21.2 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCăldură pentru o lună, cu bani de la guvern

Căldură pentru o lună, cu bani de la guvern

Craiova a primit subvenţia de 19,2 milioane de lei de la guvern, bani cu care Termoficarea îşi va achita din datoria către Complexul Energetic. Suma nu ajunge însă decât pentru a încălzi oraşul în următoarea lună.

Mult aşteptatul ajutor financiar de la guvern, menit să acopere din cheltuielile cu energia termică livrată Craiovei, a fost aprobat. 19.283.000 de lei vor ajunge de la bugetul de stat în contul Complexului Energetic Craiova şi vor stinge o parte din datoria de 170 de milioane de lei pe care Regia Autonomă de Termoficare (RATf) o are faţă de furnizorul de căldură şi apă caldă al oraşului. Suma, care reprezintă subvenţii restante de la stat, nu va ajunge însă decât pentru o lună. Pentru ca locuitorii Craiovei să beneficieze de căldură pe perioada de iarnă trebuie ca Termoficarea să continue acţiunea de recuperare a datoriilor începută în această lună.
„Faptul că s-au alocat pentru Craiova aproape 20 de milioane de lei de la guvern pentru căldură este un prim semn bun. Dar dacă în perioada următoare nu se vor lua măsuri, aceşti bani nu ne vor ajunge nici pentru o lună. S-a dat drumul la căldură, însă ea trebuie să ajungă în tot oraşul“, a precizat viceprimarul Mărinică Dincă, în şedinţa de ieri a consiliului local.  

RATf va trece la debranşări

În cadrul aceleiaşi şedinţe, Sorin Iordache, directorul comercial al RATf, a fost pus de consilierii locali să dea explicaţii în legătură cu căldura din municipiu. „Ce se întâmplă cu căldura în Craiova, pentru că nu putem să ne jucăm cu această situaţie?“ sau „Dacă se recuperează toţi banii de la craioveni se acoperă toate datoriile Termoficării?“, au fost doar câteva din întrebările la care Iordache a trebuit să dea răspunsuri.
„În prezent, nu există altă posibilitate de a primi căldură în Craiova decât pe bani. Ce am primit de la guvern este un balon de oxigen pentru noi, dar această sumă nu este  suficientă decât pentru o lună. Noi trebuie să strângem în continuare banii de la cei care au datorii“, a spus directorul comercial de la RATf. „Se fac eforturi ca să se achite aceste datorii. Mergem pe la asociaţii cu reprezentanţi de la Compania de Apă, cu cei de la Poliţia Locală, pentru că mai întâlnim şi oameni recalcitranţi“, a adăugat Sorin Iordache.  
Acesta a mai menţionat că, pe lângă acţiunea de recuperare a datoriilor, vor exista şi întâlniri cu reprezentanții asociaţiilor de proprietari şi locatari „pentru ca Termoficarea să treacă la debranşări pe blocuri sau chiar pe apartamente, dacă este posibil“. Consilierul local Dan Cherciu susține însă că sumele care ar trebui încasate de la populație, la care face referire RATf, sunt ipotetice și că nu există nici o cale juridică pentru ca acestea să mai fie recuperate. În prezent, RATf are un deficit de 90 de milioane de lei.

„Să se şteargă penalităţile!“

În ceea ce priveşte datoria de 170 de milioane de lei pe care Regia de Termoficare o are faţă de Complexul Energetic Craiova, Iordache a ţinut să precizeze că aceasta nu poate fi acoperită nici dacă, teoretic, s-ar recupera toţi banii restanţi de la populaţie. „În acest caz am încasa o sumă ceva mai mică, cam cu 13 milioane de lei mai puţin, pentru că Regia a înregistrat pierderi trei-patru ani la rând din cauza investiţiilor care s-au făcut în conductele pe care le administrăm sau la instalarea schimbătorilor de căldură. Dar o să se recupereze şi nu o să mai existe această diferenţă“, a spus Sorin Iordache.
Consilierul local Gheorghe Nedelescu a venit şi cu o altă propunere: „Poate reuşim, la nivel de guvern, să ştergem penalităţile şi atunci nu ar mai fi probleme. Să invităm toţi parlamentarii de Dolj la un pahar cu apă şi să încerce să facă ceva pentru a şterge penalităţile pe care le are de plătit Termoficarea“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII