17 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria caută firme pentru Incubatorul de afaceri

Primăria caută firme pentru Incubatorul de afaceri

În Craiova se derulează sau sunt încă în curs de implementare proiecte cu fonduri europene care vizează dezvoltarea mediului de afaceri din oraş. Pe locul fostului Târg Romaneşti se construieşte deja un Centru Multifuncţional care va rivaliza cu Romexpo, iar în jurul lui ar urma să apară alte trei clădiri cu destinaţie similară: Business Center Sud Craiova, Centrul pentru sprijinirea IMM-urilor şi Centrul de Excelenţă. În Bănie mai există însă două imobile pentru afaceri, Centrul expoziţional transfrontalier al Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, care, pe lângă birouri, oferă spaţii pentru târguri şi expoziţii, şi Incubatorul transfrontalier şi tehnologic de afaceri. Asta, în condiţiile în care Craiova nu oferă în prezent prea multe posibilităţi de afaceri celor care vor să-şi deschidă o firmă. Autorităţile locale vin în întâmpinarea întreprinzătorilor cu spații de afaceri, pentru care percep chirii modice.   

Incubatorul de șase milioane de euro, fără clienţi

Unul dintre centrele de afaceri existente în Bănie de mai bine de un an este Incubatorul transfrontalier şi tehnologic aflat vizavi de Aeroport. Investiţia de 5,8 milioane de euro a fost un produs al programului Phare CBC 2005 – cooperare transfrontalieră România – Bulgaria şi a avut ca scop declarat „dezvoltarea infrastructurii de afaceri în municipiul Craiova“. Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, Incubatorul se adresa „întreprinzătorilor din domeniul producţiei de tehnologii cu valoare adăugată ridicată, furnizorilor de servicii de automatizări, biotehnologie şi IT“, însă clienţii nu s-au înghesuit, în ciuda ofertelor primăriei. Situaţia nu s-a schimbat nici în prezent, iar autorităţile au încercat să găsească o posibilitate de a revitaliza acest Incubator de afaceri. „Conducerea primăriei a avut în acest sens întâlniri cu reprezentanţii Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare. Aceştia şi-au exprimat intenţia de a revigora activitatea Incubatorului, prin atragerea de noi surse de finanţare destinate dezvoltării firmelor aflate la început de activitate“, susţin reprezentanţii municipalităţii.

Vor să schimbe paleta de activitate a centrului

Incubatorul transfrontalier şi tehnologic de afaceri Craiova permitea doar amplasarea de firme din domeniul IT, iar acestea nu sunt prea multe în oraş. Motiv pentru care autorităţile încearcă acum să lărgească paleta de activitate a centrului, în speranţa că şi alte firme vor veni la Incubator. „Firmele ar putea beneficia de birouri dotate şi utilate, de suport financiar şi servicii de consultanţă. În prezent, încercăm să clarificăm situaţia incubatorului, dacă proiectul prin care a fost realizat şi care prevedea doar amplasarea de firme din domeniul IT permite lărgirea paletei de activităţi. Ne dorim să eficientizăm activitatea acestui incubator, pentru că este păcat ca firmele nou-înfiinţate să nu beneficieze de un sprijin din partea noastră, a autorităţilor“, a precizat primarul Craiovei, Antonie Solomon. Spaţiile oferite de municipalitate au o suprafaţă cuprinsă între 26 şi 43 de metri pătrati, avantajul pentru potenţialii chiriaşi fiind chiria modică percepută, cu un preţ de 2 euro/mp/lună în primul an, 3 euro/mp/lună în al doilea an şi 4 euro/mp/lună în al treilea an.
• Marian Apipie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII