22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalAdrian Năstase, achitat în dosarul „Mătuşa Tamara“

Adrian Năstase, achitat în dosarul „Mătuşa Tamara“

Fostul premier şi preşedinte al Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase, a fost achitat ieri de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru infracţiunea de dare de mită, în dosarul supranumit „Mătuşa Tamara“. Magistraţii de la instanţa supremă au considerat că faptei de care era acuzat Năstase îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii.
În acelaşi dosar au fost declaraţi nevinovaţi şi ceilalţi doi acuzaţi – Ioan Melinescu, fost şef al ONPCSB în perioada 2001-2004, judecat pentru divulgare de informaţii, dare de mită şi pentru sustragere sau distrugere de înscrisuri, respectiv Ristea Priboi, consilier al fostului prim-ministru şi fost deputat în perioada 2000-2004, pus sub acuzare pentru complicitate la dare şi luare de mită.

Denunţul lui Boerică

Fostul premier şi cei doi apropiaţi ai săi au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în vara anului 2007, în urma unui denunţ formulat de omul de afaceri craiovean Genică Boerică, aflat pe atunci în închisoare, ca urmare a unei suite de returnări ilegale de TVA de ordinul sutelor de miliarde de lei vechi.
Potrivit rechizitoriului, în noiembrie 2000, Ioan Melinescu, în calitate de membru al plenului Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor (ONPCSB), i-ar fi contactat, cu sprijinul lui Boerică, pe Ristea Priboi şi pe Adrian Năstase, cărora le-ar fi comunicat că, în cadrul instituţiei în care îşi desfăşura activitatea, se află în lucru, cu propunere de informare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, un dosar având ca obiect depunerea în numerar a unei sume de 400.000 de dolari într-un cont bancar al Danei Năstase, soţia lui Adrian Năstase. Melinescu i-ar fi promis atunci lui Năstase că va bloca investigaţia până după alegerile din decembrie 2000, sugerând că acest dosar trebuie să dispară, iar liderul PSD şi-ar fi exprimat acordul în acest sens.
„Ca urmare a acestei înţelegeri, după numirea sa, pe 28 decembrie 2000, în funcţia de prim-ministru al Guvernului României, Năstase Adrian a determinat, în prima şedinţă de guvern, emiterea HG nr. 1399/30 decembrie 2000, pe care a şi semnat-o în calitate de prim-ministru. Prin respectiva hotărâre a fost numit în funcţia de preşedinte al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor Melinescu Ioan, fiind revocat fostul preşedinte Cucu Adrian, precum şi unul dintre membrii Plenului (care se ocupa de coordonarea verificărilor legate de provenienţa şi circumstanţele depunerii sumei de 400.000 de dolari în contul Danielei Năstase)“, susţine DNA.
După numirea în funcţie, „Melinescu Ioan a sustras lucrarea nr. S3439/1999 (care o viza pe Năstase Daniela) şi a înmânat-o, în prezenţa denunţătorului Boerică, lui Priboi Ristea, consilier al primului-ministru Năstase Adrian, cu scopul de a-i fi remisă acestuia din urmă“, spun procurorii anticorupţie.

Bogăţiile mătuşii Tamara

Verificările pe care ONPCSB le făcea încă din 1999 cu privire la Dana Năstase vizau provenienţa suspectă a unei sume de 400.000 de dolari din contul acesteia. Justificarea oficială a soţiei liderului PSD era că banii, depuşi în numerar în acest cont de omul de afaceri Alexandru Bitner, reprezentau contravaloarea unor bijuterii şi opere de artă pe care acesta le-ar fi achiziţionat de la o mătuşă a soţiei lui Adrian Năstase, care, la cei 91 de ani ai săi, avea împuternicire să scoată bani din contul Danei Năstase.
„Conform unui contract de vânzare-cumpărare anexat de către depunător reieşea că suma de 400.000 de dolari, depusă în numerar, provenea din vânzarea unor bijuterii, tablouri, papirusuri şi a altor bunuri de valoare de către mătuşa Danielei Năstase, pe nume Cernasov Tamara, care avea împuternicire în contul personal al Danielei Năstase deschis la Bank Austria Creditanstalt. Conform acestui document, s-ar presupune că 11 tablouri semnate de pictori ca Tonitza, Baba, Rousseau, Iser, Popescu, Băncilă, Baraschi, Vermont, trei manuscrise englezeşti pe pergament din perioada 1784-1827, vase Doum Nancy şi Lalique, obiecte valoroase de mobilier şi 30 de piese bijuterii aur totalizând apoximativ 600 de grame s-au aflat în apartamentul de bloc al Tamarei Cernasov, în vârstă de 91 de ani, care locuia singură. Dovezi certe că aceste bunuri s-au aflat în posesia şi proprietatea vânzătoarei nu există însă, întrucât aceasta nu a prezentat notarului public nici un document care să ateste dobândirea bunurilor respective, ci numai o declaraţie de bună credinţă“, consemnau procurorii în actul de acuzare.
Dosarul privind tranzacţia din contul Danielei Năstase a dispărut subit din arhiva ONPCSB după ce Adrian Năstase l-a numit la conducerea acestei instituţii pe Ioan Melinescu.

Verdictul nu e definitiv

Decizia de ieri a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din dosarul în care au fost judecaţi Adrian Năstase, Ioan Melinescu şi Ristea Priboi nu este definitivă. DNA a anunţat deja că va face recurs, care va fi judecat de completul de cinci judecători al instanţei supreme.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

16 COMENTARII