16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiovenii, furaţi la apă caldă

Craiovenii, furaţi la apă caldă

Unii craioveni vor plăti căldura şi apa caldă consumate în ultimele două săptămâni, chiar dacă acestea nu au fost înregistrate de aparatele de măsurare a energiei termice, cunoscute ca gigacalorimetre. Fie că au închis robinetul caloriferului şi au tremurat de frig, fie că au aruncat căldura pe fereastră, craiovenii vor fi buni de plată, unii şi cu ce nu au consumat. În graba de a face probele sistemului şi de a furniza căldură populaţiei, Regia Autonomă de Termoficare (RATf) Craiova a montat aparatele de măsurare a consumului de căldură fără o componentă. Contoarele care măsoară consumul de căldură pe scara unui bloc sunt un ansamblu format din debitmetru, termorezistenţă şi integrator, supus controlului metrologic legal. Cele trei componente au fost ridicate în vară şi supuse verificărilor metrologice (controlul metrologic se face la patru ani de la montare), numai că după acest control au fost reinstalate fără o componentă, termorezistenţa.
„În perioada asta, când a fost cald, noi am vrut să oprim căldura sau să reducem din consum, să facem economie. Aşa au cerut locatarii. Spre surprinderea noastră, am văzut că indexul este acelaşi. I-am întrebat pe cei de la Termoficare, reprezentantul zonal şi ne-au spus că gigacalorimetrul nu are termorezistenţa, adică nu înregistrează. Să vedem cum ne vor calcula căldura, din moment ce nu s-a înregistrat nimic“, a spus administratoarea Asociaţiei de Proprietari nr. 20 Calea Bucureşti, Elena Popescu.
Faptul că aparatele de măsurare a căldurii şi apei calde sunt incomplete la unele blocuri din Craiova (şi chiar inutile într-o atare situaţie) este cunoscut şi de reprezentanţii furnizorului de căldură. Aceștia spun că unele componente „s-au rătăcit“ pe drumul de întoarcere de la Metrologia Legală (aparatele care sunt în Craiova sunt produse de Elsaco Botoşani şi tot aici verificate metrologic, altele de Danfoss SRL şi sunt verificate metrologic în Craiova) „Într-adevăr, există aparate de măsurare a energiei termice care au lipsă această componentă, mai puţine pe căldură, mai multe pe apă caldă. Există reglementări în domeniu după care avem însă posibilitatea să facturăm consumul de energie termică, vezi Legea energiei termice nr. 325/2006. Este vorba de un consum estimativ. Aşa cum se procedează în cazurile în care aparatul este defect. Nici proprietarii, nici noi nu putem spune că ieşim în câştig sau în pierdere“, a precizat directorul tehnic al Termoficării, Nicolae Degeratu.

Nu prea e legal

Reprezentanţii Metrologiei Legale spun că această situaţie are multe hibe. În primul rând, nu este corect ca un ansamblu, aşa cum este aparatul de măsurat energie termică, să fie verificat pe bucăţi, adică pe componente, după care poate fi montat chiar fără unele dintre ele. Caz în care există suspiciuni asupra certificatului de verificare metrologică şi a sigilării aparatului de măsurare. În al doilea rând, nu este corect să facturezi un consum pe care nu l-ai înregistrat, mai ales dacă în contractul de furnizare a căldurii este stipulat că facturarea se face pe baza citirilor lunare a acestor aparate. „În acest caz, aparatul nu are una dintre componentele care măsoară căldura. Şi nu este legal. Trebuie văzut şi contractul dintre furnizor şi utilizator, făcând referire aici la facturare, dacă se face după citirea lunară a unui index sau în alt mod. De asemenea, nu este corect ca un tot unitar, cum este respectivul contor, să fie montat pe bucăţi“, a precizat directorul Biroului de Metrologie Legală Craiova, Maria Magdalena Poenaru.

Trei componente

Un contor de energie termică este un sistem de măsură, compus din trei componente principale:
– Un debitmetru de apă caldă care măsoară volumul de apă vehiculat prin conductă.
– O pereche de termorezistențe, una amplasată pe conducta de tur, iar cealaltă pe conducta de retur, care măsoară temperaturile de tur, respectiv retur ale agentului de încălzire.
– Un calculator-integrator de energie termică, care preia informațiile de volum și de temperatură în scopul calculării și afișării căldurii consumate în unități de măsură standard – kWh, MWh sau GJ. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

41 COMENTARII