10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalConsiliile Locale decid bursele elevilor

Consiliile Locale decid bursele elevilor

Creşte concurenţa în rândul elevilor care au rezultate bune la învăţătură. Începând din acest an, bursele elevilor din învăţământul preuniversitar de stat vor fi plătite din bugetele locale. Astfel, numărul beneficiarilor şi cuantumul acestora vor fi stabilite anual prin hotărâre a Consiliilor Locale (CL). Până la sfârşitul acestei săptămâni, unităţile şcolare trebuie să transmită CL situaţia pentru bursele ce urmează a fi acordate în anul şcolar 2011-2012. Criteriile specifice de acordare a acestor burse rămân la latitudinea Consiliilor de Administraţie ale fiecărei şcoli. Criteriile generale de acordare a acestor burse sunt prevăzute de Ordinul Ministrului Educaţiei nr. 5576 din 7 octombrie 2011.

Condiţiile generale de acordare a burselor

Potrivit legislaţiei în vigoare, elevii de la cursurile cu frecvenţă din învăţământul preuniversitar de stat pot beneficia de burse de performanţă, burse de merit, burse de studiu și burse de ajutor social. „Bursele de performanţă se acordă elevilor care se încadrează în cel puţin unul din cazurile următoare: au obţinut locurile I, II sau III la etapele naţionale ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale organizate de minister; s-au calificat în loturile de pregătire organizate de MECTS pentru competiţiile internaţionale sau au obţinut unul din primele trei locuri la etapele naţionale ale competițiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-științific, de nivel național, organizate de MECTS“, a precizat Alexandru Gîdăr, inspector şcolar general adjunct la ISJ Dolj. Bursele de merit se acordă elevilor cu media generală de cel puţin 8,50 sau celor care au obţinut unul din primele trei locuri la etapele judeţene ale olimpiadelor şi concursurilor şcolare naţionale, competiţiilor/concursurilor cultural-artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-ştiințific, de nivel naţional, organizate de MECTS.
În ceea ce priveşte bursele de studiu, acestea se acordă elevilor care provin din familii cu un venit lunar mediu pe membru de familie pe ultimele trei luni cel mult egal cu salariul minim pe economie şi care îndeplinesc simultan condiţiile: au media generală peste 7,00 şi nota 10 la purtare în semestrul anterior celui în care se acordă bursa. Acordarea acestor tipuri de burse este condiţionată de obţinerea mediei 10 la purtare. „În anul şcolar 2010-2011, în Craiova au fost acordate 90 de burse de performanţă (în cuantum de 100 de lei/lună), 112 burse de merit (în cuantum de 75 de lei/lună) şi 141 de burse de studiu (în cuantum de 55 de lei/lună)“, a adăugat Alexandru Gîdăr.
Bursele de ajutor social se acordă elevilor, la cerere, în funcţie de situaţia materială a familiei sau a susţinătorilor legali. Beneficiarii acestor burse pot fi elevi din mediul rural, care sunt şcolarizaţi într-o altă localitate, întrucât nu au posibilitatea să studieze într-o unitate de învăţământ din localitatea de domiciliu. O altă categorie de beneficiari sunt elevii „orfani de ambii părinţi sau bolnavi de TBC şi care se află în evidenţa dispensarelor şcolare ori bolnavi de diabet, boli maligne, sindroame de malabsorbţie grave, insuficienţe renale cronice, astm bronșic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatită cronică, glaucom, miopie gravă, boli imunologice sau infestaţi cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA, sau care suferă de poliartrită juvenilă, spondilită anchilozantă ori reumatism articular, handicap locomotor“. Acordarea burselor pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist şi avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul şcolar. „În anul şcolar 2010-2011, în Craiova, au fost acordate 731 de burse sociale, în cuantum de 20 de lei/lună (elevii claselor I-VIII) şi respectiv 40 de lei/lună (elevii de liceu)“, a spus Alexandru Gîdăr.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII