16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalS-au întrecut la plantat salcâmi

S-au întrecut la plantat salcâmi

Aproape 800 de voluntari de la şcoli, licee şi facultăţi din Craiova au participat sâmbătă, la Mârşani, la campionatul de plantare din Ţara lui Andrei

Comuna doljeană Mârşani a fost sâmbătă luată cu asalt de voluntarii din Ţara lui Andrei, în cadrul programului de responsabilitate socială desfăşurat de compania Petrom „care transformă toţi copacii virtuali în realitate“. Aproape 800 de elevi şi studenţi de la şcoli, licee şi facultăţi din Craiova au ţinut să ia parte la această acţiune menită să sprijine comunităţile afectate de inun­daţii, alunecări de teren sau lipsă de spaţiu verde. În doar o zi au fost plantaţi peste 37.000 de puieţi de salcâm, pe o suprafaţă de 7,5 hectare, cea mai mare de când se desfăşoară acest campionat de plantare. Voluntarii craioveni au fost ajutaţi şi de zeci de localnici, în frunte cu primarul şi viceprimarul comunei, dar şi de bucureşteni voluntari din Ţara lui Andrei, care au participat la toate acţiunile de plantare. Tinerii craioveni au fost antrenaţi înainte de a intra pe tarla de Geanina Corondan. Voluntară în Ţara lui Andrei, vedeta TV a întreţinut atmosfera la Mârşani şi le-a trezit participanţilor, prin îndemnurile şi sfaturile sale, spiritul de competiţie. Împărţiţi în două echipe, „galbenii“ şi „albaştrii“, voluntarii s-au întrecut efectiv în plantarea de salcâmi. I-a ajutat şi terenul, nisipos şi uşor de săpat, aşa că totul a mers ca pe roate. Câştigătoare a ieşit „echipa galbenă“, dar şi „albaştrii“ s-au descurcat admirabil. Din „echipa albastră“ a făcut parte şi Geanina Corondan, care a muncit cot la cot cu ceilalţi voluntari, în timp ce „galbenii“ au fost ajutaţi de viceprimarul Craiovei, Mărinică Dincă, şi acesta ţinând pasul cu liceenii din Bănie. Atmosfera a fost de sărbătoare, tinerii declarând la unison că s-au simţit foarte bine la Mârşani şi că vor mai participa la astfel de campanii. La finalul acţiunii, ideea de competiţie a trecut pe plan secund, toţi cei prezenţi fiind declaraţi „campioni ai plantării“. Sâmbătă după-amiază, pe esplanada Teatrului Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova, a avut loc şi o festivitate de premiere a voluntarilor. Cu toţii au primit câte o medalie pentru modul în care s-au implicat în această campanie. După festivitate a urmat un concert susţinut de Alexandra Ungureanu & Crush şi Smiley, gustat de cei prezenţi în centrul Băniei.

2011, anul internaţional al pădurii

Acţiunea de la Mârşani a fost a patra din 2011 în Ţara lui Andrei, care s-a desfăşurat sub forma unui campionat de plantare, după cele de la Buzău – în primăvară, Suplacu de Barcău (judeţul Bihor) şi Băicoi (judeţul Prahova) – în toamnă. Astfel de campanii vor continua şi la anul, în zonele unde este neapărată nevoie de verdeaţă, din cauza defrişărilor sau a alunecărilor de teren. Plantările din Ţara lui Andrei se organizează de două ori pe an, primăvara şi toamna, iar în 2011 aceste campanii s-au desfăşurat sub „umbrela“ Anului European al Voluntariatului şi a Anului Internaţional al Pădurii. Suprafaţa de teren de la Mârşani pe care s-au plantat cei peste 37.000 de salcâmi este în administrarea Asociaţiei Proprietarilor Privaţi pentru Împădurirea Terenurilor Neproductive şi este într-o zonă afectată permanent de furtuni de nisip, supranumită „triunghiul nisipurilor“. Decizia înfiinţării unei astfel de asociaţii s-a luat în 2006, pentru a încerca să se pună capăt efectelor negative cauzate de defrişările masive care au contribuit la schimbarea solului. În acest sens, mai mulţi proprietari din zonele Urzica Mare, Mârşani şi Celaru s-au asociat şi au demarat un program naţional de împădurire, iar până în prezent au fost reîmpădurite aproximativ 3.000 de hectare de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII