20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCum a cheltuit primăria inutil un milion de euro

Cum a cheltuit primăria inutil un milion de euro

Deşi Luxten asigură de nouă ani, gratuit, instalaţiile de iluminat pentru sărbători, Primăria Craiova a preferat să dea un milion de euro unei firme din Hunedoara pe alte instalaţii, în urma unei licitaţii „cu cântec“

Antonie Solomon a făcut, zilele trecute, o declaraţie cu privire la o afacere inutilă de mari proporţii a instituţiei pe care o conduce. În 2009, în plină criză financiară, Primăria Craiova a cheltuit un milion de euro pe ornamente de Crăciun. Achiziţia n-avea însă nici o justificare, pentru că Luxten – firma care asigură iluminatul public al oraşului – era oricum obligată să asigure gratuit aceste ornamente, potrivit contractului încheiat cu… Primăria Craiova!

Ornamente de criză

În anul în care criza financiară trimitea acasă 20% dintre funcţionari, municipalitatea craioveană pregătea nişte cumpărături „de criză“: ornamente pentru sărbătorile de iarnă în valoare de peste un milion de euro. Printre acestea se numărau ghirlande de brad, oameni de zăpadă, „ţurţuri luminoşi“, un „urs şezând“ şi mai mulţi „iepuraşi în iarbă“, alături de un impresionant „Moş Crăciun cu sac“ şi mai mulţi „reni pe schiuri“.
La licitaţie s-a prezentat doar o singură firmă – SC MK Ilumination SRL din Hunedoara – care a şi câştigat, primind pentru produsele sale suma de 4,4 milioane de lei, plus TVA.
În 2010, când a venit în control la Primăria Craiova, Curtea de Conturi a observat multe lucruri putrede în afacerea ornamentelor de sărbători, sesizând Agenţia Naţională de Monitorizare şi Reglementare a Achiziţiilor Publice cu privire la „abateri semnificative“ de la respectarea legii în cazul acestei achiziţii.

Licitaţie cu dedicaţie

Potrivit actului de control al Camerei de Conturi Dolj, municipalitatea craioveană nu a estimat valoarea contractului de achiziţie publică şi nu a întocmit caietul de sarcini pentru achiziţionarea sistemului de iluminat festiv, care a fost contractat cu firma MK Ilumination.
„S-a constatat că în nota de fundamentare întocmită de Direcţia Servicii Publice din cadrul Primăriei Craiova s-a înscris o valoare de 5.300.000 de lei, fără ca aceasta să fie însoţită de calcule sau opţiunile avute în vedere pentru susţinerea valorii estimate“, se arată în raportul de control al Camerei de Conturi Dolj.
Mai mult, estimarea valorii contractului de achiziţie a sistemului de iluminat s-a făcut „exclusiv“ pe baza preţurilor practicate de firma hunedoreană care şi-a adjudecat licitaţia, iar caracteristicile tehnice ale produselor din lista de preţuri a firmei MK Ilumination sunt „identice cu cele înscrise în caietul de sarcini“ întocmit de Primăria Craiova.
„Din cele prezentate rezultă că Primăria Craiova, pentru a estima valoarea contractului de achiziţie publică, a ţinut cont numai de preţurile practicate de firma MK Ilumination, fără să analizeze şi preţurile practicate, pentru aceleaşi produse, de alte societăţi“, se mai arată în actul de control.

Descoperire după nouă ani

Poate că această afacere ar fi trecut neobservată dacă, săptămâna trecută, primarul Craiovei, Antonie Solomon, nu ar fi făcut o „mare descoperire“, pe care le-a divulgat-o şi ziariştilor: „Am descoperit că în contractul cu Luxten este o clauză prin care firma e obligată să asigure iluminatul de sărbători. Nu o spune Solomon, o spun actele care există între noi, ca atare trebuie să se conformeze. E un lucru extraordinar să ne folosim de acest contract, în primul rând pentru că nu mai plătim nici un leu de la buget şi nu mai există discuţii că, vezi Doamne, primarul Antonie Solomon aruncă iar banii pe beculeţe!“.
Marea descoperire nu e însă o noutate, pentru că, de fapt, Luxten s-a ocupat de iluminatul de sărbători al oraşului în ultimii nouă ani.
„Cum facem de nouă ani încoace, pe lângă iluminatul public, una dintre obligaţiile noastre ţine şi de realizarea iluminatului de sărbători în zona centrală. Această «zonă centrală» este relativă, în sensul că nu e delimitată clar în contract. Anul acesta s-au stabilit ca obiective care să ni se aloce nouă pentru iluminat festiv: Calea Unirii – zona pietonală, strada Popa Şapcă, A.I. Cuza, între Universitate şi Carol I, Piaţa Prefecturii, faţada primăriei şi faţada prefecturii, în partea dinspre Piaţa «Mihai Viteazul». Toate operaţiile sunt netarifabile, deci primăria nu plăteşte nimic“, a declarat George Mănăsia, directorul Luxten Craiova.

De ce gratis, când se poate scump?

Instalaţiile montate de Luxten în zona centrală au fost achiziţionate chiar de această companie, în baza contractului pe care îl are de nouă ani cu municipalitatea.
„Toate instalaţiile pe care le montăm sunt ale noastre. Derularea achiziţiei a început încă din august. Chiar astăzi (ieri – n.r.) ne-a venit un tir cu materiale noi, care vor fi legate la sistemul de iluminat. Partea de iluminat festiv de iarnă o pregătim cam de pe 20 octombrie, iar ornamentarea efectivă am început-o de pe 30 octombrie“, a precizat directorul Luxten Craiova.
Drept urmare, achiziţia de un milion de euro efectuată de Primăria Craiova în 2009 n-ar fi fost necesară pentru că, prin contractul cu municipalitatea, Luxten se obligase să aducă pe propria sa cheltuială un asemenea sistem de iluminat artistic pentru sărbători. Şi chiar asta a făcut, an de an.
„Noi am făcut iluminatul artistic de sărbători în fiecare an. Numai că, în 2009 şi 2010, noi nu ne-am mai ocupat de zona centrală. Începând cu 2009, primăria a vrut ceva deosebit şi a făcut iluminatul cu altcineva, dar asta nu înseamnă că noi am fost lăsaţi în pace. În fiecare an, după 15 octombrie, am lucrat până pe 1 decembrie la ornamentări. Ne ocupam de esplanada Craioviţa, Parcul «Romanescu», intrările în oraş, esplanada George Enescu, Piaţa Gării, English Park“, a explicat Mănăsia.

Luxten pregăteşte o surpriză

În acest an, Luxten a revenit în centru.
„Anul ăsta, primăria a zis că vrea ceva deosebit de la noi. RAADPFL a preluat obiectivele pe care le făceam noi. Practic, am făcut schimb şi ei se vor ocupa de Craioviţa, pieţe, brazii din cartiere. Noi urmează să venim cu instalaţiile din centru şi bradul din Piaţa «Mihai Viteazul». Calea Bucureşti va fi iluminată tot de RAADPFL, de la Stomatologie până la Universitate, la fel şi A.I. Cuza, de la Mc Donald’s până la Patria. Nu s-a întâmplat nimic deosebit, decât că s-a făcut o rocadă. Instalaţiile din zona centrală vor fi puse către periferie, iar nouă, Luxten, ni s-a spus să venim cu ceva nou în centru“, a menţionat directorul Mănăsia. Şeful zonal al Luxten nu a vrut să dea prea multe amănunte despre iluminarea de sărbători a centrului Craiovei şi nici despre marele brad din Piaţa „Mihai Viteazul“, precizând că vrea să pregătească o surpriză craiovenilor, care vor vedea pe 1 decembrie ce le-a pregătit Luxten: „Va fi ceva deosebit de frumos, atât pot să spun!“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

30 COMENTARII