16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalHoţii cu lipici nu fac pușcărie

Hoţii cu lipici nu fac pușcărie

Cei doi tineri prinşi de poliţişti la începutul lunii august, după ce reuşiseră să fure aproape 1.000 de lei din bancomate cu ajutorul unor dispozitive cu lipici, şi-au recunoscut faptele şi au fost condamnaţi la câte un an şi jumătate de închisoare cu suspendare

Ştefan Gavrilescu, de 23 de ani, din comuna Teslui, şi Cătălin Ceauşu, de 30 de ani, din Craiova, agent de pază la REMAT, au fost prinşi de poliţiştii craioveni în august, după ce trei persoane au depus plângeri împotriva mai multor bănci ale căror bancomate le reţinuseră diverse sume de bani.
Păgubiţii şi-au verificat cardurile şi au observat că banii fuseseră retraşi din cont, însă bancomatul le dăduse mai puţini bani, motiv pentru care au fost convinşi că aparatele erau defecte.
Poliţiştii au început cercetările şi au constatat că bancomatele în cauză nu erau defecte şi au de-a face cu furturi prin metoda „cash trapping“ (capcana pentru bani – n.r.), folosită pentru prima oară în Craiova.
Această metodă de furt a apărut în Germania, Franţa, Marea Britanie, Grecia sau Irlanda şi este folosită în general de români şi bulgari. Hoţii „plantează“ un dispozitiv cu lipici pe fantele prin care bancomatele eliberează bancnotele. Când o persoană încearcă să scoată bani, o parte din bancnotele rămân lipite pe banda adezivă a dispozitivului „plantat“ de hoţi. Văzând că primeşte mai puţini bani decât a solicitat, clientul crede că bancomatul nu mai are bani sau este defect şi pleacă, după care hoţii vin şi recuperează dispozitivul cu tot cu bancnotele rămase lipite pe el.
Poliţiştii au stabilit că Gavrilescu şi Ceauşu au montat astfel de dispozitive pe trei bancomate din cartierele Valea Roşie şi Craioviţa Nouă, reuşind să păgubească trei persoane cu suma totală de 970 de lei.
Cei doi „operau“ numai noaptea, când băncile sunt închise şi păgubiţii nu se pot plânge imediat angajaţilor acestora. În faţa poliţiştilor cei doi au mărturisit că este pentru prima oară când fură din bancomate.
Gavrilescu a spus că a fost obligat să fure de către Ceauşu, la care avea o datorie de 8.000 de lei.

Şi-au recunoscut faptele

Cei doi tineri au fost arestaţi preventiv şi, ulterior, trimişi în judecată pentru comiterea infracţiunilor de furt şi furt calificat. La începutul lunii septembrie, Ceauşu şi Gavrilescu şi-a recunoscut faptele în faţa judecătorilor pentru a beneficia de art. 320 al Legii Micii Reforme în Justiţie, care prevede reducerea cu o treime a limitelor pedepselor. Pe 13 septembrie, Judecătoria Craiova i-a condamnat pe cei doi la un an şi jumătate de închisoare pentru furt şi furt calificat. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepselor şi confiscarea „instrumentelor“ cu care cei doi furau banii – trei bucăți de platbandă din aluminiu, trei tuburi de lipici, o rolă de bandă adezivă, un cuţit şi o gletieră.
Cei doi au făcut recurs împotriva hotărârii luate de Judecătoria Craiova, dosarul ajungând la sfârşitul lunii septembrie pe rolul Curţii de Apel Craiova. Pe 11 noiembrie, instanţa le-a respins inculpaţilor recursurile ca fiind nefondate. Hotărârea Curţii de Apel Craiova este definitivă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

11 COMENTARII