La ştrand, pe încredereŞtrandurile şi piscinele din Craiova sunt deschise fără o verificare igenico-sanitară prealabilă, aceasta fiind făcută ulterior, de către medici din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică. La Târgu Jiu, autorităţile vor să verifice şi piscinele private.

Deschiderea ştrandurilor din Craiova este lăsată la mâna administratorilor societăţilor care au un astfel de obiect de activitate. Pentru fiecare sezon estival este suficientă autorizaţia dată la înfiinţarea societăţii şi nu este nevoie de o autorizaţie sau alte documente de funcţionare. Singura instituţie care poate închide un astfel de loc de agrement este Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj, în urma controalelor efectuate şi ca urmare a depistării unor nereguli. În prezent, în Craiova nu se ştie care ştranduri sau piscine, dintre cele funcţionabile, sunt în regulă din punct de vedere al condiţiilor igienico-sanitare. „Ştrandurile nu au nevoie de o autorizaţie de funcţionare sau alt document pentru deschidere în fiecare sezon estival. Ele au deja o autorizaţie de funcţionare de la înfiinţarea societăţii respective. Noi verificăm aceste ştranduri şi piscine la iniţiativa noastră sau în urma unor sesizări. Suntem interesaţi dacă aceste locuri de agrement îndeplinesc condiţiile igenico-sanitare de funcţionare, conform Ordinului Ministerului Sănătăţii nr. 526/1997. În primul rând,  verificăm calitatea apei, curăţenia de pe plajă, dacă există  vestiare, duşuri, starea acestora. Controlăm, de asemenea, dacă există coşuri pentru deşeuri. Îi atenţionăm că trebuie, periodic, la un interval de şapte zile, să schimbe apa din bazine, să deţină o trusă de prim ajutor şi, în funcţie de adâncimea bazinului, să aibă un salvamar angajat. Deşi nu cade în sarcina noastră, îi avertizăm şi în legătură cu gurile de golire, pentru a nu avea incidente neplăcute“, a spus Sorina Mirea, medic primar în cadrul DSP Dolj.

Bazinele, verificate

La o săptămână de la începutul verii, reprezentanţii DSP Dolj verificaseră piscina Valencia, piscina Noa şi ştrandul Hanul Doctorului. Acestea au trecut cu brio de control, din câte susţin medicii de la DSP, pentru că îndeplinesc condiţiile igenico-sanitare impuse de Ordinul nr. 526/1997. Alte ştranduri care s-au deschis în acest sezon încă nu au fost călcate de inspectorii DSP. Între acestea, Laguna Albastră, care în weekendul trecut a dat startul acestui sezon, şi bazinul de la Işalniţa. „Am deschis ştrandul de pe 28 mai. Nu avem probleme igienico-sanitare. Noi am funcţionat şi anul trecut foarte bine. Pentru acest sezon, chiar am făcut îmbunătăţiri. Avem între angajaţi un salvamar, deoarece bazinul are o adâncime de şase metri. Schimbarea apei din ştrand o facem săptămânal şi în condiţii de siguranţă, pentru că în intervalul de timp respectiv accesul publicului este oprit“, a spus administratorul ştrandului Işalniţa, Ionuţ Pârvulescu.

Mulţi dintre craioveni preferă însă scăldatul şi plaja în locuri neamenajate, cum ar fi Jiul sau balta de la Preajba.

Autorităţile au luat la puricat ştrandurile din Gorj

În judeţul Gorj, există patru ştranduri care şi-au deschis porţile, profitând de vremea caniculară. Zeci de tineri îşi petrec timpul liber la ştrandurile din  Târgu Jiu, Rovinari, Ţicleni şi Drăguţeşti. Din această cauză, încă de săptămâna trecută, reprezentanţii DSP Gorj au început să verifice aceste locuri de agrement. Inspectorii DSP au luat probe de apă doar de la ştrandul situat în Parcul Central din Târgu Jiu, nefiind înregistrate probleme la nici unul dintre cele două bazine de aici. 


„În funcţie de vreme, vom controla şi ştrandurile sau piscinele private din Drăguţeşti, Rovinari, Ţicleni şi din Săcelu. La ştrandul din Târgu Jiu, nu au fost înregistrate probleme. Nici anul trecut nu am avut probleme cu ştrandurile“, a declarat Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj.

Muzica de la ştrand poate deranja vecinii

Ovidiu Ilie, şeful Gărzii de Mediu Gorj, a declarat că până acum nu a primit nici o sesizare legată de poluarea fonică provocată de muzica de la ştranduri.  „Momentan, nu avem nici o sesizare legată de acest aspect. Abia suntem la începutul sezonului. Este adevărat că unele ştranduri sunt situate în apropierea blocurilor. Dacă vom avea, vom trimite echipele de control acolo“, a afirmat Ovidiu Ilie, şeful Gărzii de Mediu Gorj. Şi inspectorii de la Protecţia Consumatorului vor lua la puricat ştrandurile în perioada următoare, la fel ca în fiecare sezon estival.

Scăldatul în lacuri şi bălţi, strict interzis

Reprezentanţii DSP Gorj îi sfătuiesc pe gorjeni să nu se scalde în lacuri şi bălţi, pentru că se pot îmbolnăvi. De asemenea, medicii interzic şi scăldatul în râuri, apa având temperaturi scăzute, acest lucru putând cauza şoc hipotermic sau chiar infarct. „Nu recomandăm gorjenilor să meargă la bălţile sau lacurile din judeţ. Nici în râuri nu este bine să se scalde, apa fiind foarte rece. Noi nu efectuăm probe de apă de aici, deci nu putem cunoaşte mediul respectiv. Trebuie evitate, de asemenea, apele foarte adânci. Pentru a preveni situaţiile neplăcute, cum sunt de exemplu cele de şoc hipotermic sau infarct, oamenii trebuie să intre treptat în apă“, a spus Elena Piţian, purtătorul de cuvânt al DSP Gorj. La sfârşitul săptămânii trecute, un tânăr de 19 ani a murit înecat în Jiu, la Rovinari.Comenteaza acum

2 Comentarii

  1. elena said:

    am locuit intr -o comuna limitrofa strandului de la isalnita cunosc foarte bine conditiile igienico-sanitare era ceva de nedescris mizerie apa foarte murdara sper spre binele tuturor ca ceva s-a schimbat ,,in bine…

Alte stiri

Sumarul ediției de marţi, 7 iunie 2011

Actualitate

» Două cartiere fără apă
» Muzeu de aparatură defectă la spital
» Patru angajaţi ai MAI au intrat în greva foamei
» Bombă radioactivă lângă Dolj
» Curtea de Apel se mută în clădirea lui Panait
» Veşti bune pentru bolnavii din Oltenia
» Fotbal – Andrei Ionescu şi-a reziliat contractul cu Steaua
» Deputaţii, liberi de Rusalii
» Tenis – Edina Gallovits a ratat calificarea în turul doi la Birmingham
» Prefectul de Dolj laudă castravetele românesc
» Interzicerea căruţelor, amânată cu o lună
» Comisia juridică a Senatului e de acord cu înlăturarea prescriptiei pentru infractiunile de omor
» Conducerea MAI s-a întâlnit cu reprezentanţii sindicatelor poliţiştilor
» CE recomandă României să implementeze programele agreate
» Cum putem avea apă caldă şi căldură gratis prin programul “Casa Verde”
» Fotbal – Ronaldo: Poporul brazilian nu va rămâne orfan de mari idoli
» România a trimis în străinătate 4.000 de studenţi în anul universitar 2009-2010
» Fotbal – Starea lui Neşu se îmbunătăţeşte, dar nu se ştie dacă recuperarea lui va fi totală
» Încă două persoane au murit în Germania din cauza bacteriei E.coli
» Medicii de familie acuză CNAS că a exagerat procentul celor care au semnat actele adiţionale
» Preşedintele Federaţiei de Tenis din Moldova a decedat în urma exploziei de la Chişinău
» Tribunalul Bucureşti respinge înfiinţarea Partidului Poporului-Dan Diaconescu

Local

» Dai cinci lei şi scapi de executarea silită
» Un tânăr a fost găsit spânzurat în casă
» Prefectul de Mehedinţi, cercetat penal
» Fostul poliţist Bălaşa, la judecată
» Bacalaureatul, fără emoţii în prima zi
» Acelaşi sistem de îngrijire, costuri diferite pentru persoanele cu handicap
» Poliţia Rutieră din Mehedinţi, angrenată într-o acţiune europeană
» Stadionul din Scorniceşti, dat pe bucăţi
» Contorizarea apei bate pasul pe loc
» La ştrand, pe încredere

Gorj

» DNA a finalizat dosarul lui Ninel Potîrcă

Sport

» Tricolorii sunt gata să impresioneze cu Selecao
» Hagi şi Iordănescu, la un pas să preia naţionala României
» Real s-a impus la Oradea
» „Energetic“ a câştigat Cupa Liceelor
» Bute, ameninţat
» Încep meciurile de pe tabloul principal la Recon
» Nadal a egalat recordul legendarului Borg
» Petre Grigoraş, în vizorul Stelei
» Alexandru Boc: Ştiinţa ar putea dispărea!

Bani & Afaceri

» Ultima lună de hârţogărie
» Răbdare când îţi cumperi casă

Magazin

» „Twilight“ a dominat premiile MTV
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Bancul zilei
» Picătura de cunoaştere
» Vremea în Oltenia
» Ia te uită!

Top