17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUltimul broder din Gorj nu are cui să-i lase moștenire arta sa

Ultimul broder din Gorj nu are cui să-i lase moștenire arta sa

Broderul este lucrătorul care brodează, care se ocupă cu broderia, iar în județul Gorj nu mai este decât unul. Din păcate, maestrul Gheorghe Ciuncanu, din Topești-Tismana, nu are cui să îi lase moștenire arta sa, meșteșugul de a broda batiste, costume populare și multe alte minunății.

Gheorghe Ciuncanu are 63 de ani și este singurul artist popular care brodează din județul Gorj. De când s-a născut, viețuiește pe meleagurile pline de istorie ale satului Topești din Tismana. Un om senin, plin de viață, cu o imaginație bogată și un excelent povestitor, Gheorghe Ciuncanu spune că toată viața sa a lucrat broderie. Nu mai știe exact câte veste, pantaloni sau batiste a creat de-a lungul anilor, dar spune că este trist pentru că tineretul nu manifestă interes pentru a afla tainele unei meserii pe cale de dispariție. Treaba este extrem de migăloasă, iar meseria și tainele se trasmiteau din tată în fiu. Așa a fost în cazul maestrului, care a învățat tot ce știe de la tatăl său. Anii au trecut, maestrul a avut fii, dar ei și-au ales alte meserii. „Ce fac eu nu mai face nimeni. Lucrez de la 14 ani. Tata m-a învățat și eu mi‑am învățat fiii. Așa se făcea. Meseria se transmite din tată în fiu, dar ai mei nu o practică. Unul este ziarist și altul – polițist local. Ani de-a rândul am încercat să conving tinerii din sat să învețe. Am avut mai mulți elevi, însă nu pot să știu sigur dacă ei fac ceea ce fac eu, dacă se mai ocupă de broderie. Orice meșter își dorește ca meseria lui să nu moară, să fie învățată de cei tineri. La noi, în timpurile noastre, tinerii sunt interesați de cu totul altceva“, a spus Gheorghe Ciuncanu, singurul broder din Gorj.

Meşterul lucrează costume populare de valoare

Meșterul popular Gheorghe Ciuncanu din Topești lucrează alături de consoarta sa și păstrează în casa sa costume populare pe care le-a realizat cu mai bine de 30 de ani în urmă. Pe vremea aceea, vânzările mergeau bine și artiștii populari achiziționau costumele meșterului. O dată cu trecerea anilor, a început „decăderea“. „Înainte era mai bine, chiar și după revoluție ne mergea mai bine. De vreo zece ani, lucrurile au început să decadă. Eu tot cred că se va revigora și România. Alături de mine lucrează soția mea, Aneta. Facem diverse produse: batiste și prosoape pentru nuntă. Acum se caută cele pe pânză albă, subțire. Mai facem veste și pantaloni dintr-o pânză specială, o dimie în patru ițe, nu prea se mai fabrică. O luăm pe comandă când avem nevoie. Costumele noastre populare sunt brodate cu vechi modele gorjenești, lucrate cu migală. Mă mai întristez când văd artiștii pe la televizor cu niște costume urâte cu o broderie înșirată! Noi le facem cu migală, brodăm cu atenție, respectăm modelele, avem și materialul bun“, a povestit maestrul Ciuncanu. Comenzile sunt mai multe pe timpul verii, când se organizează nunți. Atunci, la mare căutare, sunt batistele, fularele și prosoapele pentru ginere, nași și nuntași.

Mașini de cusut de colecție

În casa meșterului Ciuncanu se găsesc trei mașini de cusut, dintre care una din 1876. Moștenite și ele din tată în fiu sau cumpărate, artistul nu s-ar despărți de ele. În urmă cu câțiva ani, curtea i-a fost călcată de manelistul Leo, care i-a oferit 7.000 de lei pe una dintre mașini, însă Ciuncanu nu a vrut să i-o vândă. „Nu le-aș vinde pentru nimic în lume. Lucrez la ele de când mă știu, sunt de colecție. Cea din 1876 este din Germania, merge ca unsă. Iar dacă se strică vreuna, le repar eu, mă pricep. Acasă avem atelierul din 1984. Fără soție nu aș putea lucra. Am învățat-o tainele broderiei. Am vrut să facem o secție externă de broderie la școala populară. O să mai încerc să reiau acest proiect. Ar fi bine ca tinerii să învețe să lucreze broderie, poate că, dacă am ști și noi să ne promovăm mai bine arta, am avea și comezi mai mari. I-am promis unei fete că, dacă se ține de brodat și învață și face ce fac eu, îi dau o mașină de cusut cadou! Nici așa nu a mers. S-a măritat și nu a mai dat pe aici“, a spus, cu tristețe, Gheorghe Ciuncanu. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS