14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPieţarii şi cumpărătorii scapă de frig

Pieţarii şi cumpărătorii scapă de frig

Primăria Târgu Jiu va construi o piaţă agroalimentară nouă pentru comercianţii care iarna îndură frigul pentru a-şi desface produsele în actuala Piaţă Centrală. Producătorii şi comercianţii de legume şi fructe din Piaţa Centrală nu sunt deloc adăpostiţi de frig, ger şi umezeală, întrucât nu au la dispoziţie decât o cupolă care îi fereşte de zăpadă sau ploaie. Iarna, gerul afectează cea mai mare parte a mărfii comercianţilor şi producătorilor şi o parte dintre aceştia înregistrează an de an pierderi. Alţii preferă să nu mai aducă marfă pentru a evita pierderile cauzate de ger şi de lipsa clienţilor. Atât la solicitarea pieţarilor, cât şi a cumpărătorilor, Primăria Târgu Jiu a apelat la serviciile unui arhitect care a realizat deja proiectul unei pieţe agroalimentare închise, care urmează să fie amplasată lângă hala de carne.

Investiţie de trei milioane de lei
 
Raul Chiriac, şeful Serviciului Investiţii din cadrul Primăriei Târgu Jiu, a declarat că noua clădire va avea parter şi etaj, iar finanţarea lucrărilor va fi suportată integral de la bugetul local. Piaţa agroalimentară închisă va costa peste trei milioane de lei. „Este o investiţie mai mult decât necesară şi activitatea comercială din actuala piaţă deschisă are de suferit în sezonul rece. În primul rând că marfa îngheaţă, cumpărătorii sunt şi mai puţini atunci când e ger şi nimeni nu ia marfă îngheţată. Noua piaţă agroalimentară închisă, uşor încălzită, destinată comerţului în sezonul rece, va asigura un comerţ civilizat, aşa cum există şi în alte oraşe, de mai multă vreme. Vor avea de câştigat cumpărătorii care nu vor mai îngheţa de frig când vor veni la piaţă, iar comercianţii şi producătorii nu vor mai înregistra pierderi şi nu vor mai sta în ger“, a menţionat Raul Chiriac.
 
Mesele vor fi trase
la sorţi

Autorităţile din Târgu Jiu şi-au propus să inaugureze noua piaţă agroalimentară închisă şi încălzită în toamna anului viitor, durata executării lucrărilor fiind de nouă luni. Dacă nu vor exista probleme legate de organizarea licitaţiei, lucrările vor putea fi demarate în primăvara anului viitor. „Pentru a nu exista probleme la repartizarea meselor din viitoarea piaţă, va fi organizată o tragere la sorţi. La parter vor fi 70 de locuri, iar la etajul întâi – 90 de locuri. Deci, un total de 160 de locuri, adică mai mult decât suficient. În actuala piaţă avem 192 de mese, însă iarna aproximativ 20% – 30% dintre acestea rămân libere. Tarifele vor rămâne la fel în noua piaţă, respectiv 4,5 lei pe metrul pătrat pentru persoane fizice şi 5,8 lei pe metrul pătrat pentru societăţile comerciale. Pentru producătorii şi comercianţii care vor vinde şi în această iarnă în piaţa deschisă se va aplica o reducere de 20% din taxele percepute, reducere valabilă pentru lunile ianuarie şi februarie 2012. În această lună va fi aprobată o hotărâre de consiliu local pentru a putea oferi reducerea de 20%“, a declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara Public, societatea care va administra viitoarea piaţă agroalimentară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS