainici a redevenit ceea ce fusese. Ne-a ajutat mereu Dumnezeu“, a povestit stareţul Ioachim de la Lainici.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS