10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFalşii producători şi comercianţii fac preţul la tarabă

Falşii producători şi comercianţii fac preţul la tarabă

La oricare dintre intrările în Piaţa Centrală, fie cea dinspre Calea Bucureşti, fie cea dinspre strada Nicolae Bălcescu, există bişniţari de la care poţi cumpăra aproape orice: ciorapi, indispensabili, pile de unghii, casete muzicale şi telefoane. Nici în hala centrală, unde se vând legume şi fructe, nu lipsesc speculanţii. Ei sunt „producători“ apăruţi peste noapte, cu complicitatea unor primării din mediul rural doljean. Metoda este simplă: fie că au sau nu teren sau rude într-o localitate rurală, aceştia îşi fac mutaţie „la ţară“ şi încep „să producă“ legume şi fructe. De fapt, cumpără marfa din angrouri sau de la adevăratul producător, cu sume derizorii, şi o vând craiovenilor la suprapreţ. Împreună cu agenţii economici, falşii producători fac legea pe piaţă  şi dictează preţurile.
Directorul SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, Bogdan Apostol, susţine că nu are cum să controleze preţurile, chiar dacă are semnale că unii dintre comercianţi nu au nici o legătură cu legumicultura. „Cei care vor să vândă legume şi fructe în piaţă, şi mă refer la producători, fac o cerere către noi, la care anexează un titlu de producător, în care sunt trecute suprafeţele de teren şi cantităţile de produse legumicole obţinute şi oferite spre vânzare. Comerciantul trebuie să fie una şi aceeaşi persoană cu producătorul. În titlu mai pot fi trecute şi alte persoane care fac parte din familie sau nu. Există producători doar pe hârtie, ale căror titluri sunt confecţionate cu sprijinul primăriilor din respectivele localităţi. Cei mai mulţi dintre producătorii care vând în Craiova sunt din Işalniţa, Teasc, Almăj, Mischii şi nu este exclus ca printre ei să se strecoare şi falşi producători. Dar eu nu le pot face nimic, atâta timp cât îmi aduc un act care le atestă îndeletnicirea“, a declarat Apostol.
În Piaţa Centrală, din cele 850 de mese puse la dispoziţia comercianţilor de SC Pieţe şi Târguri Craiova SRL, 310 sunt destinate agenţilor economici, iar 420 – producătorilor agricoli. Dintre acestea din urmă, numai 100 sunt ocupate. Singurul for care poate verifica aceste titluri de producător agricol este Corpul de control al prefectului.

Sesizările îi scot din piaţă

Singura măsură pe care administratorul pieţelor din Craiova o poate lua atât împotriva producătorilor, cât şi a societăţilor comerciale care vând în Piaţa Centrală ar fi să le ia dreptul de comercializare în oraş, dacă sunt prinşi cu ocaua mică. Dar şi aici este o condiţie: să existe cel puţin trei sesizări scrise împotriva acestora. „Există un Registru special de control, unde cumpărătorii îşi pot scrie sesizările atunci când sunt înşelaţi la cântar. Uimitor, nu există nici o astfel de sesizare. Oamenii vin şi îşi spun supărarea verbal. Dacă sunt cel puţin trei sesizări scrise, comerciantul nu mai are dreptul să vândă în pieţele din Craiova“, a explicat Bogdan Apostol.

Comerciantul din piaţă, importator direct

Dacă, în alte localităţi din ţară, unii dintre agenţii economici, cum ar fi cei din Oradea, au devenit producători de avocado, portocale şi banane doar pe hârtie, comercianţii din Piaţa Centrală sunt abia la stadiul de importatori direcţi. Ei achiziţionează în special fructele exotice de la producătorii din Grecia fără să mai apeleze la intermediari. „Aşa se explică preţul mic la portocale, în ultima perioadă. Ei le iau direct de la producător“, a mai spus Bogdan Apostol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

22 COMENTARII