13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalVânători contra braconieri

Vânători contra braconieri

Braconierii le dau tot mai mult de furcă asociaţiilor de vânătoare din judeţul Dolj. Au constatat-o în mai multe rânduri şi membrii Asociaţiei de vânători „Artemis“ Craiova, care gestionează 11 fonduri de vânătoare în judeţul Dolj şi alte două fonduri în Mehedinţi. Ca să facă faţă braconierilor, această asociaţie s-a dotat cu şase autoturisme de teren performante, cu care a organizat patrule pe fondurile de vânătoare. Iar patrulările au dat roade.

Căruţa cu baterii

În noaptea de 26 spre 27 septembrie, vânătorii au pus mâna pe trei tineri – Florin Bisericaru, Mihai Negrea şi Marin Cristian Popescu, toţi din comuna Castranova, sat Puţuri – cu vârste între 18 şi 25 de ani, care ieşiseră la braconaj cu trei ogari şi o căruţă „echipată“ cu un proiector alimentat la trei baterii auto. După o scurtă urmărire prin porumb, cei trei au fost prinşi şi predaţi poliţiştilor din Leu, nu înainte de a li se confisca atât câinii, cât şi căruţa cu tot echipamentul ei electric.
În noaptea de 21 spre 22 octombrie, o patrulă a asociaţiei a surprins la braconaj, în zona bălţilor Ghindeni, o Dacie Papuc echipată cu proiectoare, care a oprit numai după ce vânătorii au tras focuri de avertisment. Cei trei ocupanţi ai autovehiculului au fost predaţi Secţiei de Poliţie Coşoveni.

Veterinar la braconaj

Câteva zile mai târziu, în seara de 24 octombrie, paznicii au observat un proiector care „mătura“ fondul de vânătoare Popânzăleşti, în căutare de iepuri. Când s-au apropiat de maşina cu proiector, braconierii au demarat către satul Lăcriţa al comunei Robăneşti, unde şi-au abandonat vehiculul în faţa unei curţi, sperând să scape. În interiorul maşinii – un Jeep Cherokee Sport – braconierii au „uitat“ însă probele care-i acuzau: patru ogari şi nouă iepuri morţi. Poliţiştii au stabilit ulterior că în maşină se aflaseră Ionuţ Marius Căruţ, de 28 de ani, Viorel Nicola, de 33 de ani, ambii din Robăneşti, sat Lăcriţa, Florin Dorin Giurea, de 28 de ani, din Bucureşti, stabilit fără forme legale în Robăneşti, şi Ciprian Băluţă din Craiova.
În aceeaşi noapte, altă patrulă l-a prins la braconaj pe fondul de vânătoare 42 Teasc, pe medicul veterinar Cristian Octavian Stancu, din comuna Bratovoieşti, sat Bădoşi, care avea în maşină un iepure împuşcat. „Întrucât iepurele a fost braconat pe fondul de vânătoare Bratovoieşti, acest caz de braconaj a fost preluat de paznicul de pe acel fond, care aparţine de AVPS «Jderul» din judeţul Argeş“, a precizat preşedintele Asociaţiei „Artemis“, Valentin Udrea.

Ogarul, puşca şi iepurele

Ultimul caz de acest gen cu care s-au confruntat reprezentanţii Asociaţiei „Artemis“ s-a petrecut chiar în noaptea de duminică spre luni, când, pe fondul de vânătoare nr. 50 Teslui, au depistat trei persoane care căutau şi hăituiau vânatul cu un ogar, folosindu‑se de un autoturism Daewoo Cielo, dotat cu un proiector artizanal. În maşină se aflau Ion Răduică, de 40 de ani, Constantin Calciu, de 35 de ani, ambii din Drăghiceni-Olt, şi Adrian Andrei, de 23 de ani, din Dioşti-Dolj. Drept probă a activităţii lor ilicite au fost găsite în maşină o armă de vânătoare (deţinută legal de Ion Răduică), două cartuşe de vânătoare pline şi alte şase trase, dar şi un iepure de câmp împuşcat. Cei trei au fost predaţi de reprezentanţii Asociaţiei „Artemis“ poliţiştilor de la Biroul Arme Explozibili, Substanţe Periculoase, care au întocmit dosar penal pentru comiterea infracţiunii de braconaj cinegetic.

Braconaj cu… sabia
Tot în noaptea de duminică spre luni, poliţiştii şi angajaţii Asociaţiei de vânătoare „Jiul“ din Craiova au prins pe fondul de vânătoare nr. 52 Coşoveni doi tineri – Florin Ciocea, de 26 de ani, şi Sorin Sava, de 19 ani, ambii din Craiova – care plecaseră la braconaj cu o Dacie 1307, ajutaţi de doi câini ogari şi echipaţi cu un proiector artizanal, o sabie şi un topor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII