16.2 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIgiena în şcoli, o problemă ignorată

Igiena în şcoli, o problemă ignorată

Sunt doi ani de când pentru a se obţine autorizaţia sanitară de funcţionare pentru o şcoală trebuie prezentată o simplă declaraţie pe propria răspundere că se îndeplinesc condiţiile. Chiar şi aşa, aproape jumătate dintre localurile de şcoală funcţionează fără autorizaţie.

Simplificarea procedurilor de autorizare, un proces de dorit în toate domeniile pentru a se evita birocraţia, a dus, în urmă cu doi ani, la emiterea unui ordin al ministrului sănătăţii, prin care şi unităţile şcolare pot primi autorizaţia sanitară de funcţionare în baza unei simple declaraţii pe propria răspundere, semnată de director, că se îndeplinesc condiţiile. Mai mult, odată obţinută, nici nu trebuie vizată anual, ci şcoala se consideră autorizată pe perioadă nedeterminată. Teoretic, instituţia care emite autorizaţia ar trebui să şi verifice, la un moment dat, în ce măsură sunt îndeplinite criteriile, însă ulterior acordării acesteia. Practic, volumul de muncă este atât de mare, iar lucrătorii din Direcţia de Sănătate Publică atât de puţini, încât inspectorilor sanitari le revine sarcina să mai „facă curat“ în domeniu.
Poate de frica amenzilor, poate din prudenţă, pur şi simplu, directorii nu se înghesuie totuşi să-şi obţină autorizaţia dacă nu îndeplinesc condiţiile, în prezent 40% dintre localurile în care se face şcoală fiind neautorizate. Unele pentru că nu îndeplinesc condiţiile, lucru verificat de autorităţile sanitare, altele pentru că nici măcar nu s-a solicitat aşa ceva. Dar, cel puţin în ultimii ani, nici o şcoală n-a fost închisă pe acest criteriu, respectiv neîndeplinirea condiţiilor igienico-sanitare de funcţionare, ci prin comasare sau desfiinţare din cauza numărului mic de elevi.

Aceleaşi hibe – lipsa apei curente şi WC-ul
în fundul curţii

În judeţul Olt ar trebui autorizate sanitar 639 de clădiri în care învaţă copii de grădiniţă, de şcoală primară, de gimnaziu sau de liceu. Dintre acestea, 388 au primit avizul autorităţii sanitare, 381 fără condiţii, iar pentru şapte s-a impus plan de conformare. În ceea ce priveşte cele 251 de clădiri neautorizate, 167 de solicitări au fost respinse, iar pentru 84 de localuri nici măcar nu s-a interesat cineva ce demersuri ar trebui făcute pentru autorizare. Între cele neautorizate se numără şi trei internate, o cantină, precum şi aproape jumătate din grădiniţele judeţului. În topul deficienţelor care împiedică autorizarea au rămas lipsa apei curente, a apei potabile, grupuri sanitare improprii (şcolile din mediul rural încă îşi trimit elevii să folosească WC-ul din fundul curţii). Iluminatul claselor, natural sau artificial, adecvat procesului de învăţământ, este un indicator care, din fericire, contează din ce în ce mai mult, dar care nu se înregistrează la valori optime niciunde. Încă sunt şcoli în care plouă în clase, încă lipsesc garduri împrejmuitoare de platforme betonate pentru gunoiul menajer sau alte asemenea „mofturi“.

„Am propus să se revină asupra deciziei de a se autoriza doar pe baza declaraţiei pe propria răspundere“

A mai rămas o lună până la primul clopoţel din anul şcolar 2011 – 2012, iar campania de igienizări în şcoli fie este în toi, fie nici măcar nu a început. Directorii şcolilor au, aproape fără excepţie, bani mai puţini decât în anii trecuţi pentru reparaţii şi zugrăveli. În Slatina, spre exemplu, unde ani la rând primăria s-a ocupat de punerea la punct a şcolilor, directorilor le-au fost puşi bani la dispoziţie şi au fost invitaţi să-şi administreze patrimoniul. Mai mult, în urmă cu aproximativ o lună, consiliul local chiar le-a dat acestora în administrare clădirile. Sunt însă localităţi în care primăriile n-au bani nici de salarii sau să funcţioneze. Toţi directorii şcolilor însă trebuie să dea raportul, până la sfârşitul acestei luni Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt (iar această instituţie, mai departe, Prefecturii Olt) despre stadiul procesului de igienizare şi dacă au sau nu autorizaţie sanitară de funcţionare. Care autorizaţie, aşa cum spuneam, a devenit mult mai uşor de obţinut, spre dezaprobarea celor care o emit. „Noi am făcut propunerea să se revină asupra deciziei de a se autoriza doar pe baza declaraţiei pe propria răspundere. Am vorbit şi cu alţi colegi şi nu mi se pare normal să autorizezi până nu vezi ce e acolo“, a declarat directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Talia Cincă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII